Články

- Zamyšlení -

Tygr a šnek
    Tygr patří mezi nejrychlejší zvířata na světě. Díky své srsti bez větších problémů splyne s okolím. Je to zejména samotář. Svá teritoria zakládá různým způsobem. Loví spíše menší kořisti. Za svým cílem mnohdy putuje daleko.

    Ale položme si otázku: Co se stane, když se takový tygr lovec zamiluje do šneka suchozemského, jehož životní nároky jsou minimální.

    Možná by někteří z Vás našli spojitost s tygrem v pruhované ulitě, díky které se mu lidově říká ,,šnek tygrovaný“, jenže zde podobnost končí.

    A tak se tygr jako známý lovec rozhodne, že šneka nezahubí a vezme ho na cestu životem. Zatímco tygr je i dle čínské astrologie optimista, revolucionář a strůjce neobyčejných idejí, má nesporně několik neslavných vlastností, například neumí poslouchat. A tak i kdyby mu tisíc moudrých říkalo, že tygr a šnek se k sobě nehodí. On má pravdu a nabyl přesvědčení, že je čas následovat své pudy a šneka neopustit. Jakoby si myslel, že svým vzdorem vyjádří sebe sama nebo zformuje svou identitu.

    Jenže takovému šnekovi, kterého tygr potkal, nevadilo žít v plastovém boxu, neustále tygra konejšil, že po čase si spolu pořídí akvárium. A tak tygr potlačil svou osobitou nedůvěřivost a vyčkával. Brzy mu začalo být se šnekem v boxu těsno.

    Na povrch zemský vystoupila tygrova cholerická povaha a touha po dobrodružství. Šnek měl ale za ušima, věděl, že když bude tygra konejšit, on neodejde a bude se dál o něj starat a prošlapávat mu cestu k úspěchu. Krom své vypočítavosti je nutno podotknout, že i přes veškerou odlišnost měl šnek tygra také opravdu rád. Miloval jeho optimismus, ale nesnášel jeho spontánní výlety, kvůli kterým i on přes svou flegmatickou povahu musel několikrát zvýšit hlas.

    A tygr to nechápal. Nedělal nic špatného, co by odporovalo morálnímu kodexu společnosti. Opět ho tedy přepadly neobyčejné ideje a začal se toulat, ale vrátil se vždy tam, kde zanechal svou kořist. Neuvědomoval si, že začíná potlačovat své přirozené pudy. Už nemluvil, ani nevtipkoval, začal své návraty brát jako povinnost.

    Ale přes veškeré nesnáze tygr šneka neustále upomínal, že je potřeba v životě něco dokázat. Nelze přeci koukat pořád jen z okna a říkat si, co tam venku asi je. A to šneka rozčilovalo. Ale v tomto tygr neustoupil. A protože byl férový hlupák, dal šnekovi do rukou žezlo, aby vládl v příbytku a zvýšilo se mu potřebné sebevědomí. Tygr svými ústupky naznal, že mezi nimi byla uzavřena dohoda.

    Šnek ale úmluvu nedodržel. Žil dál za oknem v příbytku. Žezlo už ale nevrátil, protože jej bavilo rozhodovat, dávalo mu to křídla. A tygr v této fázi věděl, že šnek má příliš vysoké sebevědomí a brzy spadne k zemi jako Ikaros.

    Tygr nechtěl dělat rozbroje, rozhodl se v klidu odejít a to v takovém klidu, že to neřekl šnekovi. Mohlo by se zdát, že tygr se v poslední chvíli o šneka nepostaral a potlačil svou přirozenost, opak je pravdou. Tygr našel šnekovi nejdříve práci, aby hlady neumřel. A i když byl dávno pryč, dohlédl na to, aby šnek došel k úspěchu a tajně vedl jeho kroky, aby se vždy dozvěděl potřebné informace.

    A tak se tygr naučil poslouchat své okolí a už se poučil, že nemá vždy pravdu. Šnek ale zůstal arogantní a dál vydává tygrovy úspěchy za své.

    Protiklady se přitahují a na této rovině by to taky mělo zůstat. Síly se nikdy nevyváří. A ze šneka tygr nevyroste. A pevně věřím, že na to tygr už nikdy nezapomene.

Vydáno:   18. 05. 2012

Přečetlo:  1615 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Petra Trojanová



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Všem do diskuse
22. 05. 2012 20:02
Zbyněk P.
¤ nu, myslím, že
19. 05. 2012 10:03
Dana P.
¤ Grush
19. 05. 2012 7:46
Petra Trojanová
¤ Dana P.
19. 05. 2012 7:36
Petra Trojanová
¤ Nejeden
18. 05. 2012 18:23
Grush
¤ dobré k zamyšlení
18. 05. 2012 17:20
Dana P.