Články

- Zajímavosti -

Smysl života - průzkum veřejného mínění
Průzkum veřejného mínění v oblasti smyslu života
Konečně je hotov první průzkum (v rámci svého webu "www.zivot-nazory.blog.cz" o smyslu života jsem se rozhodl dělat průzkumy), který si na webových stránkách www.vyplnto.cz ( a spřátelených webech) stihlo vyplnit 143 dotazovaných. Čtenáři zasvědceni do statistiky vědí, že se nejedná o reprezentativní techniku (ani počet dotazovaných), nicméně i přesto má výzkum dle mého názoru vysokou vypovídající hodnotu.

Článek jsem se rozhodl napsat vyhodnocením jednotlivých otázek (spolu s mým komentářem). Velmi přivítám, když výsledek tohoto průzkumu budete sami komentovat.

Výzkum i s grafy jsou k nahlédnutí na tomto odkazu
( http://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/pruzkum-nazoru-na-smysl-zivota/ )
1 otázka - Jste věřící člověk? (jakékoliv vyznání)
Hned v první otázce jsem chtěl zjistit, zda budou dotazník vyplňovat lidé, kteří mají víru v něco nadpřirozeného...prostě nějaké vyznání. Tabulka ukazuje, jak tato otázka dopadla:


relativni četnost
absolutní četnost

Ne, nejsem
54%
77

Ano, jsem
31%
44

Nevím, stále hledám vnitřní odpověď
15%
22


Jak je vidět, nejvíce dotazovaných je nevěřících (54%). Lidí, kteří mají určité náboženské vyznání je pouhá necelá třetina (31%) a jedinců, kteří svůj smysl života hledají a tápou je 15%. Pokud bychom mohli výsledky aplikovat na celou populaci ČR, dostali bychom něco kolem milionu lidí, kteří tápou a hledají svůj smysl. I kdyby všech těchto 15% dotazovaných přešlo na víru a rozhodlo se věřit, stále by všichni věřící netvořili ani polovinu.
2 otázka - Zajímáte se o názory z jiných zdrojů a náboženství?
Tato otázka byla položena výhradně těm, kteří VĚŘÍ. Odpovědi jsou uvedeny v tabulce níže.


relativni četnost
absolutní četnost

ano, obecně me zajímají názory ostatních
59%
26


ne, nepotřebuji hledat jiné názory
23%
10


ano, hledám něco, co mě v mé pravdě utvrdí, nebo mi ji vyvrátí
9%
4


ostatní
9%
4



Z odpovědí je vidět, že se většina věřících, kteří byli dotazováni, zajímá také o jiná vyznání a možnosti víry. Dle mého názoru to je dobře, neboť je jejich víra (pokud stále věří a vstřebávají informace z jiných vyznáních) svým způsobem testována a není založena na slepé důvěře v jedinou informaci (tak...řekl mi někdo toto, nic jiného neznám, tak v to budu věřit protože je to "pravda"). Takováto víra je dle mého názoru mnohem více opodstatněná, než-li víra, kterou jsme vedeni např. odmalička a de-facto nic jiného neznáme. Pokud má člověk na výběr z mnoha variant pojetí fungování našeho života a rozhodne se právě pro "tu a tu", pak je to dle mého soudu v pořádku.

Lidé, kteří nepotřebují hledat jiné názory, tvoří čtvrtinu dotazovaných. Dle mého názoru to není dobře. Pokud hledali v minulosti a dospěli k upevnění víry, pak ano...nicméně pokud věřím v něco, co mi někdo "nakukal" a z pohodlnosti apod. si řeknu, že mi víra tzv. "sedí" a nebudu se obtěžovat řešit nic jiného, pak soudím, že tato víra nemá pevné základy. Nicméně jsem rád, že zhruba 3/4 všech dotazovaných zjišťují a mapují také jiné názory.
3 otázka - Z jakého důvodu nevěříte v "něco" co vše stvořilo?
Tato otázka byla položena výhradně těm, kteří NEvěří. Odpovědi jsou uvedeny v tabulce níže.


