Články

- Zamyšlení -

Henoch - člověk, který chodil s Bohem
Co přesně popsal Henoch slovy “ohnivý vůz“, ve kterém se měl dostat do nebe?

    Henoch (či Enoch, v překladu „Zasvěcený“), je tajemná biblická postava, která žila ještě před velkou potopou a měla „chodit s Bohem.“ Ono chodit neznamená, že spolu měli nějaký poměr, ale že Henoch „byl vzat na nebesa“ a tam se setkal s Bohem, kde bok po boku spolu chodili (možná raději použít slovo „kráčeli“) a rozmlouvali. Tímto způsobem mu byla svěřena veškerá tajemství světa. Říkáte si, že na tom není nic zvláštního? Že takové příběhy, zvlášť v Bibli, prostě existují a nejde o nic neobvyklého? Možná máte pravdu, ale přesto mi dovolte, abych zde uvedl příběh Henochův i s jeho podivnými spisy, které po sobě zanechal. Pokud se nad těmito slovy totiž zamyslíte, a uvědomíte si, v jaké době je psal, může se lehce stát, že vám to vyrazí dech a dost pravděpodobně přehodnotíte svůj názor nejen na Bibli, ale také na veškerá světová náboženství a víru…

    Říkáte, že jste o postavě Henocha nikdy neslyšeli? Z toho si nic nedělejte, kdybych o něm před pár lety (cca 2 roky zpátky) neslyšel v pořadu Ancient Aliens (Vetřelci dávnověku), tak bych také nic nevěděl. O to víc jsem byl překvapen, když jsem se začínal dozvídat, co tato postava zažila a přenechala budoucím pokolením. Ale dost mého vzpomínání, vraťme se k postavě Henochově.

    Je neznámá z jednoho prostého důvodu, hlavně pro křesťany či pro lidi, kteří tyto lidi znají. V Bibli totiž o Henochovi nenajdete prakticky žádnou zmínku a to i přesto, že se setkal s Bohem! Zvláštní? Těžko říct, zvláštností je totiž ještě mnohem více. Jak tedy o této postavě dnes víme? Díky apokryfním textům (vyřazené texty z oficiální Bible) a také ze starých židovských textů. A věřte, že pokud se nejedná jen o pouhou smyšlenou osobu (v tom případě nechápu, proč se zmiňuje v tolika starých náboženských textech - pozn. autora), jedná se o osobu neskutečně zajímavou.

    Vypadá “nebe“ skutečně tak, jak ho popisuje Bible? Nebo je pravda úplně jiná?

    Například biblická kniha Genesis popisuje (jedna z mála zmínek v oficiální Bibli o Henochovi - pozn. autora), jak Henoch přináší shora informace tak neuvěřitelné, že jsou na tehdejší dobu doslova převratné. Poměrně podrobně totiž popisuje kupříkladu to, co dnes známe jako Newtonův zákon. Jak je to možné na tehdejší dobu? Odkud vůbec čerpal své znalosti? A opravdu se setkal s Bohem? Zkusme si tuto tajemnou postavu přiblížit a zamyslet se nad ní…

    Henoch žil ještě v době před velkou potopou a právě on je spojován s Bohem, anděly a také magií. A právě andělé mají být Henochovými učiteli, od kterých se učí písmu, matematice, astrologii a jiným uměním, tehdy považovaným za tajemná a neznámá. Vše po svém návratu z nebes sepisuje do knih. Henochovy knihy tak patří mezi ty vůbec nejdůležitější apokryfní díla (někdy je označováno jako to vůbec nejdůležitější, dokonce více než údajné Ježíšovo), přesto ho obklopuje obrovská spousta otázek a záhad. O jeho knihách ale až o něco později, nyní zabrouzdáme ještě do jeho rodinného života. I ten je totiž více než zajímavý.

    Říká vám něco jméno Noe? Nebo Metuzalém? Či snad Jered nebo Lámech? Minimálně první dvě jména jste již nejspíše v životě slyšeli. Možná jste i slyšeli, co dělali, ale už nic více. Jenže informací existuje více. Bohužel jsou poměrně nedostupné, jelikož v Bibli je prakticky nenajdete. Všechny tyto postavy spojuje jedna věc. Všichni mají stejnou (no ikdyž…) pokrevní linii ? tvoří totiž jednu jedinou rodinu, ovšem napříč generacemi. A mezi ně patří také Henoch. A aby toho nebylo málo, patří zde také Adam, tedy první člověk, kterého Bůh stvořil! Jak by tedy měl vypadat jejich rodokmen? Adam (ši někdy také znám jako Adapa) je samozřejmě první a nejstarší (i s Evou), dále by měl být Jered a hned poté Henoch. Ostatně, právě tento fakt si můžete přečíst také v biblické Genesis:

    „Ve věku šedesáti dvou let zplodil Jered Henocha. (…) Všech dnů Henochových bylo tři sta šedesát pět let. I chodil Henoch s Bohem a nebylo ho, neboť ho Bůh vzal.“

    Potomkem Henocha je Metuzalém (či také Metúšelach), vnukem Lámech a pravnukem právě zmiňovaný Noe (či někdy znám také jako Utanapištin).

    Jsou bohové ve skutečnosti zástupci mimozemské rasy?

    Všimli jste si ve zmíněném textu jedné další zvláštní věci krom onoho vzetí na nebesa? Henoch se měl dožít neuvěřitelných 365 let, mimochodem stejně, jako má kalendářní rok dní. A to není vše. Vůbec nikde, ani v apokryfních textech, se totiž nedozvíte, zda zemřel. Poslední zmínka o jeho životě je právě o tom, že jej Bůh „znovu“ vzal na nebe (právě ve věku 365 let) a tím stopy po Henochovi končí. Dožil se tedy ještě mnohem vyššího věku? Dokázat se to nedá, ale vzhledem k tomu, co je typické právě pro jeho pokrevní rodovou linii, tedy neskutečná délka života (např. Metuzalém je podle všech indicií vůbec nejdéle žijícím člověkem, měl se dožít totiž neuvěřitelných 969 let!!!) a ostatní z rodu, jako Lámech, Jered, Noe a také samotný Adam se měli minimálně přehoupnout přes metu 200 let. Opravdu dokázali žít tak dlouze, nebo jde jen o chybu v překladu ze starých spisů? To vám zde nevyřeším, ani historikové a vědci si nejsou jisti jistou odpovědí.

