Články

Zajímavosti

Ankety na webu - (komentáře)

Houba
RE: Grush
12. 01. 2013 23:04

Je to asi pravda co píšeš. I když nemůžu posoudit jak to bylo dřív, protože jsem mladý. To co se snažím říct je to, že kvantita znamená vysoký zájem lidí (jinak by se nevyplatilo tolik knih produkovat). Myslím, že kdo má zájem, tak postupně narazí na něco kvalitního a získá vlastní zkušenosti (za předpokladu, že kromě četby se bude věnovat i praxi) a pak už knihy téměř nebude potřebovat (resp. pořád míň a míň).
Grush
Je sice pravda že
12. 01. 2013 10:39

máme kolem sebe tuny knih a netových informací o esoterice, ale podle mně je bohužel situace taková, že kvantita nahrazuje kvalitu. Když člověk dřív sehnal nějaké spisy (označované za tmářské, podvratné a se socialistickou morálkou a vzdělaností se neslučující) tak obvykle opravdu stály za to. Dnes se naopak stává, že ruku pisatelovu nezřídka vede jen touha vydělat si penízky...
Houba
význam doby
11. 01. 2013 22:32

Ještě mě napadlo, že teď čtu knihu od Komenského a připadalo mi směšné, že v jeho době si taky spousta lidí myslela, že zrovna ta jejich doba je něčím velmi významná :-) Je možné, že ta myšlenka se objevuje lidem v každém období.
Houba
transformace
11. 01. 2013 22:27

Ahoj. Hlavním tématem loňských i letošních anket je transformace. Já jsem žádný velký převrat v roce 2012 neočekával. Myslím, že tahle doba celá je ve znamení transformace. Jestli to má nějakou spojitost s předpověďmi Mayů a dalších to netuším. Ale podle mě to probíhá. Netýká se to ale jenom jednoho roku nebo krátkého období. Proto si to možná tak moc neuvědomujeme. Ale když se zamyslím nad historickým vývojem, tak tohle odbdobí mi připadá fakt výjimečné. Je sice neskutečně chaotické, hektické a šélené, ale nadruhou stranu lidi v naší "západní" kultuře (dřív hodně materialističtí) se sami začínají zajímat o duchovno a přitom si ho často nespojujou s náboženstvím. Navíc dneska je spousta informací volně k dispozici. Každý si může porovnat různé myšlenkové směry a najít si to, co je pro něho přínosné. Myslím, že nikdy dřív podobná možnost nebyla a velký vliv na to má internet. A když vidím, kolik je všude různých knih na téma esoterika apod., tak si říkám, že tahle doba je fakt výjimečná. Už jenom tím, že lidi mají o tohle zájem. Ale myslím, že (pokud se nestane něco zvláštního) změny budou trvat desítky nebo spíš stovky let, než bude možné mluvit o nějaké nové éře.
Jestli přiletí mimozemšťani jsem vůbec neřešil :-)
Jinak já věřím, že budoucnost je předem daná. Podle mě je vše svázané nekonečným koloběhem příčin a následků. Ale zatím v otázce času a vnímání času nemám úplně jasno.
Období před pověstným datem 21.12.2012 pro mě bylo hodně těžké a převážně nešťastné - asi poslední 3 roky. Ale nemyslím, že by to jakkoliv souviselo s tím obdobím transformace.
Jestli něco pozoruju na jiných lidech? Jo čas od času narážím na lidi, kteří mě překvapí svými názory a prožitými zkušenostmi. A často se jedná o lidi, které znám dýl a měl jsem je za čisté materialisty.
Předsevzetí jsem si dal, ale je tajné :-)