relativni četnost
absolutní četnost

Věřím ve velký třesk a klasickou evoluci
40%
31


Víra je jen manipulace a vymývání mozků církevními institucemi
23%
18


Nejsou pro to vůbec žádné důkazy
14%
11


Vůbec o tom nepřemýšlím
5%
4


Je pro mě pohodlnější nevěřit
5%
4


Ostatní
12%
9



Nejvíce nevěřících věří (paradox, že?:) ve velký třesk a klasickou evoluční teorii. S tímto výsledkem jsem počítal a do určité míry s touto odpovědí souhlasím, jenže jen do určité míry...Paradoxem také možná je to, že právě těchto 40% dotazovaných, kteří věří v evoluci a velký třesk, není daleko od pravdy, stejně jako spousta věřících (křesťanů). Bible totiž praví o tvorbě světa za 7 dní, jenže nikdy nikdo neřekl, že se jedná o délku dne, představovanou 24 hodinami...i podle názorů některých vyšších církevních hodnostářů se mohlo jednat klidně i o miliardy let, tudíž by evoluce živočichů ani velký třesk vůbec neodporoval této víře, ba naopak - vyžaduje je!!! Problém však může nastat u Adama a Evy, kde evoluční teorii zcela jistě nenapasujeme:)

Další vysoce zastávaný názor je, že víra v něco je jen manipulací ze stran různých osob a zájmových skupin, nepochybně tomu tak je a s touto odpovědí souhlasím. Patříte také mezi nevěřící, kteří věří v klasický vývoj? Pak jste ale manipulováni stejně tak, jako lidé různých vyznání...ať již úmyslně či neúmyslně. Všechny teorie - ať již náboženského charakteru či materiálního - jsou jen teorie, které se snaží ten, kdo v ně věří prosadit. Těžko říci co zde dodat, pokud 10% ze všeho vyznání bude zaujímat jedna objektivní pravda, pak zbývajících 90% různých vyznání a směrů manipuluje...kdo má však pravdu? Jistě každý tu svoji...

Další možnosti, jakožto absence důkazů, nepřemýšlení, pohodlnost apod. spíše pramení opravdu z lenivosti. I absence důkazů není dle mého názoru dostatečný argument, neboť důkazy jsou! Ať již se bavíme o matematické nutnosti předpokladu vyššího principu, různých zázraků, paranormalit apod....lidé spíše nehledají a jen něco slyší a pak řeknou "nejsou důkazy". Pro mne má vyšší hodnotu člověk, který mi řekne, že na základě svého poznání dospěl k názoru, že právě tato pravda je pro něj "svatá".

Zajímavý je také názor, který se objevil v "ostatních" - "jsem tak vychovaná"...nevím co zde dodat, ale domnívám se, že se tato odpověď z většiny shoduje také s možností za a) věřím v evoluční teorii a velký třesk...proč? Protože nás to přece učili ve škole:)
4 otázka - Proč si myslíte, že stále váháte?
Tato otázka byla položena výhradně těm, kteří VÁHAJÍ. Většina z dotazovaných odpovídala ve smyslu "nevím", protože se děje tolik zla, nikdo jim to nepotvrdil ani nevyvrátil, málo zkušeností, nemají jasno atd.

Hledající tedy buď ani moc nehledají..prostě zůstávají "nestranní", nebo se prostě nemohou rozhodnout. Čím to napravit? Těžko říci...máte nápad?
5 otázka - Jak byste definoval/a pojem "smysl života"?
Na tuto otázku již odpovídali všichni dotazovaní. Chtěl jsem zjistit, co si vůbec pod tímto pojmem lidé představují. Četnosti odpovědí uvádí tabulka níže.


relativni četnost
absolutní četnost

Pochopení naší existence a snaha tohoto smyslu dosáhnout
37%
53


Pochopení naší existence
20%
29


Něco, co se stejně nikdo nedozví
13%
19


Zbytečnost, se kterou zpousty lidí ztrácí jenom čas
8%
11


Něco, co neexistuje
3%
4


Ostatní
19%
27



Osobně se ztotožňuji s odpovědí, která získala "nejvíce hlasů"...a to "pochopení naší existence a snaha tohoto smyslu dosáhnout". Jistě může mnoho čtenářů namítnout, že se jedná o pouhé pohopení naší existence (20% se tak domnívá), nicméně si myslím, že nemohu říci, že jsem našel smysl života, aniž bych jej dále naplňoval. Zajímavý názor je jistě "Něco, co se nikdo nedozví", který dostal 13% "hlasů". Těžko říci jak proti tomu argumentovat, nicméně s tím zcela nesouhlasím, stejně jako s názorem, že je to zbytečnost či něco, co neexistuje. Pokud by totiž opravdu smysl objektivně neexistoval, tak si jej můžeme kdykoliv vytvořit...můj smysl života bude jej prožít apod...(viz. článek smysl života:)

