Články

- Knižní novinky -

Osho Zen tarot

    Osho Zen tarot je snad už klasickou karetní sadou určenou k vykládání. Ač je jeho odstín „mluvy“ poněkud jiný, stále v něm lze nalézt základy v klasickém tarotu. Až na jednu kartu. Místo obyčejných 78 karet má Osho Zen tarot karet 79. Byla sem přidána karta Mistr.

    Podívejme se však přímo do knížečky, která k těmto kartám patří, kde si vysvětlíme princip Velké arkány. Sled karet nám totiž ukazuje duchovní vývoj člověka.

    „Od prvního nevinného kroku Blázna až po vyvrcholení cesty na kartě Dokončení nalézáme na kartách Velké arkány archetypální obrazy, které nás všechny coby lidské bytosti spojují. Vyprávějí o cestě sebeobjevování, která je pro každého naprosto jedinečná, zatímco jádro pravdy, o jehož objevení jde, je stejné pro všechny, bez ohledu na rasu, pohlaví, třídu nebo náboženství.

    V tradičním tarotu byla tato cesta sebeobjevování chápána jako spirála, každé Dokončení vedlo k nové úrovni na cestě, k novému začátku s novým vstupem Blázna. Do této sady karet však byla přidána karta Mistr. Tato karta nám umožňuje dostat se za spirálu, vyskočit ven z kola smrti a znovuzrození. Karta Mistr symbolizuje konečné přesažení cesty samé, přesažení, které ho je možné dosáhnout pouze tehdy, když se v osvícení rozpustí oddělené individuální ego.“

    Osho Zen nevěští budoucnost, čím více s ním budete pracovat, tím více budete chápat prvotní účel, ke kterému byl stvořen. Ukázat situaci, jaká je teď a tady, aniž by někdo někoho soudil a odsuzoval. I když za každou cenu budete v tomto tarotu hledat odpovědi na budoucnost, zůstanou stále skryté. Zato rozbor vaší osobnosti, citů, nespoutaných emocí, skrytých vnitřních ďáblíků a nezvratných změn, které jsou kolem nás, bude dokonalý!

    Vnitřní psycholog, se kterým ale musíte být chvíli v klidu, tichu a mít nutnou dávku soustředění. Není to tarot pro rychlé výklady, protože významy jsou jen zdánlivě pouze složité. Neúspěch při výkladu Osho Zen tkví většinou v tom, že nemáme dost klidu nebo trpělivosti ponořit se hlouběji než do pouhé „složitosti“. Hloubka tohoto tarotu je nesmírná a dotýká se nejniternější lidské duše.

    Zkusme se podívat třeba na jednu náhodou kartu. Jmenuje se bojování a je na ní rytíř v brnění s nepříjemným výrazem, zaťatými pěstmi a kolem něj jsou šedivá mračna:

    „Postava na této kartě je zcela zakryta brněním. Je vidět jenom zuřivý pohled a zbělené klouby na zaťatých pěstích. Když se na brnění zadíváme zblízka, uvidíme nespočet tlačítek - jen vybouchnout, sotva se jich někdo dotkne. V pozadí vidíme stínové divadlo, které se odehrává v mysli muže - dvě postavy bojující o zámek. Výbušná nálada nebo doutnající zuřivost často maskují hluboký pocit bolesti. Myslíme si, že když lidi zastrašíme, můžeme se vyhnout ještě horšímu zranění. Ve skutečnosti je to přesně naopak. Tím, že svá zranění skrýváme pod brněním, bráníme jejich zahojení. Tím, že útočíme na druhé, se bráníme přijímání tolik potřebné lásky a výživy. Jestliže na vás tento popis sedí, je na čase složit zbraně. Máte k dispozici tolik lásky, jenom ji nechat vstoupit. Začněte tím, že odpustíte sami sobě: stojíte za to.“

    Jak hluboká moudrost je v těchto slovech. Sami v sobě náhle nacházíme útěchu a moudrost a hlavně sílu, vůli a nápad řešit svou současnou situaci, ať už se týká jakékoliv části našeho života.

    Osho Zen tarot jsou karty na které musí být ta pravá nálada. Klidná, rozjímavá a pohodová…

    Osho Zen tarot znovu vydalo nakladatelství Synergie Publishing v loňském roce - tahle sada je opravdu stálicí na trhu.



Vydáno:   18. 01. 2014

Přečetlo:  1620 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)