Články

- Zajímavosti -

Geminidy 14. 12. 2007

Geminidy jsou posledním silným meteorickým rojem kalendářního roku. V posledních letech svou vydatností předčí dokonce i oblíbené srpnové Perseidy ? přepočtená frekvence Geminid se pravidelně pohybuje kolem 120 meteorů za hodinu, což pro pozorného pozorovatele znamená, že v období maxima roje může na čisté a tmavé obloze spatřit každou minutu alespoň jeden meteor. Vysoká aktivita s přepočtenými frekvencemi kolem 70 meteorů za hodinu obvykle trvá asi 24 hodin.

Název roje je odvozen od souhvězdí Blíženců (Gemini), ve kterém se nachází takzvaný radiant roje, což je místo na obloze, odkud meteory vlivem perspektivy zdánlivě vyletují. Částečky prachu - meteoroidy - náležející roji Geminid se střetávají se zemskou atmosférou poměrně nízkou rychlostí asi 36 km/s a meteory se tedy na obloze pohybují relativně pomalu. Typická je pro ně nažloutlá barva a ty jasnější obvykle zanechávají několik sekund trvající stopu. Rozdělení jasností meteorů během maxima není symetrické, maximum jasných meteorů nastává dříve.

Za mateřské těleso Geminid je považována planetka (3200) Phaeton, pravděpodobně vyhaslé kometární jádro, které obíhá kolem Slunce po protáhlé eliptické dráze (s přísluním ve vzdálenosti 0.14 AU a odsluním 2.40 AU) jednou za 524 dní. Přitom se může přiblížit Zemi na malou vzdálenost pouhých 0.021 AU, což je o něco více než osminásobek vzdálenosti Země a Měsíce. V letošním roce projde planetka nejblíže Zemi 9. prosince (tedy 5 dní před očekávaným maximem roje) a přiblíží se k nám na 0.12 AU.

Meteorický roj Geminid je pravidelně aktivní mezi 5. a 17. prosincem, přičemž maximum nastává kolem 14. prosince. Předpověď pro letošní rok udává, že by maximum mělo nastat 14. 12. v 17:45 SEČ s nejistotou asi 2 až 3 hodiny. To dává dobré šance na sledování roje i z našich zeměpisných šířek. Radiant u nás vychází kolem 17:15, a kulminuje vysoko v nadhlavníku ve 2 h ráno. Měsíc před první čtvrtí bude rušit jen ze začátku noci, zapadá již ve 20:30 a tou dobou je již radiant 30° nad obzorem. Je-li tato předpověď správná, pohodlně bychom tedy mohli spatřit dozvuky maxima a sestupnou fázi aktivity ? stále však vhledem k poloze radiantu hovoříme o frekvencích kolem 50 spatřených meteorů za hodinu. Nejvhodnější podmínky pro pozorování jsou tedy 14. prosince od 20:30 až do 5 hodiny ranní následujícího dne.

Pro pozorování vyberte stanoviště s výhledem na jihovýchod. Situace na obloze 14. prosince ve 22 h je zachycena na přiložené jednoduché mapce. Významné orientační body jsou tyto: v zorném poli byste měli mít nápadné souhvězdí Orion, dominantními objekty jsou Sirius ? jasná modrobílá hvězda nízko nad obzorem a načervenale zářící planeta Mars asi 15° vpravo od radiantu.

Nezbývá nám tedy, než si přát slušné počasí, které bývá při sledování Geminid tím nejdůležitějším faktorem. Prosinec jako přelom podzimu a zimy není obvykle příliš bohatý na jasné noci a pokud ano, pohybují se teploty pod bodem mrazu, což pro sledování meteorů není úplně pohodlné. Ale za ten zážitek to stojí! Je potřeba se dobře obléci a vzít s sebou i něco na zahřátí. K pozorování potřebujete jen pozorné oko a tmavou bezoblačnou oblohu. Hodně štěstí!

Vydáno:   14. 12. 2007

Přečetlo:  1770 čtenářů
Zdroj: http://www.astrovm.cz/aka.php

Autor (vložil): J Srba



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)