V možnostech "ostatní" se objevila spousta různých názorů, které si případně prohlédněte na odkaze, který je na začátku článku.
6 otázka - Jste vegetarián/ka?
V této otázce jsem chtěl zjistit především vztah k zvířatům, neboť vím, že mnoho věřících i nevěřících maso nejí. Pokud dotazovaní odpověděli, že vegetariáni jsou (pouhých 6%), odpovídali pak na otázku č. 7 - z jakého důvodu maso odmítají . Téměř všichni dotazovaní vegetariáni maso odmítají především kvůli přesvědčení neubližovat zvířatům. Jeden respondent jej odmítá kvůli tomu, že mu jej z něj špatně. Záslušné určitě je, že jsou vegetariáni také mezi křesťany. Toto vyznání totiž dovoluje zabíjet a jíst, neboť dle Bible máme panovat všemu tvorstvu, nad které jsme svým způsobem nadřazeni. Ač mám k tomuto vyznání nejblíže, s tímto pojetím začínám pomalu ale jistě docela i nesouhlasit...úcta k životu by měla podle mě být zachovávána v co největší míře - i zvířatům.
8 otázka - Domníváte se, že jste svoji pravdu (smysl života) již nalezli?
Touto otázkou jsem chtěl zjistit, zda lidé stále onen smysl života hledají, nebo jej již nalezli.


relativni četnost
absolutní četnost

ne, stále ještě hledám
43%
61


ano, domnívám se, že jsem jej nalezl/a
21%
30


ne, nehledám jej
14%
20


ano, můj smysl života má již pevné kořeny
14%
20


ne, odmítám tyhle otázky řešit
8%
12



Jak již můžete sami vidět z výsledků, většina dotazovaných nehledá, nenašlo či odmítá hledat smysl života. Znamená to tedy, že je toto téma velmi aktuální a že aktuální pravděpodobně také zůstane, ať pro stávající "hledající", či pro nově nastupující generace. Cca 20% dotazovaných, kteří se domnívají, že svůj smysl našlo, je dle mého názoru opravdu málo. Nicméně (jak já rád říkám) - lepší, než drátem do oka...:). Skoro 15% svůj smysl našlo, což je také svým způsobem uspokojující. Otázkou však zůstává, jaký onen smysl je? Jsou jím sobecké či negativní standardy? Či se jedná o dobro jakéhokoliv charakteru, ať již s náboženským či nenáboženským podtextem?

Vrátím se zpět k oněm 43% hledajícím...pokud bychom aplikovali tyto výsledky na populaci starších 15 let v ČR, získali bychom mnoho milionů těch, kteří tápou. Nejen "získali bychom"...oni totiž opravdu jsou...pokud se mezi tyto jedince řadíte právě Vy, co bych Vám měl poradit? Odmítáte-li věřit v něco vyššího a upřednostňujete-li sobecký způsob života, přečtěte si prosím můj článek o smyslu života...ač nejsem žádný uznávaný filozof, domnívám se, že mým pojetím (alespoň v částečné formě) vůbec nic nepokazíte - u nikoho - ani u sebe...pokud jste přesvědčeni, že něco existuje, jen nevíte jak to pojmenovat a "co to vlastně je", poradím Vám snad jen - hledejte informace, nenechte se ovlivnit první informací a vše si ověřujte. Vyšší princip - Bůh je zcela určitě dobrý, nepropadejte vyznáním, které uznávají zlo a bolest.

Velmi zajímavé je také to, že respondenti, kteří v něco věří uvedli v počtu 41%, že svůj smysl života stále hledají. Tuto situaci si upřímně nedokážu dost dobře představit...Pokud již v něco věřím, tak jsem snad svůj smysl našel? Nebo se pletu? Něco přes 50% věřících dotazovaných pak tvrdí, že svůj smysl již našlo - to je dle mého názoru v pořádku...co však oněch 41%? Jaký je Váš názor?

