Články

- Poutní tajemná místa -

Magie, okultismus a zednářství na Buchlově
Magie, okultismus a zednářství na Buchlově
    Region: Východní Morava Typ akce: Výstava. Kategorie akce: netradiční prohlídka, Cestovní ruch, cestovní ruch - jiné. Doporučujeme pro: Dovolenou s dětmi, Dovolenou pro mladé, Pohodovou dovolenou.


    Výstava plná magie a zajímavostí na hradě Buchlov je nově součástí trasy A. Můžete spatřit tabulku psanou tajným písmem, vzácný pergamen z roku 1777 se schématem bratrstva Zlatého růžového kříže, lebku - symbol lidské pomíjivosti, amulety prosycené magickými kouzly i dřevěný model rakve s rosenkruciánským motivem.

    Na hradě se našla řada artefaktů, které ukazují, že se někdejší hradní páni zajímali o magii a okultismus - amulety, talismany a další předměty sloužící k obřadům a seancím, ale také velké množství knih s okultní tématikou. Rod Berchtoldů, který hrad vlastnil od roku 1800, uchoval ve svých sbírkách též předměty s tématikou svobodných zednářů. Existuje domněnka, že někteří Berchtoldové patřili k tomuto tajnému společenství. Napovídá tomu nejen osvícenství Bedřicha Berchtolda, vášnivého cestovatele a lidumila, ale i charitativní a medicínská činnost jeho nevlastního bratra Leopolda I. a společenské konexe Leopolda II. Berchtolda.

    Na výstavě uvidíte např. tabulku psanou tajným písmem, vzácný pergamen z roku 1777 se schématem bratrstva "Zlatého růžového kříže", rituální měděnou misku, lebku - symbol lidské pomíjivosti, která provázela většinu zednářských obřadů, amulety z různých minerálů, jež byly prosyceny magickými kouzly a měly ochrannou funkci, dřevěný model rakve s rosenkruciánským motivem růží a kříže na víku, portrét šlechtice v renesančním oděvu se zednářskými symboly a spoustu dalších předmětů.


Kdy se akce koná: 1.5.2010 - 31.10.2010

Vydáno:   14. 07. 2010

Přečetlo:  3702 čtenářů
Zdroj: http://www.kudyznudy.cz

Autor (vložil): John D



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)