Články

- Knižní novinky -

Po hlavě a nadoraz! (Renata Petříčková)
Mimo jiné i o mentálním koučinku Daniela Landy
    Daniel Landa v roli mentálního kouče - jeho role, kterou jsem před psaním této knihy naprosto netušila. Mimo jiné trenér úspěšného českého handbikera Honzy Tománka. O psychické motivaci, duchovním směru a snad až magii je také tato kniha. Protože je to téma, které se prolíná celou touto knihou, můžeme se mu věnovat více. Netušila jsem, k čemu všemu se dají použít třeba starogermánské runy.

    Daniel Landa (1968) je především známý jako kontraverzní zpěvák, skladatel, scénurista, herec a automobilový závodník. Na facebooku má téměř 200 000 fanoušků a kromě koncertních vystoupení činí v současné době i rockovou operu Klíč králů.


    Honza Tománek s ním spolupracuje od července 2011 a pod jeho mentálním koučinkem zaznamenal obrovský posun kupředu.

    „Psychický stav je ovlivněn energií, je to práce s energiemi. Je jedno, jestli je to v hlavě - vstupní, výstupní energie. Váš organismus má určitou energii a je jenom na vás, jak ji dokážete využít. Samozřejmě, když vám fouká vítr do zad, tak vám to pomáhá, ale ve finále je tam ten člověk sám se sebou a jak se dokáže zmobilizovat, tak se dokáže zmobilizovat, ale je jedno, jestli to někdo dokáže a řekne si - teď pojedu naplno, nebo si pomůže vizualizací,“ říká v knize Honza Tománek. A právě na vizualizaci je vše postaveno.
Runy jako spouštěče vaší vnitřní energie
    Daniel Landa tvrdí, že lidská psychika je trénovatelná stejně jako tělo a mentální koučink studoval při celoročním certifikovaném studiu v Mnichově a rozvinul vlastní tréninkový systém pod názvem Zlatý drak. Proč ale zvolil jako pomocníky starogermánské runy, nesmírně to silné symboly? Jeho odpovědí bylo, že právě pro tu sílu, pro tu archetypálnost, na kterou lze navázat cokoliv z dnešního života. Do každé runy či jiného zvoleného symbolu si v podstatě mentálním tréninkem, vizualizací navolíte nějakou emoci, sílu či představu a tu si v potřebné chvíli vyvoláte.

    Sportovci v jeho tréninku si tak mohou pomáhat zvýšit svou psychickou sílu a soustředění ve vypjatých chvílích.

    Nejen o tom je však tato kniha. Obrovskou sílu a přesvědčení má Honza Tománek již v sobě. Osud mu do cesty postavil těžkou zkoušku - úraz, po kterém zůstal na vozíku. Nerezignoval, naopak, přizpůsobil se maximální možnou měrou a nakonec ze své smůly vytěžil obrovské štěstí - možnost žít po hlavě a nadoraz a tím, co ho těší a baví - hanbikem a vrcholovým sportem. Že je to cesta velmi obtížná vyžadující nemnohé oběti a obrovskou dávku sebekázně i přemýšlení nad budoucností i financemi... to snad netřeba dodávat. Vše dokreslují výpovědi jeho dalších profesionálních spolupracovníků - Petra Havlíčka a Martina Šťastného, život lidí s postižením míchy nám osvětlí primář Spinální jednotky v Praze Motole, MUDr. Jiří Kříž, sám upoutaný po úraze na vozík a mnoho dalších včetně emotivních výpovědí Honzových nejbližších přátel a rodiny.
Honza Tománek:
    Úspěšný reprezentant České republiky v handcyklingu a držitel několika mistrovských titulů. Součástí jeho života je však i množství jiných sportovních aktivit, stejně jako studium Vysoké školy tělesné výchovy a sportu Palestra, s.r.o. v Praze. Přednáší studentům základních, středních i vysokých škol o problematice sportu handicapovaných. Vlastní firmu na distribuci ráfkových kol, kterou nadále rozvíjí, a pracuje na vývoji vlastního prototypu handbiku. Podílí se i na sportovních a marketingových činnostech souvisejících s jeho závodní kariérou. Je také hlavním iniciátorem a spoluzakladatelem týmu FANY cycling team, pod jehož barvami v letošní a příští sezóně závodí.
Jakýkoliv handicap je dle jeho názoru tak velký, jak ho cítíme.



Vydalo nakladatelství Maxdorf, 2012, www.maxdorf.cz, Nadace T-SOFT ETERNITY www.nadaceeternity.cz
www.honzatomanek.com a www.petrickova.cz
Knížku si můžete koupit v knihkupectví nebo na : www.kosmas.cz

Vydáno:   31. 10. 2012

Přečetlo:  2240 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)