Články

- Knižní novinky -

Století moudrosti - fascinující příběh 110-leté ženy


Impozantní a elegantní příběh o houževnatosti a optimismu vychází celosvětově s předmluvou Václava Havla a podporou Elieho Wiesla.

    Klavíristka Alice Herzová Sommerová na vlastní oči viděla celé minulé století a první dekádu století tohoto. Přežila koncentrační tábor v Terezíně, byla při procesu s Adolfem Eichmannem v Jeruzalémě a během té doby přicházela do styku s některými z nejúžasnějších historických osobností našeho věku. Jako dítě trávila v Praze víkendy a svátky ve společnosti Franze Kafky (kterého znala jako „strýčka Franze“) a k přátelům její matky patřili Gustav Mahler, Sigmund Freud a Rainer Maria Rilke. Když se Alice po válce přestěhovala do Izraele, jejích bytových koncertů se účastnila Golda Meirová a také Artur Rubinstein, Leonard Bernstein a Isaac Stern. Hudbě se věnovala aktivně až do konce svého života, dožila se úctyhodných 110 let.

    Přestože byla vězněna v Terezíně a nacisté jí zavraždili matku, manžela a přátele, přestože jí mnohem později předčasně zemřel syn, Alice nad tím vším vždy zvítězila svou schopností žít život bez zahořklosti. Věřila, že klíčem k tomu, aby přežila, byla hudba a také schopnost odhalit v každém člověku jeho lidskost, i v nepřátelích. Století moudrosti je pozoruhodný a inspirující příběh o celoživotním krédu jedné ženy - tváří v tvář nejhoršímu zlu, jaké kdy člověk poznal - nacházet v životě dobro. Je to svědectví o pevných přátelských svazcích, o moci hudby a o tom, jak je důležité vést život v materiální prostotě, intelektuální zvídavosti a nekonečném optimismu.

    O životě Alice Herzové Sommerové byl natočen i dokumentární snímek: The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život). Film v roce 2014 získal Oscara za nejlepší krátkometrážní dokument. Tvůrci v emotivní děkovné řeči symbolicky věnovali sošku právě Alici Herzové Sommerové, která se předávání nedožila o pouhý týden.
    Podívejte se na trailer k filmu.

***

    Klavíristka Caroline Stoessingerová vystupovala na jevištích Carnegie Hall a Lincolnova centra a pětadvacet let byla členkou Tokijského smyčcového kvartetu a Brooklynské filharmonie. Stoessingerová produkovala televizní předání Schindlerových houslí americkému Muzeu holocaustu a první newyorské představení Brundibára. Hrála v koncertních sálech od Tokia a Prahy po Spillville v Iowě a mnoho let pracovala jako umělecká ředitelka v katedrále sv. Jana z Boha. Je uměleckou ředitelkou komorní hudby v Tillesově centru, hostující umělkyní v Koleji Johna Jaye, ředitelkou hudebního tělesa Newberrští komorní hudebníci v Newberrské opeře a zakladatelkou a prezidentkou Mozartovy akademie. Žije v New Yorku.

***

    „Málokdy jsem četl tak obohacující a výmluvné paměti člověka, který přežil holocaust. Přečtěte si knížku Caroline Stoessingerové Století moudrosti, v níž je vylíčen příběh zápasů, snah a triumfů Alice Herzové Sommerové. Budete se cítit odměněni.“
Elie Wiesel

    „Století moudrosti je impozantní a elegantní kniha o umělkyni, která našla vysvobození ve své vášni pro hudbu. Caroline Stoessingerová píše se zvláštní čistotou, jako by navlékala korálky na hedvábnou nit.“
Pat Conroy

    „Kniha Caroline Stoessingerové je oslavou hudby a života, smyslu a dědictví pozoruhodné láskyplné pouti Alice Herzové Sommerové trpkými, nenávistnými léty v šílenství dvacátého století. Je to lyrická, podmanivá, nesmírně dojemná kniha, výjimečná, kouzelná, velice inspirativní - nyní velice příhodná a potřebná.“
Blanche Wiesenová Cooková

Knihu lze koupit na www.knihykazda.cz.

Vydáno:   28. 08. 2014

Přečetlo:  1389 čtenářů
Zdroj: http://www.jota.cz

Autor (vložil): Václav Kazda



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)