Co se týče jedinců "nevěřících", celé cca 3/4 dotazovaných uvedlo v nějakých formách, že svůj smysl života nenašli/nehledají/odmítají hledat...To však znamená, že pokud nemají (alespoň svůj) smysl života, pak jejich duševní stránka nemůže být zcela vyrovnaná! Pokud mi někdo chce argumentovat, že on svůj smysl nemá a nehledá - a je v pohodě..., pak svůj smysl zcela jistě má, jen si jej nepojmenoval. Pouhých 32% dotazovaných této skupiny svůj smysl nalezlo.

Výsledky této otázky mi potvrzují to, co jsem psal již v článku o víře - ti co věří, jsou na tom po duševní stránce bezpochyby zcela jistě lépe...a nejen kvůli tomu, že mají svůj cíl - smysl života.
9 otázka - Co je podle Vás smyslem života?
Přichází asi nejdůležitější otázka, která Vás jistě velmi zajímá...a to, jaký smysl života lidé mají.

Jednotlivé názory nejprve napíši pod sebe (spolu s četnostmi) a pak se k nim vyjádřím.

- co nejvíce si užít svůj vlastní život (žijeme jen jednou) 32x ...................22%
- láska a úcta k životu a s tím související činnosti 30x ..............................21%
- vychovat své potomstvo a náležitě je zabezpečit 17x ............................12%
- stát se moudrým (vzdělaným člověkem) 14x .........................................10%
- stát se co nejbohatším a nejúspěšnějším člověkem 4x ...........................3%

tyto ostatní názory jsou názory vždy jen jednoho člověka (1x):

- duchovně růst
- u každého je to jinak...
- urvat si pro sebe co nejvíce i na úkor ostatních (silnější vyhrává)
- něco vytvořit
- uvědomit si počátek a konec hledání
- nepromarnit život hledáním jeho smyslu :-)
- být co nejslavnější
- co nejvíc se naučit, zdokonalit a být spokojená
- láska k bližnímu , k nepřiteli , ke každěmu
- nic
- pomáhat, milovat a být milován, kus práce
- poznat sebe sama
- přežít vůbec v téhle době
- dozvědět se vše o chodu vesmíru
- žít jako slušný člověk a něco po sobě zanechat
- najít smysl života
- označil bych všechny, protože se nevylučují
- vložit maximum do výchovy potomků a být jim příkladem
- splnit životní poslání
- duchovní zkušenosti a vyzrálost
- moudrost,pokora,láska,soucit,pomoc,sebepoznání,
- práce
- pochybuji o tom, že život nějaký smysl má
- užít si život (udělat kariéru) a stát se vzdělaným
- být šťastný/á
- být s Bohem
- měnit, tvořit, vést a předávat
- žít a užít !
- moudrost. Potomstvo, aby po mě něco zůstalo
- žít si tak, aby to mně bylo příjemné
- být spokojený sám se sebou, ale ne na úkor druhých
- umřít
- něco pochopit,někamdojít,dokázat darovat úsměv a dobro
- mít úžasnou rodinu, děti, přátelé, lásku, peníze...
- mít dobrý pocit z toho co jsem dokázal...
- cílem a smyslem života je vzdávat Bohu úctu a slávu, sloužit mu a takto spasit svou duši.
- atd.

Pokud začnu rozebírat prvně nevěřící, pak se u nich logicky nejvíce vyskytují odpovědi, které souvisejí s jejich vlastním prospěchem (užít si), ale taky i s moudrostí. Vyskytuje se zde i zhruba desetina (+-), která má smysl života srovnatelný s většinou věřících - tedy dobro a láska.

Vrátím se ke smyslu, který jsem použil pro lidi, kteří nemají víru - užívat si...pokud spadáte do této kategorie, domníváte se, že člověk, který vyznává velmi kladné životní priority jako je láska, pomoc bližnímu, úctu k životu atd., si svého života neužívá? Že jej něco svazuje?

...Pak se hrozně pletete...ano, začátky (dostat podobné činění do vzorců chování) jsou určitě těžší, nicméně dobrému pocitu s pomoci a ocenění okolím (samo že ne vždy...někdy i pro dobrotu na žebrotu), společenským přínosem a vlastně i kulturou prostředí včetně jakéhosi komunikačního klima, se máloco vyrovná...alespoň z dlouhodobého hlediska....

