Články

- Knižní novinky -

Pátá dohoda (Don Miguel Ruiz, Don Jose Ruiz)

    Nádherné ilustrace Janet Mills doprovodily karty inspirované knihou Pátá dohoda. Ilustrovala je Lori Koefoed, která je excelentní ilustrátorkou pro děti. Moc mi její obrázky připomínají iluzorní svět Alenky v říši divů a na kartách Páté dohody se projevila její něžná a přítulná stránka. Jaký jiný může být svět podle pánů Miguela a Jose Ruizových. Tady jejich dílo dostává další rozměr. A sice, máte ho sami pro sebe - na míru!

    Můžete mít na ně názor jakýkoliv, Čtyři dohody a Pátá dohoda jsou asi nejznámější díla, která ovlivnila miliony čtenářů na celém světě, ale čtenářský úspěch, audiovydání jejich děl a divadelní zpracování v podání Jaroslava Duška, jim nikdo neodpáře. Sama řeším otázku, jestli jsou „dohody“ vhodné ve chvíli, kdy se topíte ve velmi vážných osobních starostech a jste na samém dně. Možná ano, záleží na naturelu každého člověka, osobně ale tyto karty vnímám jak příjemný zákusek k dobrém čaji. Je-li mi, tak nějak „jenom smutno“… Tehdy opravdu pomáhají, jinak je lze vnímat jako dráždivě pozitivní?

    48 karet s nádhernými ilustracemi, které vychází ze stejnojmenného bestselleru od Dona Miguela Ruize, vám pomůže na cestě k životu, v němž máte svobodu být tím, kým skutečně jste a žít beze strachu, pocitu viny, studu nebo lítosti.

    Praví se na zadní straně malé krabičky s kartami. Ano, toltécká moudrost Páté dohody je osvobozující:

    „Vím, že názory ostatních lidí se mnou nijak nesouvisí. Toto vědomí mě skutečně osvobozuje! Ať si o mně lidé myslí cokoliv, ve skutečnosti se to týká pouze jejich představy, jako o mě mají, a já nejsem touto představou.“

    „Každé slovo v mé mysli je pouze symbol a symboly nejsou skutečné. Jsem to já, kdo je tvoří, jsou mým uměleckým vyjádřením. Jsem to já, kdo každému slovu dává jeho význam a moc. Slova jsou pro mě pouze nástrojem ke komunikaci.“

    „Nikdy nezneužívám slova tak, abych jejich prostřednictvím pomlouval sám sebe nebo ostatní lidi, a šířil tak emoční jed.“


    Podobné větičky na vás vykouknou z těchto příjemně namalovaných kartiček a jejich maličký formát je jako dělaný pro chvíle pohody. Usebrat se se šálkem čaje při svíčce, v klidu a tichu a popovídat si s Pátou dohodou. Může být něco lepšího?

    Pokusila jsem se těmito kartami hledat odpovědi na otázky. Nevýhoda je možná jedna - neustále jsme naváděni na pozitivní myšlení. Jenže ono je základem celé duchovní koncepce Miguela Ruize a jeho syna José. Máme se řídit svým srdcem, instinkty, nebrat si věci osobně, nehřešit slovem - no však to znáte. Pro tyhle karty musíte být náležitě naladěni.

    Jsem ráda, že Pátá dohoda vyšla i v karetní verzi, čím se stala víc intimní, osobní a na míru každému čtenáři. Skoro mě napadá, že je opravdu vhodné, aby ten, kdo se bude seznamovat s těmito kartami plnými toltécké moudrosti, znal Čtyři dohody (případně i tu Pátou, i když i bez ní se celkem dobře obejdete), ale mít v sobě zažitou tu zvláštní tóninu a charisma Miguela Ruize.

I když jsou i afirmace, které jsou tak univerzální, až srdce bolí:

    „Způsob, jak zjistit, nakolik jsou má slova nevinná, je pomocí otázky: „Jsem šťastný nebo trpím?“ Pokud trpím, znamená to, že hřeším slovem.“

Autoři:

Don Miguel Ruiz je autorem světových bestsellerů Čtyři dohody (na žebříčku New York Times se udržel jako bestseller více než sedm let), Láska vztahy a přátelství a Hlas poznání.

Don Jose Ruiz zasvětil svůj život šíření moudrosti dávných Toltéků. V současné době přednáší a vede semináře v USA a na posvátných místech po celém světě.

Lori Koefoed se živí jako ilustrátorka na volné noze a pochází z Kalifornie. S úspěchem ilustruje dětské fantasy knihy a její díla jsou v Kalifornii často vystavována v galeriích. Kresbu a malířství také vyučuje a patří k těm nejlepším ve svém oboru v současné době.


Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2013,
www.synergiepublishing.com




Vydáno:   27. 08. 2013

Přečetlo:  1408 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)