Články

- Knižní novinky -

Štěstí, láska, čokoláda (Menna Van Praag)

    Nizozemská autorka je milovnicí čokolády a ze své profese servírky s nadváhou se jednoho dne stala štíhlou spisovatelkou. Je nasnadě, že tento příběh musí být částečně autobiografický, ač je v něm jistě mnohé změněno. Základ však zůstal stejný. Menna Van Praag v této příjemně vypadající knížce předává svou vlastní moudrost, kterou ji pomohla objevit její matka.

    A především ona sama. Šla za svým snem. Stejně jako hlavní hrdinka knihy, Maya. Můžete si ji představit možná trošku jako Naďu Konvalinkovou, která shodou náhod tuto knížku v polovině září pokřtila v pražské Čokoládové cukrárně. Lepší kmotru nakladatelství opravdu najít nemohlo!


    Stejně pohodovou a zářivou, jakou se nakonec Maya také stala. Že to však byla často těžká práce spojená s velkým vnitřním bojem, asi správně tušíme.

SOUCIT - ODVAHA - SPOJENÍ

    To je trojice slov, která zde Menna Van Praag používá. Nejprve se musíme mít rádi, poté sebrat odvahu k vlastnímu životu a poté nám začne být Vesmír nápomocen. Jak jednoduché!

Smutek je sladký pocit, pokud se mu nebráníme

    Bolest je bránění se smutku, víte to? Moc hezky to tady Mayu naučí jeden z důležitých lidí, který s e jí mihne životem. Jak moc si ubližujeme tím, že nerespektujeme svá přání a své nejniternější touhy. Cesta, jakou se Maya dostala k řešení svého vlastního vězení předsudků a negativního myšlení, je přístupná pro každého. Možná stejně jako ona máme kořeny řešení v dětství či ve svém mládí, kdy nás ještě život tolik nesvazoval.

Dnes nás často svazují muži

    Či spíše nesplněná a nikdy nesplnitelná očekávání, která na ně máme. Nebyla by to asi ta správná kniha pro ženy, kdyby tam ty naše horší a méně něžné polovičky chyběly. I tady lze očekávat zajímavý vývoj. Tak pravdivý, až mrazí…

    „Sophie zabalancovala se sušenkou na okraji hrnečku a chvilku Mayu pozorovala. „Například vy byste měla touhu svého srdce měla naplnit prací dřív, než se zamilujete.“

    „Proč?“ zeptala se Maya zklamaně.

    „Vždycky je lepší začít si hledat muže až tehdy, když se sama cítíte naplněna. Tehdy už znáte svou hodnotu a klíč ke štěstí máte ve vlastních rukou. A nestane se z vás, hned poté, co se zamilujete, zranitelná, závislá a přecitlivělá chudinka.“


Je třeba ještě něco dodávat?

V jedné chvíli jsem měla pocit, že jsem kapka vody

    Tak celistvá a dokonalá. Takový pocit, který ve mně tato kniha občas vyvolala se nedá nahradit ani těmi luxusními a šťavnatými dortíky a zákusky, které Maya prodávala ve své cukrárně a kterými plnila i svou vlastní prázdnotu duše.

    Všimněte si prosím, jak bylo zvoleno pořadí „dobrot“ v názvu knihy. Štěstí - je zcela prvotní a jeho strůjcem jsme opravdu my sami. Láska - je skvělá, je potřebná, ale je AŽ na druhém místě. Čokoláda jako třetí, tedy v tom všem prostě kulhá… Čokoládou prostě štěstí a lásku nenahradíte. A jak se dostat ke štěstí a lásce - to vám poradí právě tato kniha. A nebojte se, Menna Van Praag je také milovnicí čokolády.


    Menna Van Praag je absolventka Oxfordu, žurnalistka a milovnice čokolády (!!!). Žije v Anglii se svým gurmánským manželem Arturem, který provozuje vegetariánskou kavárnu. Před sedmi lety byla Menna servírkou, bojující s nadváhou. Její vlastní máma a učitelka života Vicky ji inspirovala k velké změně. Z třídenního osvícení, které Menna zažila, se zrodil její debut, kniha Štěstí, láska, čokoláda. V roce 2011 pak vydala její pokračování Happier Than She´s Ever Been (Šťastnější, než kdy dříve).

Vydalo nakladatelství Synergie, 2012, www.synergiepublishing.com

Foto: Synergie a autorka



Vydáno:   24. 09. 2012

Přečetlo:  1732 čtenářů



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ ..
25. 09. 2012 16:11
garias