Věřící lidé pak většinou mají smysl života (trochu i logicky) v nesobeckém duchu. Zajímavé také je, že podobně srovnatelné výsledky jsou i u těch, kteří zatím svoji víru hledají - tedy nespadají do kategorie ani věřících, ani nevěřících.
10 otázka - Smysl života hledám
V této otázce mne zajímalo, co je zdrojem hledání informací, které vede k poznání smyslu života? Jsou to přátelé? Odborná literatura? Vlastní zkušenosti a rozum? Internet? atd. atd...

V této otázce mohli dotazovaní zvolit více odpovědí.

ve zkušenostech a logice................74x............52%
jiný zdroj.........................................70x............49%
u přátel...........................................46x............32%
v odborných knihách.......................25x............17%
na internetu....................................21x............15%
ve víře.............................................17x............12%
na odborných přednáškách.............13x............9%

Jak je vidět z výsledků, mnoho dotazovaných svůj smysl života hledá na základě toho, co stihli zažít a logicky zdůvodnit. Pokud by tomu tak bylo doopravdy, musí se zákonitě jejich smysl života neustále měnit (nebo min. dopilovávat) s přibývajícím věkěm a zkušenostmi. Jakožto mladý člověk to nemohu zcela objektivně posoudit, tudíž nechávám závěry čistě na Vás. Z druhé stránky věci je dle mého názoru tento přístup velmi důležitý - ne-li nezbytný! Nikdo by neměl slepě věřit komukoliv, aniž by si to sám neověřil, nezdůvodnil, či pokud to bude možné -nezažil!

U druhé otázky jsem byl upřímně řečeno docela omezen v tom, co může být zdrojem tohoto hledání, proto velmi mnoho lidí volilo možnost "jiný zdroj". Sám si nedokážu dost dobře představit, co si pod jinými zdroji představit...něco ano, většinu však jistě ne...jaký je Váš názor?

Významným zdrojem jsou také přátelé. Lidská interakce je velmi důležitá a reference různého charakteru našemu okolí jsou velmi významné (osobně znám především z marketingu). Proto pomáhejte svým blízkým tápajícím v hledání svého smyslu. Nic jim nevnucujte, ale udejte jim směr, nechte je vždy, aby si zvolili sami! Svobodná vůle je velmi důležitá.

Odborné knihy jsou velmi málo využívaným médiem (bohužel). Co k tomu dodat..něco co nese nejvíce objektivní informace (musí se však kombinovat a nečíst jen jeden pramen), je skoro nejméně využíváno...tak mě napadá otázka, jestli všechny ty "smysly života" pramení pouze ze zkušeností a domněnek přátel, pak tu musí být opravdu mnoho smetí, které se dále šíří...Zde bych apeloval na objektivní zdroje informací...kombinujte je - na každém bude zcela jistě něco pravdy..a pokud je poskládáte, získáte vlastním rozumem (ač svoji) hodnotnější pravdu. Samozřejmě je otázkou, kam svým rozumem dospějete, věřím však, že budou tyto pravdy směřovat více k dobru a Bohu.

Internet, víra, přednášky..málo využívané zdroje. U víry a přednášek tuto situaci chápu, nicméně internet? Který je tak vyhlášeným médiem? To se docela i divím...ale na druhou stranu jsem tomu rád. Tolik miliard informací (většina opravdu jen smetí), to většinou není objektivní zdroj informací.
11 otázka - Ke kterým z těchto oblastí se osobně více přikláníte a co Vás více vystihuje?
Zde jsem vytvořil dvoupólový diferenciál, kde dotazovaní volili, ke které z protichůdných pólů se více přiklánějí...

hmotné statky (bohatství) -2.....-1.....0.....1.....2 duchovní rozvoj

Průměr všech volených hodnot zde dosáhl hodnoty 0.266, rozptyl pak 1.468. Znamená to tedy, že jsou dotazovaní (v globále) vyrovnaní. Samozřejmě je jedna věc "přiklánět se" a druhá konat...duchovní rozvoj však (alespoň trochu) vítězí. Nicméně by měly být tyto hodnoty mnohem více přiblíženy čislu "2"...

rodina -2.....-1.....0.....1.....2 single

Průměr všech volených hodnot zde dosáhl hodnoty -0.734, rozptyl pak 1.831. Zde se tedy lidé více přiklánějí k rodině, ani toto "přiklonění" však není dostatečné. Pevně věřím, že se jedná o pouhé ovlivnění velkým počtem mladých dotazovaných, u kterých tyto názoru (bohužel) převládají. Důvodů, proč chtějí být lidé "single" je jistě povícero - užívat si, nevázat se, neotravovat se s druhým/ou, atd.

