Články

- Zajímavosti -

Tradice a pověry
26.prosince - sv. Štěpán
Svatý Štěpán byl považován za patrona koní, v tento den byla právě koním věnována zvýšená pozornost. V kostele se nechával světit oves, který se přimíchával do jarní setby. Na mnohých místech v Čechách házeli v tento den lidé po sobě ovsem, možná v upomínku na ukamenování sv.Štěpána.
27.prosince - sv.Jana Evangelisty
Svatému Janu nabídli otrávené víno, které mu podle legendy neublížilo. Proto se v tento den dává světit víno, které vinaři přikapávají do sudů na ochranu před čarodějnicemi. Víno vysvěcené na den sv.Jana Egangelisty se používalo proti hadímu uštknutí a v lidovém léčitelství mělo nezastupitelné místo v boji proti mnohým chorobám.
28.prosince - Den mláďátek
Nejstarší záznam o slavení Mláďátek je z roku 1255 a týká se staré zvyklosti, žákovského průvodu, který každoročně obtěžoval obyvatele kláštera v Břevnově bujarou nevázaností. Tyto průvody zanikly někdy v 15.století. Na Den mláďátek budívali rodiče své děti a řezali je proutkem tak dlouho, dokud na otázku: kolik bylo Mláďátek? neodpověděli: 4444. Celý obyčej měl být upomínkou na ukrutnost Herodovu. Ke dni mláďátek se váže pověra, že chumelí-li ráno, budou v příštím roce nejvíce umírat děti, když v poledne, lidé středních let, a když večer, budou umírat staří lidé.
30.prosince -sv.Davida
Svatý David nastoupil na místo božské podoby, kterou pohané vídali sedět a hrát na Měsíci. Kdo se do měsíce tento den dívá, králi Davidovi praskne struna a on pozbude zraku.
31.prosince - sv.Silvestra
Všechny obřady, které se dříve vykonávaly na konci přirozeného roku, byly přeneseny na Silvestra. Dnešní velkolepé ohňostroje nahradily dřívejší střelbu z ručnice a práskání bičem, kterými se vyháněli zlí duchové. Hluk měl také probudit přírodu ze zimního spánku.
1.leden - Nový rok
První leden byl prvním dnem nového roku ustanoven Řehořem XIII.roku 1582. Na Nový rok vykovávali staří Čechové mnoho obřadů podobných těm o Štědrém dni. Tradovalo se, že kdo se postaví na Nový rok na křižovatku, uvidí nebe otevřené a v něm vše, co se bude dít v novém roce. Na všechny dveře v celém domě malovali křížky, ne takové, jaké známe dnes, ale ležící (ondřejské), které byly znakem dvou blesků křížem položených a sloužily jako čarovná zbraň proti můrám a zlým duchům vůbec.

Zdroj: Svět magie - č.6 - Roman Herzinger

Vydáno:   20. 12. 2008

Přečetlo:  2175 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)