    Vraťme se ale zpět k Henochovi. Díky svému „zážitku“ totiž vytvořil dvě knihy plné neuvěřitelných a někdy i bizarních svědectví, které právě díky svému obsahu nebyly zařazeny mezi ty oficiální biblické. O čem tedy pojednávají Henochova díla? Jsou stejně podivná jako on sám, nebo prozrazují utajovanou pravdu? Pojďme si je přiblížit a zkusit rozebrat…

    Svitky od Mrtvého moře. Jedná se o původní Henochovu knihu?

    Co odhaluje vyřazený Henochův biblický text?

    Až donedávna je Kniha Henochova považována za podvrh. Existuje totiž jen její etiopský opis. Teprve roku 1952 se díky archeologům a náhodě potvrdí, že jde o historicky doložené spisy. Právě tehdy jsou totiž u Mrtvého moře objeveny svitky (známé „svitky od Mrtvého moře“), mezi nimiž je i originál kontroverzního spisu (údajně prý z období 3. století př. n. l., ale nejspíše ještě mnohem starší) či tzv. „Lámechův svitek“. Tyto svitky měli být původně obsahem Bible (resp. Starého zákona) ale později měli být z oficiální Bible vyňaty a stali se z nich tak tzv. apokryfní texty. Otázkou je, proč. Sděluje snad tato kniha něco, co je pobuřující a nevhodné? Pokud ano, tak pro koho?

    Když čteme Henochovy spisy (konkrétně 1. a 2. kniha Henochova), nemůžeme se příliš divit, že mezi církevními hodnostáři vzbuzují velké diskuse. V roce 1546 na Tridentském koncilu neprojdou církevní cenzurou a jsou nenávratně zařazeny mezi apokryfy. Proč nenacházejí své místo v biblickém kánonu (soubor oficiálních biblických knih - pozn. autora) Odpověď je nasnadě. Vždyť Henoch popisuje anděly coby zhýralé nebeské muže, kteří jsou ovládáni lidskými pudy! Nikoliv jako mocné strážce, velké rádce nebo posly samotného Boha. Také jeho poznámky o několika nebesích příliš nesouhlasí s všeobecnou představou. Co si tedy s Henochem počít a kam jej zařadit? Vždyť i Bible o něm mluví jen kladně, a dokonce je dáván za vzor zbožnosti. Vedle Mojžíše, Ježíše a Abraháma je také tím, kdo se přiblížil božímu zjevení. Texty, které od něj údajně pochází, jsou navíc podivně pokrokové. Jsou vyjmuty z Bible proto, že se jedná o holý nesmysl, nebo snad kvůli tomu, že by mohly odhalovat nepohodlnou pravdu? Například pravdu o tom, kdo skutečně jsou andělé?

    Co jsou ve skutečnosti zač andělé a proč sestupovali k lidem dolů?

    Bibličtí andělé nemusí být jen okřídlené bytosti s trumpetkou, jak si je mnozí představují. Dokázali byste si je představit třeba jako učitele lidí? Pravděpodobně ano. Ale navíc ještě jako milence pozemských žen? To už je představa odvážnější a proč to neříct, zatracovaná. Přesto se její náznak objevuje přímo v Bibli! Takový popis naleznete také právě v Henochově spisech, včetně toho, jak se setkal se samotným „Nejvyšším“ (Bohem) a také popisu toho, jak skutečně vypadá nebe. A budete se možná divit, nemá totiž existovat jen jedno, ale hned více! A mnoho dalšího. Když si to vše shrnete, zjistíte, že řada biblickým mýtů díky Henochovi bere za své. A to je právě důvod, proč jsou řazeny mezi apokryfy a nejspíš nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že církev by tyto spisy nejraději zničila úplně nebo uschovala co nejdál a nejhlouběji do svého tajného vatikánského archivu, kde by jednoduše zmizel z očí i mysli. Naštěstí se tak nestalo. A vy teď, pokud jste tak neučinili někde jinde a jindy, máte zde možnost si tuto knihu a ty „nejneuvěřitelnější“ pasáže projít a zamyslet se nad nimi…

    Měli andělé s lidskými ženami pohlavní styky a poté potomstvo?

    Co mají ženy s anděly?

    Když otevřeme 1. nebo 2. knihu Henochovu a začteme se do vyprávění o událostech, které měly probíhat na zemi ještě před potopou světa (některými záhadology datována zhruba do období konce doby ledové, tedy okolo 10 tis. př. n. l. - pozn. autora), pochopíme, proč nebyly tyto spisy zařazeny do oficiálního biblického kánonu. Jak uvádí německý spisovatel a badatel Lars A. Fischinger (*1974), Henoch ve svých dílech popisuje prazvláštní dění ? podle něj jsou andělé přitahováni pozemskými dcerami, a dokonce za nimi podnikají organizované výpravy! Má se jednat o zhruba dvousetčlennou skupinu, která putuje za stejným počtem předem pečlivě vybraných žen. A zatímco část andělů zůstává v nebi, tito se vydávají na zem za účelem pohlavního styku.

    „Každý z nich si vybral jednu ženu. Potom se s nimi začali stýkat, ženy otěhotněly a porodily obry, kteří byli 3000 loktů vysocí. Spotřebovali všechny zásoby ostatních lidí. Když jim lidé nemohli již nic dát, obrátili se obři proti lidem a sežrali je,“ cituje Fischinger z Henochovy knihy. Jakkoliv se takovéto vyprávění může zdát nesmyslné, a tudíž i nehodné pozornosti, není jediným existujícím popisem těchto skutečností. Jistou zmínku o stycích andělů s pozemšťankami nalezneme dokonce v samotné Genesis!

    „Když se lidé počali na zemi množit a rodily se jim dcery, viděli synové božští, jak půvabné jsou dcery lidské a brali si za ženy všechny, jichž se jim zachtělo. (…) Za oněch dnů, kdy synové božští vcházeli k dcerám lidským a ty jim rodily, vznikaly na zemi zrůdy, ba ještě i potom…“ (Gn 6:1-4).

    Potvrzuje tato pasáž Henochovo vyprávění? Podle některých teorií může být význam těchto slov různý. Je údajně možné, že tím byli myšleni buď pozemští vládci, nebo potomci Šéta (třetího syna Adamova), kteří se stýkali s hříšnými potomky Kaina (prvního syna Adamova). Také by to však mohli být padlí andělé, čemuž nahrává už jejich označení „synové božští“. Takto o nich totiž Bible hovoří přímo na několika místech. Co však nejde na rozum, je představa andělů jako bytostí, které jsou schopny se rozmnožovat. Podle Matoušova evangelia se totiž nebeští andělé nežení ani nevdávají, a navíc se v Bibli o jejich jakékoliv reprodukční schopnosti nehovoří. Možným vysvětlením by snad mohlo být to, že andělé na sebe jsou schopni vzít lidskou podobu a sestoupit tak na zem. Proč se však z Bible o jejich působení nedozvídáme více?

