Články

- Kontakty se záhrobím -

H. P. Blavatská
Helena Petrovna Blavatská ( také Jelena Petrovna Blavatská ) (1831 - 1891) - se narodila 12. srpna 1831 v Jekatěrinoslavi (nyní Dnětropetrovsk) na Ukrajině. Její otec, plukovník (později generál) Hahn, byl potomkem vládnoucího meklenburgského knížecího rodu Hahn von Rottenstern-Hahn. Spolu se svojí mladší sestrou byla vychovávána převážně svou babičkou Helenou Pavlovnou (nebo Petrovnou) Fadějevovou, kněžnou z rodu Dolgorukovského. Jelenina babička musela být velice inteligentní a na svojí dobu neobyčejně vzdělaná žena, která ovládala pět cizích jazyků, byla schopnou malířkou a botaničkou.
Jablko nepadá daleko od stromu a tak není divu, že Blavatská vyrostla v neobyčejnou osobnost. Byla obklopena legendami, přečetla několik knih po pradědečkovi o magii, alchymii a také vlna spiritismu ve čtyřicátých letech možná spustila její neobvyklé parapsychologické schopnosti, které se projevovaly už od ranného dětství. Často naslouchala svým „ochráncům“ z říše duchů, v přírodě rozmlouvala se „skřítky a rarášky,“ byla jasnovidná a náměsíčná, což znepokojovalo nejen její rodinu, ale také pověrčivé služebnictvo.
Snad z mladické nerozvážnosti, snad ze vzdoru se provdala o 22 let staršího generála Nikifora Vaselijeviče Blavatského, když jí bylo sedmnáct let. Během několika měsíců však svého manžela opustila a uprchla na lodi do Turecka, aby si tak zajistila nezávislost a svobodu.
Tato neúnavná světoběžnice objede třikrát Zemi a pronikne i do nejodlehlejších oblastí, aby pozorovala zvyky, náboženské a magické praktiky příslušníků nejrůznějších kultur. Ve Střední a Jižní Americe se setkává s pozůstatky dávných kultur, dlouhý čas pobývá v Tibetu a důvěrně poznává uzavřený svět lamaistické a indické mystiky.

Blavatská se věnovala všemu, co tolik fascinovalo několik příštích generací lidí, zajímající se o spiritismus. Při seancích vystupovala jako médium (schopná komunikovat s duchy zemřelých skrze sama sebe), prováděla automatické psaní, materializaci, spiritistický aport a také docházelo k projevům vnějším, jako třeba klepání stolečku.
Podle toho, co víme o Blavatské, musela být neobyčejně silným médiem. Síly, jimiž disponovala, se mohly projevovat téměř za jakýchkoli okolností. Byla schopná kteréhokoliv z výše uvedených výkonů a to za denního světla, bez transu, za přítomnosti jakéhokoliv počtu skeptiků. Dokázala to mnohokrát a přesvědčila o svých schopnostech množství vynikajících lidí, ne jen nějaké nadšené spiritisty. Naštěstí si včas uvědomila, že se musí soustředit na důležitější úkoly, jakými byly její pozdější stěžejní literární práce.

Osudové setkání zažije roku 1874 v New Yorku, kde se seznamuje s právníkem Henry Steel Olcotem, rozeným filantropem a vášnivým zájemcem o spiritismus. Zakládají Teosofickou společnost, která má podporovat náboženství, filosofii a nejrůznější vědy a probádat duchovní síly v člověku, jakož i ostatní nevysvětlitelné přírodní zákony. Blavatská počne psát svoji knihu Isis Unveiled neboli Odhalená Isida. Knihu, podle dochovaných zpráv, psala částečně pomocí automatického psaní. Olcott, který byl zkušeným redaktorem, se postaral o konečnou úpravu knihy a také se nemalou měrou na ní podílel. V roce 1877 tedy vychází toto dílo a Blavatská se stává okamžitě známá po celém západním světě.
O 12 let později v Londýně vychází jako pokračování Tajná nauka (doktrína). Oba spisy mají více než tři tisíce stran.

Asi patnáct let, které v jejím životě zbývaly po založení Teosofické společnosti, strávila dalším cestováním, psaním knih a propagací filosofických směrů Východu v Západním světě. Po pětiletém pobytu ve Spojených Státech, odjíždějí v roce 1878 oba zakladatelé společnosti do Indie. Po příštích pár let se pohybují většinou po Indii a Ceylonu; začátkem osmdesátých let potom otvírají hlavní stanoviště Teosofické společnosti v Adyaru, na předměstí Madridu, které si společnost udržuje i v současné době. Olcott působí v těchto částech světa až do své smrti, v roce 1907. Blavatská se po roce 1885 přemisťuje do Evropy a poslední čtyři roky svého života je činná zejména v Londýně. Píše a vydává útlou a poeticky laděnou knížku nazvanou Hlas ticha (Voice of the Silence, 1885) již zmíněnou Tajnou doktrínu (The Secret Doctrine, 1888) a Klíč k teosofii (Key to Theosophy, 1889). V Londýně také umírá, 8. května 1891.

Ve skutečnosti spousta badatelů je toho názoru, že velká část myšlenek New Age má svůj původ v názorech H. P. Blavatské. V jejích knihách byly načrtnuty okkultní dějiny lidského rodu, jimiž se charismatická Helena Petrovna Blavatská provždy stává v příslušných kruzích mezinárodně uznávanou badatelkou a dodnes je velkým duchovním vzorem pro mnohé lidi.

Vydáno:   06. 12. 2005

Přečetlo:  4612 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ knihy
21. 12. 2005 0:40
wins
¤ Knihy
19. 12. 2005 10:53
Killer