Články

- Zamyšlení -

Úhel pohledu
Možná jste se už ocitli v situaci, kdy jste se chtěli podívat na konkrétní osobu, možná i na sebe jinýma očima, přáli jste si uvidět danou situaci vnějším pohledem. Pokoušeli jste se vcítit do osoby vám blízké, která se na vás právě v danou chvíli dívala, dost možná vůbec nebyla přítomna. Jaký byl výsledek, viděli jste se v tu chvíli jinak? Nebo jste to ještě nikdy nezkoušeli?
Tyto různé pohledy vám mohou pomoci vyřešit řadu věcí, které vás trápí. Pokud se rozhodujete, hledáte chyby, analyzujete sebe, své chování, tak tento postup vám může hodně napovědět.

Takový myšlenkový přenos má ohromnou moc. Vidíte se nezaujatě, odhalíte chyby, které jste nebyli schopni u sebe předtím vidět, i kdyby je na vás někdo druhý upozornil. Sami se nejenom vidíte, ale i cítíte své potřeby. Trénujte takto, jak to jen půjde a budete překvapeni, jak se vaše představivost a intuice bude rozvíjet.

Jak nás ale vidí ostatní? Možná nás každý vidí zcela rozdílně. Obecně ale platí, že většina bude sdílet názor většiny, i když to vůbec nemusí být pravda. Vybočíte-li z řady v oku jednoho, rychle se to rozšíří a bude to názor většiny, i když si to zprvu bude myslet jen jeden z nich. Je ale správný názor těch ostatních?

Mysl je lehce zmanipulovatelná a toho lze snadno využít. Nemusíte být ani politik, ba ani Derren Brown, abyste to uměli. Snadno někomu něco vnutíte, třeba svůj názor, zvláště, pokud tomu věříte, ať už to děláte vědomě, nebo ne. Ostatní s vámi třeba nebudou hned souhlasit, ale mnoho z nich váš názor použije, pokud se jich někdo na něj zeptá. Mysl si ho prostě vytáhne a bude ho považovat za svůj a tudíž správný. Ve skutečnosti to ale může být výmysl. Tak co je vlastně pravda?

Odpověď hledejme, jako vždy v sobě. Abyste se vyhnuli ovlivňováním od těch druhých, jejich názor si klidně vyslechněte. Potom přeneste své vědomí do dotyčné osoby, o které se hovoří. Pokuste se dívat jejíma očima, vciťte se do jejího těla, mysli, do jejího okolí. Jen naslouchejte a sledujte. Vůbec ji nemusíte mít fyzicky před sebou, jen si ji představujte. Jsem si jist, že budete vnímaví a danou situaci možná uvidíte v úplně jiném světle. Jde nám přeci o odhalení pravdy. V opačné případě se vám jen potvrdí názor ostatních.

Na závěr vyvstává otázka: „Čemu budete věřit? Budete věřit sobě, nebo raději těm druhým?“

Vydáno:   30. 08. 2006

Přečetlo:  2383 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ -
17. 07. 2007 17:47
Lilli
¤ Působit na okolí
15. 12. 2006 12:23
Mila
¤ myslenka
28. 11. 2006 9:08
Luis
¤ úhel pohledu versus drby
30. 08. 2006 15:44
Sylva
¤ -
30. 08. 2006 14:46
Merendiz