    Bůh prý pochází z nebe. Co když ale pochází ze vzdálenější části “oblohy“? Tedy odněkud z vesmíru?

    To, že „boží synové“ provádějí na zemi kousky, kterým se dá jen těžko uvěřit, potvrzuje i mormonská kniha Mormon. Ta považuje jejich angažmá za boží záměr. Ani ona však nevysvětluje, proč se z podivných párů rodí právě obři. Henoch ve svém výkladu o činnosti andělů (v knize Etiopský Henoch) pokračuje neméně kontroverzně. Podle něj mají boží bytosti naučit lidi různým dovednostem, jako například psaní nebo umění medicíny, a dokonce i umělému přerušení těhotenství! Dalším „darem“ andělů lidstvu však mají být i smrtonosné zbraně! Henoch ve svých textech popisuje boží hněv, který se má na anděly snést poté, co vyjde najevo, že předávají pozemšťanům „věčná nebeská tajemství“. A Henoch, sedmý předpotopní prorok, podle své knihy (ve 14. kapitole) např. podle Ericha von Dänikena popisuje, jak „Nejvyšší“, tedy Bůh, vyčítá svým padlým nebeským strážcům, tedy andělům: „Proč jste se chovali jako děti Země a zplodili obry?“ Jsou tak také obři těmito podivnými potomky?

    „Žalobníky“, kteří putují k „Nejvyššímu“, aby mu pověděli o dění na Zemi, mají být archandělé Michael, Uriel, Rafael a Gabriel. Zajímavým prvkem v tomto případě je, že původní hřích, který se vázal výlučně k Adamovi a Evě, je nyní přenesen na padlé anděly (mezi ně se řadí např. také Satan). Bůh se je chystá potrestat, ale musí si zvolit prostředníka, který oznámí jeho stanovisko. Vybere si Henocha. Jak celý pozemský „průšvih božích synů“ dopadne?

    Na návštěvě u Boha

    Bůh údajně nechce andělům odpustit a slibuje jim zkázu. Proto má být následně Henoch pozván přímo na nebesa a tuto cestu samozřejmě nemůže ve svých textech vynechat.

    „I chodil Henoch s Bohem. A nebylo ho, neboť ho Bůh vzal.“ (Gn 5.24)

    Tato zmínka v Bibli je vysvětlována tak, že Henoch vlastně nikdy nezemřel, nýbrž byl vzat na nebesa k Bohu.

    Popisuje, jak vzlétl do výše, dostal se do jistého domu, který vypadá, jako by byl z křišťálu a byl obklopen ohnivými jazyky vzbuzujícími strach.

    „Vstoupil jsem do onoho domu, který byl žhavý jako oheň a studený jako sníh. Nebyl v něm vzduch potřebný k životu. Zachvátila mě bázeň a počal jsem se třást,“ píše Henoch.

    Německý badatel Fischinger upozorňuje na zajímavý fakt. Jak mohl Henoch v době, kdy knihu psal (což bylo daleko před naším letopočtem), vědět, že ve vesmíru není vzduch? Navíc se jeho popisy z „boží říše“ nápadně shodují s jinými pasážemi z Bible, kde se píše o cestě k Hospodinovi.

    „Od trůnu šlehaly blesky a dunělo hromobití, před trůnem hořelo sedm světel ? to je sedmero duchů Božích, a před trůnem moře jiskřící jako křišťál a uprostřed kolem trůnu čtyři živé bytosti plné očí zpředu i zezadu…“ píše se například ve Zjevení Janově (Zj 4: 5, 6). Vyprávění o božím království se v lecčems výrazně podobají. Je to snad jen pouhá náhoda? Je zde ale jedna věc, která je dosti odlišná. Henoch totiž popisuje, že nebí je vlastně mnohem více než jen pouhé jedno. Není to zvláštní?

    Kam a jak Henoch odešel při svém “nanebevzetí“? Proč už se poté nevrátil?

    Ve svých spisech popisuje prorok také další podivuhodná putování. Andělé mu mají ukázat vesmír, a dokonce i planety a jejich fungování! Na jednom místě se podle některých badatelů zcela určitě objevuje popis Slunce. Henoch se vydává na konec světa, a když tam dojde, popisuje „divnou věc“, kterou uzří:

    „Viděl jsem plápolající oheň, který nepřetržitě hořel sem a tam a jeho pravidelný běh neustával ve dne ani v noci. Ptal jsem se: Co je to za věc? Reguel, jeden ze svatých andělů, mi odpověděl: Tento rotující oheň, který jsi viděl směrem na západ, je ohněm, jenž zásobuje všechna nebeská světla.?“ Tudíž Henoch nejenže popisuje, co vidí, ale také uvádí „jména andělů“, a to všech, které potká. To se ani v Bibli nepraktikuje.

    Další Henochovy popisy se týkají nebe - či nebí. Jeho zmínka o sedmi nadpozemských sférách se údajně blíží vyprávěním z islámského Koránu. Nejprve se ocitá ve vesmíru (první nebe) a pak přechází do druhého nebe, kde jsou za trest umístěni všichni ti, kdo se protivili Bohu. Třetí sférou (nebem) je ráj a po něm prý přichází pád - Henoch putuje do pekla (místo pro všechny „bezbožné“ duše). Ve čtvrtém nebi se Henochovi odhalují astronomická tajemství a v pátém spatří jakési obry. V šesté oblasti se setkává s krásnými anděly a konečně ve stanici sedmé má být samotný Bůh! Je to tedy pravda a nebí je hned sedm? Respektive má sedm úrovní? To zní poněkud podivně. Vždyť to skoro vypadá, jakoby Henoch popisoval spíše jakousi stavbu, kterou postupoval postupně každým patrem. Problém je, že „tam nahoře na nebi“ žádná stavba stát nemůže. Ale naštěstí už i my dnes víme, co by tam mohlo, přesně takového, být. Co třeba velká mimozemská loď (dobrá, pokud nechcete mimozemšťany, tak velká lidská vesmírná loď…otázkou ale je, kde se tam vzala v tehdejší době ? pozn. autora), nebo mimoplanetární základna, buďto na Měsíci či na jiné planetě. Uhozené a naprosto nesmyslné? Neřekl bych…

    Vraťme se ale znovu k Henochově povolání na nebesa. Krom zážitků a vědomostí také údajně přinesl nový jazyk a písmo, včetně magie. Vše pak dostalo jméno právě po Henochovi.

