Články

- Knižní novinky -

Probuzení do duchovního světa

    „Žila jsem s kamarádkou, která byla velmi citlivá na změny měsíčních fází. Během úplňku byla depresivní a ztrácela energii. A při novu se cítila čerstvá a plná síly. Já to mám přesně naopak. Je mi dobře během úplňku a při novu se cítím méně energická….

    Tím, že spoléháme na druhé lidi, aby nám řekli, jak se máme při změnách ročních období a měsíčních fází cítit, se dále oddělujeme od přírodních cyklů. Vždyť můžeme sami jednoduše pozorovat, co s námi tyto změny dělají a jak se během nich cítíme…“


    Tak to je asi to nejdůležitější, co jsem si z této knihy vzala. Zcela vědomě tuto možná podružnou informaci z celé knihy dávám na úplně první místo mého žebříčku „informační hodnoty“, protože je to nádherným dokladem toho, že jedna kniha může na spoustu lidí působit jinak. Čtivým, strhujícím a velice příjemným způsobem zpracované téma šamanství je jen zdánlivě komerčně populární. Tady jdeme do hloubky. Tady nehledejte žádné šokující moderní informace. Oba autoři, paní Sandra Ingerman a Hank Wesselman pojali šamanskou hledající cesty, cestu zraněných léčitelů, s obrovskou pokorou a tolerancí ke každému čtenáři, kterého budou napadat různé otázky. Začít můžete prostým uvědoměním toho, co jsem popsala výše, a skončit nesmírně jímavou částí, věnovanou smrti a třeba konkrétním krajinám po smrti. Jak si různé kultury představují onen svět. Je to tak jiné a přitom tak podobné tomu, co popisují jiní autoři zabývající se tímto tématem, třeba Brian L. Weiss. Je to jiný úhel pohledu na totéž, jakoby na všechno zasvítilo slunce zase z jiné strany…

    Velice mne zaujala také část věnovaná dětem a cestě, jak jim pomoci najít své vlastní zvířecí přítele, síly, které jim dodají energii a ochranu v životě. Jednoduché meditace se mohou stát každodenním předvečerním rituálem! A nebudete potřebovat ani číst pohádky, protože příhody, které děti zažijí ve své vlastní představivosti si můžete poté vyprávět a znovu a znovu tak nacházet odpovědi na své otázky a zaměřovat pozornost na pomoc, kterou dítě právě z hloubi svého podvědomí obdrželo.

    Dokonce tu popisuje i případ, kdy jedna učitelka podobné hodiny představivosti zakomponovala do své výuky.

    „Jeden chlapec po jednom takovém vnitřním výletě nakreslil složitý symbol, který vypadal jako písmeno ze sanskrtu. Jiný student se spojil s Egypťanem jménem Imhotep, který mu svěřil, že je jedním ze stavitelů pyramid (jímž tento Egypťan také opravdu byl). Jedna dívka navázala kontakt s řeckou bohyní, jiní studenti komunikovali se svými zemřelými příbuznými. Jeden student, který byl posedlý zájmem o vojenství, měl dokonce ve své fantazijní zahradě vojenský bunkr.

    Tyto cesty začínaly jako řízené imaginace a vizualizaci - bez bubnování. Učitelka však při vedení cest svých studentů do říše fantazie zasahovala jen minimálně. Není snad třeba dodávat, že studenti tyto hodiny milovali. Po celý rok si všichni vedli deníky, do nichž také kreslili i malovali obrázky ze svých posvátných zahrad. Někteří psali verše, které vyjadřovaly jejich zážitky a doprovázely jejich představy. A samozřejmě, že vzkvétala i schopnost studentů kreativně psát.“

    Byla bych tady asi do večera, kdybych měla vypsat všechny ukázky a všechno to, do čeho jsem imaginárně zapíchla prst a řekla si - to je ONO! To je to poznání, na které jsem čekala, které mi právě nyní jde vhod!

    Celá kniha patří k těm, které můžete otevřít třeba stokrát, pokaždé se začíst někde jinde a vždy v tom, co vaše oči uvidí, bude nějaké skryté poselství, které jste při předchozích čtení neviděli. Mnohavrstvá kniha.

A bonus navíc - celá šamanská cesta i v nahrávce!

    Na stránkách nakladatelství Synergie si navíc můžete stáhnout čtyři hudební nahrávky, které vás provedou pravou šamanskou stezkou. Není to nic jednoduchého, popravdě mne některé tóny naplňovaly spíše úzkostí a pokud si na toto cvičení a cestu do hlubin své duše uděláte čas, musí to být čas klidný a dostatečný. Varování - neposlouchat tohle v autě - je snad úplně zbytečné. Jsem si jistá, že v autě by se člověk ani nemohl zaposlouchat, tak jímavé a hluboké to je a tak moc potřebuje tenhle poslech ticho a klid. Vnitřní klid, který se bude v následujících desítkách minut jen prohlubovat a budeme na cestě sami k sobě, ke svému vnitřnímu příteli, zvířeti, živlům, plné vnitřní krásy přírody.

Sandra Ingerman:

    psychoterapeutka, která na svých seminářích kromě šamanismu vyučuje také způsoby, jak odvrátit znečištění životního prostředí všude na světě. Je oceňovaná pro svou schopnost propojovat starodávné šamanské praktiky s moderní kulturou. Napsala mimo jiné knihy Shamanic Journeying, Soul Retrieval, Medicine for the Earth a další. Žije v Novém Mexiku.

Hank Wesselman, Ph.D.

    paleonantropolog a učitel šamanismu, který jako výzkumník spolupracoval s dalšími vynikajícími antropology na odhalování tajemství počátků lidského osídlení v Africe. Je autorem knih Spiritwalker, Medicinmaker, Visionseeker, Journey to the Sacred Garden a Spirit Medicine. Žije na Havaji.


Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   17. 06. 2014

Přečetlo:  1412 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)