Články

- Šamanismus -

Indiánské léčení
Z knihy Indiánské léčení (kojot v medicíně indiánů) od Lewise Mehl-Madrona, M.D., Ph.D.

    Léčebný kruh nás učí, že nemůžeme zanedbávat léčivou sílu těla. Domorodé léčebné systémy používají doteku k aktivaci léčivé reakce. Indiánské léčení není žádnou výjimkou. Kromě toho, že se dotýkám pacientova těla, uvědomuji si, že důležitou součástí léčebné praxe je pomáhat lidem tělo rozhýbat. Techniky jsou různé - čchi-kung, tchaj-chi, jóga, ty všechny vřele doporučuji svým pacientům.

    Během tělesné terapie můžeme být uvnitř bdělí, ale naše myšlení je klidné jako při meditaci nebo modlitbě. S každým dechem si můžeme představovat, jak posíláme léčivou energii do všech částí svého těla, zejména do těch částí, které nás bolí. S dechem přichází duch, a my si můžeme představovat, jak nám duch nebo duše naplňuje celé tělo.

    Chceme-li se uzdravit, někdy musíme odhodit něco důležitého. Teprve později si uvědomíme, že jsme o nic nepřišli...

    Indiánská tělesná terapie začíná dechem. Dech je duch. Dech je to, co nám umožňuje pozvednout se k nebi. Prvním krokem léčení je uvědomit si dech. Pacientům říkám, aby si představovali, jak jim dech proudí do všech částí těla. Jakmile dech naplní tělo, naplní je i duch. Tam, kde je duch, nemůže být nemoc.

    I tělo má svou paměť. Když se dotýkáme těla, stimulujeme pocity a představy, které jsou jinak obtížně přístupné. Traumatické vzpomínky jsou uloženy v těle a mysli beze slov, jejich jazykem jsou pocity a představy, které bychom si měli uvědomovat a to je cesta k vyléčení.

    Základem léčení v domorodých kulturách je poznání, že léčitelem jste vy. Hluboko v našem nitru žije tajemná část našeho já, která je nezbytná pro léčení. Tato tajemná část budiž nazvána vnitřním léčitelem. Jakmile jsme vyřešili problém sebeobviňování a dosáhli zázračného pocitu vnitřního klidu, můžeme začít hledat vnitřního léčitele. Tradiční léčitelé označují vnitřního léčitele slovy jako duše nebo duch. Vy a tento tajemný léčitel jste mnohem důležitější než jakýkoli obřad nebo bylinný lektvar...


Z knihy Indiánské léčení (kojot v medicíně indiánů) od Lewise Mehl-Madrona, M.D., Ph.D.

Vydáno:   21. 07. 2010

Přečetlo:  3663 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ hh
25. 07. 2010 9:27
Soul
¤ Léčení dotekem
23. 07. 2010 15:49
Natty