    „Když byl praotec Henoch vzat na nebesa, poznal původní jazyk andělů a naučil se jím hovořit,“ píše Donald Tyson ve své knize Zasvěcení do henochiánské magie. Celá síla henochiánské magie prý spočívá právě v tomto „jazyce andělů“, známého jako „henochiánská abeceda“, kde každé písmenko má mít neobyčejnou moc.

    Henochiánská abeceda (tuto variantu používá hermetický řád Zlatý úsvit)

    Zajímavostí je, že tímto jazykem se má mluvit na nebesích ještě před vyhnáním Adama z ráje. Ten pak na zemi jazyk andělů zapomíná a naučí se mluvit hebrejsky (či podobnému jazyku předcházejícímu hebrejštině). Právě hebrejština má mít údajně také velikou moc (viz např. kabalistické texty), ovšem zdaleka ne tak obrovskou jako původní andělský jazyk. Teprve když Henoch navštíví nebesa, opět se naučí tento původní jazyk a může jej vzít na zemi lidem. Není ale určen každému! Jenže jak má Henoch zjistit, kdo je dost dobrý na to, aby mohl poznat sílu magické andělské mluvy? Nejspíš by mezi těmito lidmi neměli chybět vládcové. Takto se toto vědění má postupně dostat až k izraelskému králi Šalomounovi (10. stol. př. n. l.), který je ale nejspíše posledním panovníkem užívajícím toto učení moudře a dobře. Postupně po něm (a nejspíše už i za jeho života) se ale pozemští králové stávají příliš arogantními a toto učení zneužívají pro svůj prospěch (nepřipomíná vám to současnou politickou situaci ve světě? ? pozn. autora). To rozhněvá samotného Boha a lidstvo potrestá.

    „Podle anděla Aveho bylo zlým andělům umožněno sestoupit na Zemi a šířit lži a destrukci, protože pozemští králové se stali arogantními kvůli moudrosti, kterou jim odkázal Henoch. Za trest Bůh poslal falešné a klamné anděly, aby je naučili to, co bývá označováno jako černá magie. Tímto způsobem Bůh lidstvu umožnil, aby se samo sobě stalo trestem,“ uvádí Donald Tyson. Tím mělo lidstvo přijít o možnost spojení s anděly a o tyto informace.

    Ovšem další šanci, alespoň dle jejich slov, dostávají známí alchymisté Edward Kelley (1555-1597) a John Dee (1527-1609), kterým je henochiánská abeceda znovu sdělena a oni ji tak mohli sepsat a předat dalším pokolením, proto o ní víme i dnes (kontakt s anděly dříve nejspíše získali ještě Ježíš, Abrahám a Mojžíš). A právě od nich také víme, že tyto písmenka při správném použití tvoří jakési klíče - magické zaříkávání, kterými jsou voláni konkrétní andělé.

    Henochiánský jazyk (převzato z časopisu Enigma)

    Tento jazyk je prý nesmírně těžké se naučit, ovšem ne nemožné. Má svá pravidla, časování sloves, větnou skladbu atd. Henochiánština má celkem 21 písmen, která se čtou zprava doleva. Navíc některá písmena je možné chápat zároveň jako čísla. To už je poměrně složité, ovšem ne nějak extrémně. Problém ale nastává při volání jednotlivých andělů či duchů. Některá jejich jména v henochiánštině prý totiž vůbec nelze vyslovit.

    Jak se ale potom takové volání provádí? Jednotlivá písmena se zapisují do čtverců, a právě konkrétním rozmístěním písmen na ta správná místa má vznikat moc jednotlivých jmen. Aby měly klíče vůbec nějakou moc a vyvolávání andělů bylo úspěšné, je údajně potřeba provádět „volání“ právě v henochiánštině. Andělé samotní nemohou do světa lidí nikdy vstoupit, nejsou-li přivoláni. Nemohou ani ovlivňovat fyzický svět, k tomu potřebují lidi. Pokud se ovšem nepřivolají správně či správným jménem, nemůžeme čekat jejich pomoc.

    A jaké informace mohou předat? Údajně má jít o tajné vědomosti, které umožní vládu nad celým světem i přírodou. Vzhledem k lidské povaze se poté není čemu divit, že se kdysi Bůh rozhněval na to, že lidé zneužili tyto vědomosti a potrestal je nejspíše tím nejlepším způsobem ? člověk zničí člověka (za prvotní pomoci zlých andělů). A stejně tak údajně nepomohli ani Kelleymu s Deem, jelikož je žádali o peníze a nechtěli znovu dopustit zneužívání těchto vědomostí. Otázkou tedy je, zda to byla poslední možnost, jak se tento andělský jazyk naučit, nebo zda dostane lidstvo ještě další, třetí šanci. Přeci jen se říká „do třetice všeho dobrého“. Bude to ale platit i u Boha s anděli a jejich názorem na lidstvo? Otázkou poté je, kdo by to měl být a kdy?

    Sestupovali skutečně bohové a andělé na Zemi a plodili zde s lidmi děti?

    Nyní ale ještě jedna věc ohledně henochiánské magie dle Donalda Tysona. „Andělé si naplánovali, že henochiánská magie bude začátkem násilné a destruktivní přeměny současného aeonu (označení pro jeden určitý věk), který se blíží svému konci (2012), do aeonu nového. Tato transformace byla popsána v biblické knize Zjevení sv. Jana. Na mnoha místech se v záznamech konverzace s anděly ukazují apokalyptické představy,“ varuje právě Tyson, znalec henochiánské magie. Ovšem krom dobrých andělů mají existovat i ti zlí, a zmiňuje se o nich ve svých spisech i John Dee. Popisuje falešné anděly, jejichž úmysly nejsou vůbec dobré, a dále mají existovat také zlí duchové, kteří předstírají, že jsou dobří, ale přitom lidstvu škodí. A Edward Kelley zase přináší od andělů apokalyptické vize. „Henochiánská sdělení nás učí, že velké kosmické drama apokalypsy může spustit pouze lidstvo samo (zničíme tedy sami sebe? … popravdě, myslím, že k tomu jako lidstvo nemáme opravdu daleko - pozn. autora), a to tím, že vysloví magickou formulku předanou Johnu Deeovi a Edwardu Kelleymu…,“ říká Tyson. Opravdu tak můžeme zničit sami sebe díky této abecedě? Kdo ví. V dnešní době je tato abeceda a magie využívána především hermetickým řádem Zlatý úsvit (Golden Dawn) působící ve Velké Británii. Přesto ale mnozí její samotní učenci tvrdí, že používaná henochiánská abeceda je velmi zkreslená a nepřesná, neboť k „vyvolávání“ nepoužívají henochiánštinu, ale jen anglický přepis, což je jako jazyk nevhodné a nemá téměř žádnou magickou sílu. To je ale možná také dobře, pokud jsou apokalyptické vize o použití jedné henochiánské magické formulky správné. Člověk ale nikdy neví…

    Co Henoch popisuje dále?

