Články

- Záhady a tajemno -

Úvod do magie I.
(výbor z přednášek Dr. Jana Kefera, které stenograficky zachytil a pro budoucnost zachoval zapisovatel Universalie pan Ladislav Málek)

    Magie je věda, která se studuje a jež využívá astrálních sil; mohli bychom říci: přírody, ale je to slovo nadbytečné. Rozbor pracovní definice: Je to věda? Je. Poněvadž věda je utříděná soustava poznatků, která, má-li být exaktní, stanoví zákony dění. Magie je věda. Platí pro ni stejná definice jako pro ostatní vědy, a navíc je daleko přesnější. Historie je považována za vědu, ale žádné zákony nestanoví. Magie je věda, nikoliv nauka. Studuje se: tím je vyjádřena teorie. Dříve než mohu použít sílu, musím ji znát. Bez teorie není praxe. Biologie je věda teoretická, pakliže působí prakticky, je to již hygiena.

    Astrální síly: Mnozí říkají, že dříve byla magie jenom věda. Věda studuje hmotné síly světové, kdežto magie síly astrální. V tom je veliký rozdíl. Magie studuje astrální hodnoty. Například: tabák existuje v astrálnu a zároveň i ve světě duchovém. Zatímco věda se bude zabývat tabákem po stránce hmotné, magie po stránce astrální. Magie je věda, která studuje a využívá astrálních sil.

Když je to věda, musí stanovit zákon.

    První zákon: Člověk, příroda, stejně jako Bůh, tedy vše co bytuje, je složeno ze tří principů: Bůh je trojjediný a je to jediná bytost. V přírodě rozeznáváme hmotu duši a ducha. Má kámen ducha? Má, ale ten je nesmírně ztajen na úkor onoho principu hmotného. Má duši? Rovněž, ale hmotný princip převládá. Vezměme nyní rostlinu. Tam už je duše více znát, u zvířete je již blízká duchu, u člověka duch převládá. Anděl, vysoká theurgická bytost, má také hmotu, ale jen nepatrné množství. Převládá princip duševní a duchovní. Tyto principy se navzájem mezi sebou váží, takže hmota působí na duši a duše na ducha. Tím právě vznikají rozličné věci. Také síra, rtuť a sůl. Každý princip lze štěpit dále na tři. Kabalistické devatero, celek je potom desítka.

    Druhý zákon: Člověk, příroda, Bůh - jsou obdobni. Teorie mikrokosmu a makrokosmu. To je počátek teorie a nyní praxe. Magie využívá astrálních sil, to znamená, že působí na síly astrální. Astrální síly jsou pak ty, jež vyvozuje živá bytost. Jsou to jakési odrazy života, a poněvadž vše žije, hmota, anděl, člověk i Bůh, tvoří odrazy těchto životů astrální sílu, na niž lze magicky působit:

  • I. 1) Na člověka a jeho astrální tělo, 2) na sebe sama, 3) na druhého. Dnes se těmto jevům dává jméno magnetismus, hypnotismus, hermetické lékařství, ovšem to vše patří do magie jakožto práce, spadající do oboru magického působení na člověka. Mistrovský kousek je tu vědomé vybavení astrálního těla.
  • II. Působení na astrální bytosti věcí. Každá věc má svůj astrál. Např. hýbání stolečkem a rozličné přínosy, To je magické působení na astrál věcí.
  • III. Působení na elementály, neboli magie živlová. To jsou tři způsoby magického působení.
Toto působení se děje:

a) pohledem (magický pohled)
b) magickým slovem (magická formule, inkantace)
c) posismem, neboli posuňky, gesty a jejich zhmotněním (magické písmo, magické obrazy).

    A co s těmi nástroji? Tyto nástroje a tento rituál slouží jenom jakožto pomůcka k tomu. Je hudba klavír? Ne, ale na ten klavír je nutno hrát, aby byla hudba. Co dělá praktická magie? Učí pohledu, slovu, posismu. Poněvadž sólový zpěv sám o sobě by nedostačoval, je třeba doprovodu nástrojového. Onen rituál a ony nástroje, to je ten klavír, jenž doprovází sólový zpěv.

(ze sborníku Magická praktika vydaného nakladatelstvím Trigon roku 1995)

Vydáno:   17. 05. 2010

Přečetlo:  1882 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Peter



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Pak doktor
19. 05. 2010 18:08
Grush