Články

- Knižní novinky -

Karty skryté moudrosti (Colette Baron-Reid)
Colette Baron-Reid: Karty skryté moudrosti budí naši vnitřní moudrost
    Představte si, že jdete na pracovní pohovor a zákulisí a naprostém soukromí si člověk, jež si vybírá z uchazečů, vykládá na jednotlivé osoby karty? A vybere toho, koho mu karty určí? Tak přesně tento příklad dává ve své knize Colette Baron-Reid. K ní jsou přiloženy i její inspirační karty s názvem Karty skryté moudrosti.

    Je to moudrost jemná a hluboká zároveň. Propojují svět materiální a duchovní, nalézají cestu k přežití v dnešním světě, abychom v tom „uměli chodit“ a zároveň netrpěla naše duše. Nyní už se ten příklad s výběrovým pohovorem nezdá tak za vlasy přitažený. Nakonec proč ne. I ten budoucí šéf bude rád, pokud vybere někoho, kdo bude profesně na úrovni a s kým si bude i osobně rozumět. Nakonec tento ukázkový výklad, který mu ukázat, jak karty fungují, není vůbec od věci. Je tvrdě dnešní!

Invokační meditace
    Pokud jste tento pojem ještě nikdy neslyšeli, tak tato knížka nabízí jako úvodní seznámení s kartami, takový rituál, cituji:

    „Zavřete oči a představte si, že sedíte ve starobylém lese u malého rybníčku plného lotosových květů. Přímo před sebou máte zlatý most, který vede od vás na druhou stranu rybníčku, zahaleného do nádherné, třpytivé mlhy.

    Představte si, že z mlhy k vám přilétá holubice se svitkem pergamenu v zobáčku. Vidíte, jak vám holubice upustila svitek do ruky, a díváte se, jak se rozvíjí. Jsou v něm napsána dvě slova:

                Vzpomeň si…“


    Na co? Na naši vnitřní moudrost, vždy v nás přítomnou, jen potlačenou dnešními tlaky a společností lidí okolo. Žijeme jinak, žijeme v naprostém rozporu s naší podstatou. Podle autorky v dávných dobách byly propojeny světy nehmotných bytostí a lidí. Vzájemně si pomáhali a předávali svou moudrost. Postupem času nehmotný svět ustupoval a lidé v něj přestali věřit. Dnes jsou víly a andělé jen báje - ale dříve byli skutečností. Tyto karty oživují tuto moudrost a skrze tyto bytosti máme opět šanci poznat, o čem nám tenkrát povídali.
Jak nás vedli…

    Kolekce 44 karet je skvělým výtvarným dílem, některé karty jsou fascinující už na první pohled, jiné mne tolik nezaujaly. Ovšem není třeba jim křivdit, protože stačí si pročíst v knížce texty ke každé z nich. Zjistíte, že se tu sice stále opakují stejné archetypy - čas na odpočinek, hledání vlastní viny, očekávání, hojnost, pomoc shůry - ale vše je mistrně a neotřele podáno. Nebude vás to nudit, i když tato moudra již stokrát znáte.

    V praxi se tyto karty velmi osvědčily, s překvapivou přesností odpovídají na otázky a dokáží jít hodně hluboko. Možná tak hluboko, jak ani klasický tarot nedokáže.

Za sebe - doporučuji a to nejen překrásnému obalu a zlatému ořezu.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2012,
www.synergiepublishing.com



Vydáno:   16. 11. 2012

Přečetlo:  1952 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Danka
17. 11. 2012 13:38
Sylvia
¤ Houba
17. 11. 2012 11:07
Dana P.
¤ re: Jelitko
17. 11. 2012 10:08
Houba
¤ *
17. 11. 2012 9:20
Perchta
¤ no
16. 11. 2012 19:01
Jelitko
¤ já už si
16. 11. 2012 18:12
Dana P.