    „Já Henoch, muž zbožný, jemuž Bůh otevřel oči, aby uzřel Svatého v nebi. Ukázali mi ho andělé a od nich jsem vše uslyšel a porozuměl všemu, co jsem viděl, avšak nikoli pro toto pokolení, nýbrž pro ty, kdo teprve přijdou…“

    „Kdo teprve přijdou.“ Co tím Henoch myslel? Jsme tímto vyvoleným pokolením my? Vzhledem k různým teoriím spjatým s blížícím se obdobím by tomu tak klidně mohlo být, ale jisté to také není.

    „Za obrovského hřmění, jsa zalit světlem oslepujícím… v ohnivém voze…“ popisuje Henoch vzlétnutí nad zemi do nebe. Co si máme představit pod pojmem „ohnivý vůz“? Hádejte, není to opravdu tak těžké (dobrá, možnostmi jsou např. letadla, raketoplány atd.). A ještě jedna věc, proč je všemocný Bůh nucen používat „ohnivý vůz“ k tomu, aby mohl někoho vzít k sobě do nebes a ke svému vlastnímu přesunu z místa na místo? To mi jako „všemocné“ tedy nepřijde. A tím i mé vlastní vnímání Boha jako něčeho božského bere za své. Mnohem více mi to spíše připomíná chování lidské (či jiné formy života), a to i se všemi klady a zápory. Ono totiž i chování těchto bohů je velmi podivné. To si ale nechme na diskuzi či na samostatný článek. Zpátky k Henochovi…

    Tam (v nebi - pozn. autora) se setkává s někým, od koho získává informace vedoucí k pochopení některých přírodních zákonů, základů meteorologie či gravitace. Setkává se tedy s někým, kdo si přeje, aby tyto informace posloužily těm, kteří teprve přijdou. Když je Henoch poučen a informován, může se vrátit zpět na zemi… tady se nabízí jasná otázka. Kde to tedy vůbec Henoch byl, když se poté vrátil zpět na zemi? A s kým se to vůbec setkal? Byl to Bůh, nebo jak se domnívají někteří záhadologové, se Henoch dostal do vesmíru a setkal se tam se zástupci mimozemské civilizace? Ať tak či tak, jeho znalosti jsou opravdu převratné.

    Jak proběhlo setkání Henocha s anděli? A kdo vůbec tito andělé jsou?

    Ihned po návratu Henoch sepisuje meteorologické, astronomické a další texty. Mimo jiné v nich poměrně podrobně informuje, jak vznikají roční období, co jsou fáze Měsíce, a dokonce předkládá základy gravitace. Na dobu, kdy měl údajně žít, tedy naprosto fantastické texty! Že si to mohl jen vymyslet a vyfantazírovat a náhodou se trefil? To by byla opravdu až moc dokonalá a podrobně-náhodná trefa pro to, co dnes považujeme za fyzikální, meteorologickou či astronomickou realitu. Z toho, podle mého názoru, vyplývá jasně to, že se Henoch (či někdo jiný, kdo sepsal tyto texty ? pozn. autora) musel setkat s někým, kdo byl opravdu technicky na úrovni mnohem vyspělejší, než mohl v té době Henoch být. Otázkou je ale kdo… odpověď se ale nachází rovněž v jeho knize. Tím někým je totiž někdo, kdo pochází shora! Tedy někdo, kdo musel ovládat oblohu, či prostor nad ní, tedy vesmír. Tuto postavu pak Henoch popisuje jako Boha.

    Napadá mě k tomu zajímavá otázka. Proč je Bůh spojován vždy s horním světem, tedy jednodušeji „s nebem“? A proč se tato okolnost zmiňuje jako přes kopírák i u ostatních starodávných civilizací (a dnes to díky nim stejně vnímáme i my), které spolu neměli být ani v žádném kontaktu, jako například Aztékové, Egypťané, Sumerové, Olmékové, Indové, Mayové apod.? Vykládáme si jejich víru špatně dnes my, nebo tento fakt o bozích z nebes si vykládali špatně už naši předkové? Je to opravdu jen jakási tehdejší představivost a bujnost fantazie, která se v různých, ale ne moc pozměněných podobách přenesla až do současné doby? Anebo je to vše pravda a tito bohové „jež přišli z nebes a předali na zem moudrost“ skutečně přišli z nebes? Vzhledem k tomu, že dnes víme, že nebesa nejsou konečnou fází oblohy, ale že i nad nimi se nachází obrovský prostor, který nazýváme vesmír, je to stále tak zvláštní a podivné, že všechny tyto kultury napříč planetou i dobou hovoří jasně o tom, jak k nim bohové přišli seshora? Nestojí to za zamyšlení, proč je právě obloha oním místem, odkud „sestupují bohové k nám“? Pak se nabízí otázka: „Co jsou tito bohové či andělé vlastně zač, a odkud skutečně pocházejí?“ A také, pokud měli mít sexuální styky s lidmi, kdo jsme poté my sami? Respektive, je lidská evoluce opravdu taková, jak se dnes běžně učí ve školách a mluví mezi vědci (Darwinova teorie)? Pokud budeme brát veškerá Henochova slova vážně (a dle mě není žádný důvod k tomu, abychom je tak nevnímali ? pozn. autora), jsou jeho slova o andělech více než zajímavé…

Jsme potomky andělů?