DOBRO -2.....-1.....0.....1.....2 ZLO

Průměr všech volených hodnot zde dosáhl hodnoty -1.238, rozptyl pak 0.992. Tomuto výsledku jsem upřímně rád, nicméně skoro pětina názorů osciluje k názorům na zlo, čemuž se není čemu v dnešním světě divit...

pomoc druhým -2.....-1.....0.....1.....2 pomoc hlavně sobě
Průměr všech volených hodnot zde dosáhl hodnoty -0.594, rozptyl pak 1.248. Zde alespoň částečně vyhrává názor nesobeckosti, nicméně pokud tomu tak opravdu je, musíte posoudit jedině sami...
12 otázka - Domníváte se, že jsou lidé ve své podstatě "dobří"?
Souhlasím........................22x (15%)
Spíše souhlasím...............44x (31%)
Nevím...............................31x (22%)
Spíše nesouhlasím...........34x (24%)
Nesouhlasím....................12x (8%)

Jak je vidět, méně než polovina dotazovaných se domnívá, že jsou lidé ve své podstatě dobří...Znamená to tedy, že cirka polovina lidí má víru v to, že se každý může změnit? Že to, co dělá špatně, je zapříčiněno jen ukročením do špatné strany? Nebo za to všechno může podle nich společnost a dnešní "svět", který je takový, jaký je?

20% váhajících je statistický standard. Třetina, kterých je proti je také zajímavý výsledek. Jedná se o pouhý pesimismus, či přesvědčení? Nebo posuzují druhé podle sebe?...tyto otázky Vám nechám otevřeny.
13 otázka - Věříte ve fenomény, jako např. magii, vykládání karet apod.?
Výsledky:


V něco věřím, v jiné ne??????????????????..45x (32%)
Ne, jedná se jen o výmysl podvodníků a fantastů??..28x (20%)
Ano, ale v boha nevěřím?????????????????..25x (17%)
Ano, když je bůh, proč by nemohlo existovat i toto?..15x (10%)
Ne, není to věděcky podloženo??????????????15x (11%)
Ne, je jen bůh a ten vše řídí????????????????.3x (2% )


A několik dalších?


Samotné výsledky moc komentovat nebudu, rád bych však rozebral blíže skupinu dotazovaných, kteří hned na začátku tvrdili, že nejsou věřící v nadpřirozeno (myšleno jakékoliv vyznání). Pokud si dáte na webu, kde je výzkum umístěn filtrovat hned první otázku (ano věřím a nevím), tak vám zbydou jen výsledky pro nevěřící...sami posuďte, jak odpovídali na tuto otázku...ani ne polovina odpověděla záporně na víru v tyto fenomény. Jak však můžu věřit v něco, co de facto ani nejde, aby vzniklo náhodou! a zároveň nevěřit v Boha? Možná je to tím, že si všichni tito lidé představují Boha jako nějakého dědečka na obláčku, či prostě nějakou osobu...ten však může (a asi je) naprosto nepředstavitelný!

Ostatní výsledky (pohlaví, věk, vzdělání) naleznete přímo na odkaze výzkumu.

Vydáno:   15. 08. 2009

Přečetlo:  1966 čtenářů



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Askii:
20. 08. 2009 13:11
Marpefi
¤ smysl zivota
17. 08. 2009 14:28
dalila
¤ Tento průzkum se povedl
17. 08. 2009 10:18
Askii
¤ Třeba nejprv
16. 08. 2009 19:35
Grush
¤ :-)
16. 08. 2009 19:17
Morld
¤ opäť si nerozumieme...
16. 08. 2009 12:52
garias
¤ orime:
16. 08. 2009 10:01
Marpefi
¤ garias:
16. 08. 2009 9:20
orime
¤ hej orime
15. 08. 2009 20:13
nobrain
¤ Stále váááám nerozumiem
15. 08. 2009 18:39
garias
¤ odpověď
15. 08. 2009 10:45
Marpefi
¤ k vegetariánství:
15. 08. 2009 10:30
orime