    „… I vzali na sebe lidská těla a byli kvůli svým zločinům proti lidstvu odsouzeni k tomu, aby zůstali na zemi až do skonání světa.“

    Takto popisuje Henoch, jak Bůh sesílá neposlušné anděly z nebes a ti se usídlí na Zemi. Příchodem andělů na zemi však podle Knihy Henochovy celá katastrofa teprve začíná:

    „… A stalo se, když v oněch dnech přibývalo lidských dětí, že se rodily krásné, půvabné dcery. Když je andělé, synové nebes, spatřili, zatoužili po nich a řekli si:… Pojďme si vybrat ženy mezi lidskými dětmi a ploďme jim potomstvo.“

    Jedná se tedy o popis toho, jak andělé (jejich mužská část) mají pohlavní styk s lidskými ženami a s nimi mají poté děti? Může se to na těchto dětech nějak projevit? Nejspíše ano, a objevuje se to hned v následujících textech. Henochův syn Metuzalém (Metúšelach) našel pro svého syna Lámecha ženu, která mu poté porodila dítě. To ale mělo být velice podivné:

    „Jeho tělo bylo bílé jak sníh a červené jako růže, vlasy na jeho hlavě, dlouhé kadeře, byly bílé jako vlna a jeho oči byly krásné. Když je otevřel, rozzářil jimi celý dům jako slunce a celý dům se pak velmi projasnil.“

    Metúšelach je z toho nesvůj a obává se, že dítě nepochází od něj, ale od andělů: „…je jiné povahy… je jiný než my.“

    Jsou démoni a monstra starých legend a pověstí ve skutečnosti pouze “kříženci“ mezi lidmi a anděli?

    Mohlo by to být důkazem toho, že potomci těchto andělů a lidí byli minimálně vzhledově velmi odlišní od ostatních? Jsou tyto podivné děti právě těmi bájnými a legendárními „monstry či démony“, které měli žít na této planetě, jako např. lví lidé (např. sfingy v Egyptě), kentauři (napůl člověk a napůl kůň), Minotaur (napůl člověk a napůl býk) atd.- Mohla se zde projevit třeba i nějaká umělá a záměrná manipulace s lidskou a zvířecí DNA a nějaké pokusy těchto „andělů“, či spíše bytostí z jiného světa (ano, záměrně se nesnažím říct z vesmíru, ale stejně asi většinu z vás napadlo, že to tak myslím a že chci poukázat na to, že tito andělé byli ve skutečnosti také zástupci mimozemské civilizace ? pozn. autora)? Jsou tedy staré legendy a báje o podivných příšerách a monstrech skutečně jen vymyšlené, nebo mají opravdový základ?

    Henoch ale popisuje i události, které se teprve mají stát, tedy předpovídá budoucnost (podle různých teorií mu to měl sdělit Bůh, což by znamenalo, že tato událost byla naplánována již mnohem dříve, než se skutečně stala. O jakou událost šlo, viz dále). Henoch praví, že kvůli lidským hříchům přijde na svět potopa, ale toto dítě Lámechovo přežije. Varuje však svého syna Metúšelacha:

    „Sděl svému synu Lámechovi, že syn, který se mu narodil, je velký. Dej mu jméno Noe.“

    A to je příběh, který už je znám poměrně dobře. Byl tak Henoch prvním člověkem, který informoval o blížící se velké potopě? A je Noe potomkem anděla a lidské ženy? Když si shrneme vše, co sděluje Henoch, tak kdo jsou ve skutečnosti tito andělé a Bůh? Mohou to být opravdu mimozemšťané? Zkuste se nad tím také zamyslet…

    Egypt - Gíza

    Henoch alias Hermes Trismegistos alias Thovt alias…

    Henoch je někdy ztotožňován také s dalšími jmény a také činy (tedy má se jednat o stejnou postavu), proto tajemství obklopující tuto postavu mohou být ještě mnohem větší a ještě tajemnější, než již bylo zmíněno v předešlých částech článku. Např. tou nejznámější spojnicí mezi Henochem a dalšími lidmi je asi jméno Hermes Trismegistos, egyptský bůh Thovt či řecký bůh Hermés nebo také jako Idris nebo Saurid. A co mají mít tyto jména (krom teorie takové, že se jedná o stejnou postavu a Henocha) dalšího společného? Například to, že má být autorem bájné smaragdové desky (mystická tabulka s magickým textem, který má obsahovat a shrnovat všechno vědění života a vesmíru), má být stavitelem (architektem) Velké pyramidy v Gíze, zakladatele hermetismu (duchovně-filozofický směr - pozn. autora) atd. A ještě jedna zvláštnost obklopuje postavu Henocha - má jít totiž o vnuka samotného Adama, tedy prvního člověka, kterého stvořil Bůh. Pokud by to byla pravda, je zde jedna velmi zvláštní okolnost. Henoch (či Hermes Trismegistos) totiž měl žít zhruba někdy mezi obdobím 2 až 3 tis. let př. n. l. To je zvláštní období, pokud má jít o skutečného vnuka biblického Adama… podle badatelů ale existují určité stopy v různých spisech, které nejenže toto potvrzují, ale také rozvádějí ještě dále. A rozvádějí to velmi zvláštním způsobem - Henoch totiž žil hned několik stovek let (viz výše), jeho syn Metuzalém má být dokonce vůbec nejdéle žijícím člověkem na světě (přes 900 let), jeho otec měl prý také žít nějakých 600 let a jen u Adama se přesně neví, jak dlouho žil. Pokud si to od Henocha směrem dozadu posčítáte, dostanete se minimálně o jedno tisíciletí zpět, tedy že Adam nejspíše žil v období 5 nebo 4 až 3 tis. př. n. l. Ostatně i pravnuk Henocha, slavný Noe, se měl dožít také podobně vysokého věku jako jeho předci. Přesto je tady stále zarážející jedna věc. Pokud je tomu tak, jak naznačují číselné odhady, žil Adam opravdu v tomto období? Jak je to poté možné, když předchůdci člověka zde měli být již mnohem dříve? I na toto se vyrojili různé zajímavé teorie, a to od těch, které to pokládají celé za naprostý nesmysl, až po ty, které vše spojují s dalšími bájnými příběhy, konkrétně příběhy o Atlantidě. Egyptský bůh Thovt (či Henoch nebo Hermes Trismegistos) má být totiž kněz či dokonce král z Atlantidy, který měl po potopení své mateřské vlasti založit kolonii ve starověkém Egyptě! Na první pohled to vypadá jako hodně přitažené za vlasy, ale pokud se podíváme na údajnou dobu, kdy měl Henoch (či Thovt) žít, tak to krásně koreluje s dobou, kdy právě starověký Egypt se začal neuvěřitelně vzmáhat a svými vědeckými poznatky doslova předběhl mnohé generace o stovky, ne-li tisíce let (a nejen Egypt, stejně na tom má být např. i Sumer se svými bohy Anunnaki). Navíc existují teorie o tom, že starověký Egypt své vědomostí získal právě od potomků či vyslanců Atlantidy, kteří, jen tak mimochodem, měli být v kontaktu a získat své vědomosti zase od mimozemšťanů. To by poté dávalo možnost také tomu, že biblický Adam byl „vytvořen“ mimozemšťany jako dokonalejší lidský druh ? za jakým účelem, k tomu se váže další množství teorií, ale to si již nechám na další článek (byť jak se zdá, vše souvisí se vším ? pozn. autora). Ostatně, Egypt prý vděčí Henochovi i za svůj největší poklad a skvost ? pyramidy v Gíze. Ty měl Henoch (či Hermes Trismegistos) postavit kvůli blížící se velké potopě (proto prý existuje také ona podzemní síť tunelů a komor pod pyramidami a Sfingou).

    Erich von Däniken

    Netřeba tak po těchto všech různých teoriích zdůrazňovat, že postava Henocha (a nejen jeho) je jedním ze základních stavebních kamenů pro tzv. teoretiky archeoastronautie (či archeoastronautiky), mezi které patří např. Erich von Däniken, Zecharia Sitchin,Giorgio A. Tsoukalous, David H. Childress a mnozí další.

    Jak popisují Henocha staré židovské spisy? (převzato ze stránky „Architekti vesmíru“)

    Velmi zajímavou postavou židovských pověstí je Henoch, „král nad lidmi, který panoval přesně dvě stě třiačtyřicet let“ (neuvádí se tedy 365 let, ale „jen“ 243). Byl moudrý a celý svět přijímal jeho rady. Henoch byl mezi národy známý pod čtyřmi jmény: Saurid, Hermes, Idris a Henoch. Podle starých Egypťanů byl Henoch stavitelem Velké pyramidy. V díle Hitat Muhameda al Makrízi (1364 -1442) se píše: „…první Hermes, nazývaný trojitý pro svoje vlastnosti proroka, krále a mudrce (je to ten, kterého Hebrejci nazývají Henoch, syn Jereda, syna Mahalela, syna Kenana, syna Enose, syna Šéta, syna Adama - budiž mu sláva - a to je Idris) četl ve hvězdách, že přijde potopa, dal vystavět tři pyramidy a v nich dal ukrýt poklady, učené spisy a všechno, o co se staral, že by se mohlo ztratit nebo zmizet, aby se ty věci chránily a dobře opatrovaly“.

Údajná soška, znázorňující skutečnou podobu Anunnaků (z období asi 4 500 př. n. l.)

    Pyramidy byly postaveny „pod příznivě nakloněným souhvězdím, na němž se všichni shodli.“ Nato dal vybudovat v západní pyramidě 30 klenotnic z barevné žuly. Byly naplněny bohatými poklady, náčiním a sochami z drahocenných drahokamů, náčiním z ušlechtilého železa, jako nerezivějící zbraně, sklem, které je možné skládat, aniž by se přelomilo, pozoruhodnými talismany, rozličnými druhy jednoduchých a smíchaných léčiv a smrtelnými jedy. Ve východní pyramidě dal zobrazit různé klenby nebeské a planety, a zhotovit obrazy, co jeho předkové vytvořili, k tomu ještě kadidla, kterými se obětovalo hvězdám, a knihy o nich. Také tam najdeme stálice, co se v jejich období čas od času událo. Nakonec dal do barevné pyramidy přinést pozůstatky věštců v rakvích z černé žuly, kde vedle každého věštce ležela kniha, která popisovala jeho zázračné umění, životopis a dílo. Kromě toho tam nechal přenést i poklady z hvězd, které obdržel jako dary. Všeho dohromady bylo veliké, nespočetné množství.

    Dále je zaznamenáno, že král umístil pod každou pyramidu modlu (robota? - pozn. autora), která případné vetřelce porážela různými zbraněmi. Jeden z těchto strážců „stál vzpřímeně a měl u sebe něco jako vrhací kopí. Kolem hlavy se mu obtáčel had, který se vrhl na každého, kdo se tomuto hlídači přiblížil.“ Další modla je popisována jako postava s široce otevřenýma blýskavýma očima, sedící na trůnu, rovněž s jakýmsi kopím. Kdo na ni pohlédne, není již schopen se pohnout z místa a zůstane jako zkamenělý dokud nezemře. Strážce ve třetí pyramidě k sobě přitahuje vetřelce neodolatelnou silou, až na něm ulpí a tak v jeho objetí zemřou.

    Pyramidy v Gíze neztratily na své monumentálnosti nic ani v průběhu času.

    Podle arabských pověstí al-Mamún nechal otevřít Velkou pyramidu a jeho lidé se dostali do místnosti, kde stály sloupy v lidské podobě, které byly zhotoveny ze zeleného kamene, jedné z odrůd malachitu… “Dopravili je k al-Mamúnovi a ukázalo se, že jsou uzavřené víkem. Když víko odstranili, objevili uvnitř mrtvolu muže ve zlatém brnění, posetém nejrůznějšími drahokamy. Na hrudi mu spočívala čepel meče bez rukojeti a vedle hlavy měl hyacintově rudý kámen velikosti slepičího vejce, který zářil jako oheň. …Pak vkročili do prostřední místnosti a objevili v ní troje máry zhotovené z průhledného zářícího kamene. Ležely na nich tři mrtvoly, každá zahalená do tří oděvů a vedle hlavy jim ležela kniha napsaná neznámým písmem….al-Mamún rozkázal, aby bylo vyneseno vše, co bylo těchto prostorách nalezeno. Sochy (sloupy) však nechal strhnout a poté se brány jako předtím uzavřely.“

    Pro Araby znamená Idris totéž co „pramudrc“ nebo „praotec“, a pro židovské a křesťanské teology je Henoch sedmý z celkem deseti praotců, jeden z patriarchů před potopou. Henoch byl otcem Metúšelacha (Metuzaléma), který prý dosáhl věku 969 let. Ve Starém zákoně v knize Genesis je o Henochovi zmínka v celých pěti větách (5,21-24), kde se můžeme dočíst, že “chodil Henoch s Bohem. A nebylo ho, neboť ho Bůh vzal.“

    V hebrejštině slovo Henoch znamená „zasvěcený“ nebo „znalý“. V překladu z etiopské bible, která nebyla upravována západními církevními autoritami se můžeme dočíst, co sám Henoch zapsal :

    „V prvním měsíci 365. roku života, první den prvního měsíce, jsem byl já, Henoch doma sám … a zjevili se mi dva nadmíru velcí mužové, jaké jsem já na Zemi nikdy neviděl. Obličej jim zářil jako Slunce, jejich oči se podobaly hořícím pochodním a z úst jim vycházel oheň. Měli purpurové nohy, křídla jim zářila jako bohu a paže měli bělejší sněhu a takto ke mně promlouvali: Dodej si odvahy Henochu, vystoupíš dnes s námi na nebesa. A pověz svým synům a všem dětem ve svém domě všechno,co si zde na Zemi mají v tvém domě bez tebe počít, a ať tě nikdo nehledá, dokud tě Pán k nim opět nenavrátí.“

    Henoch byl dopraven na nebesa a tam mu byli představeni různí „andělé“. Obdržel přístroj na „rychlopsaní“ a byl vyzván, aby zapsal všechno, co mu „andělé“ nadiktují :

    „Ó, Henochu, pohlédni na písmo nebeských tabulek, čti, co je na nich psáno, a všechno si důkladně zaznamenej.“ Tímto způsobem vzniklo tři sta šedesát knih (tedy ne jen dvě knihy, které byly vytvořeny ze všech Henochových spisů ? pozn. autora), dědictví bohů, určené lidem. Po mnoha týdnech cizí bytosti dopravily Henocha opět domů, ale jen proto, aby se mohl se svými nejbližšími definitivně rozloučit. Henoch svěřil sepsané knihy svému synovi Metúšelachovi a výslovně mu uložil, aby knihy opatroval a předal dalším generacím:

    „Tohle je písařem Henochem sepsané úplné učení moudrosti … a nyní, můj synu Metúšelachu, ti budu všechno vyprávět a všechno ti napíši. Opatruj, můj synu, knihy z ruky tvého otce a předej je následujícím generacím světa.“

    Podle Starého zákona prý Henoch beze stopy zmizel ? Bůh ho k sobě povolal. Židovské pověsti jsou v tomto směru poněkud podrobnější :

    „A stalo se to v téže době, kdy lidé seděli kolem Henocha a Henoch k nim promlouval. Tehdy lidé pozvedli zrak a spatřili oře, jak sestupuje s nebes a ten oř se prudce snášel k Zemi. Henoch k nim pravil: To kvůli mně sestoupil ten oř, nastal čas a den, kdy od vás odejdu a nikdy vás neuvidím.“

    To lidé nechtěli dopustit a říkali: „S tebou půjdeme do míst, kam i ty jdeš, jenom smrt nás rozdělí.“

    Když tedy trvali na tom, že s ním půjdou, už jim nic neříkal a oni ho následovali a také se už nikdy nevrátili. Tehdy se stalo, že Henoch na ohnivém oři a v ohnivém voze „odjel do nebe“. Když se Henochovi přátelé nevrátili, vypravili se ostatní na místo Henochova odjezdu :

    „A hledalo se na místě, odkud Henoch odcestoval do nebe. A když k tomu místu přišli, našli tam na tom místě plno sněhu pokrývajícího celou zemi a na sněhu byly veliké kameny jako sněhové koule. Tu si řekli vespolek: „Nuže odhrabme sníh a uvidíme, jestli ti lidé, kteří doprovázeli Henocha neleží pod sněhem. A odhrabali sníh a našli je tam ležet mrtvé. Hledali také Henocha, nenašli ho však, protože ten odjel do nebe… Toto se stalo roku sto třináct života Lámechova, syna Metúšelacha, kdy Henoch odjel do nebe.“

    Slova autora blogu Mysteriopedie: I přes některé menší detaily, a nejspíš ne tak podstatné (věk, počet knih a smrti lidí, kteří chtěli jít s ním) se jedná prakticky o totožné údaje. K tomu již nejde co dodat…

    Čeká nás brzy přílet a kontakt s mimozemskou civilizací?

Závěr

    Na závěr mě napadá ještě jedna otázka. Pokud už Henoch mluví o tom, že veškeré vědomosti, které se dozvěděl, se dozví až další generace po něm mnohem později, a pokud vezmeme v potaz to, že tyto znalosti získal od mimozemské civilizace, znamená to pak, že také Henoch „předpověděl“, že se tito mimozemšťané jednoho dne vrátí, aby nás seznámili se svými znalostmi? Je tomu skutečně tak? Nebo jsou naše fantazie a představy ohledně této věci už hodně vzdálené skutečné realitě? Napadá mne jediná vhodná odpověď, kterou s dovolením převezmu od Sókratá: „Vím, že nic nevím.“ A toho bychom se nejspíše měli držet…

    P.S.: Pro zájemce, pokud byste chtěli vědět, jak se takový „vesmírný koráb“ popisuje v biblických textech (bohužel apokryfních, tedy vyřazených), koukněte se po postavě a příběhu o Ezechielovi. Budete se divit. Samozřejmě se o ní zmíním i na tomto blogu, ovšem budete si muset nějakou chvíli počkat.

Zdroje: architektivesmiru.wgz.cz, http://www.popelky.cz, časopis Enigma, vlastní myšlenky, dokumentární série Ancient Aliens (Vetřelci dávnověku), ERICH VON DÄNIKEN ? Návrat bohů 2012, vaše komentáře na blogu Mysteriopedie, bibleprophecyrevealed.blogspot.com, archangels-bloggy.blogspot.com, my.opera.com, deusesastronautas.blogspot.com, thetruth-blog.blogspot.com, merovee.wordpress.com, http://www.rf-hobby.cz, http://www.arn.org, http://www.benjaminpenrose.co.uk, a4.idata.over-blog.com, mimg.ugo.com

Vydáno:   05. 01. 2013

Přečetlo:  5703 čtenářů
Zdroj: http://petrczernek.wordpress.com

Autor (vložil): iveta



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Henoch
7. 01. 2013 12:41
lup
¤ Sylvi
6. 01. 2013 17:28
iveta
¤ A
6. 01. 2013 17:08
Sylvia
¤ Ivet
6. 01. 2013 17:03
Sylvia
¤ s toho
6. 01. 2013 13:00
iveta
¤ s toho
6. 01. 2013 10:29
iveta
¤ a čím víc
6. 01. 2013 10:20
iveta
¤ Sylvi
6. 01. 2013 10:13
iveta
¤ ty impulsy
6. 01. 2013 1:14
iveta
¤ Sylvi
6. 01. 2013 1:10
iveta
¤ Ivet
6. 01. 2013 0:53
Sylvia
¤ Sylvi
6. 01. 2013 0:27
iveta
¤ Ivet
5. 01. 2013 23:54
Sylvia
¤ Sylvi
5. 01. 2013 23:18
iveta
¤ ...
5. 01. 2013 22:54
okolojdouci
¤ Ivet
5. 01. 2013 21:26
Sylvia
¤ jinak
5. 01. 2013 20:53
iveta
¤ Sylvi
5. 01. 2013 20:34
iveta
¤ Obři kostry
5. 01. 2013 17:59
Honza784512
¤ Henoch
5. 01. 2013 17:06
Sylvia