Články

- Knižní novinky -

Biologické hodiny (David Frej)

    Dalo by se říci, že si člověk nemůže udělat větší radost v životě, než prostě jen respektovat své biologické hodiny. A to ať se to týká spánku, stravy nebo třeba i erotického potěšení. Autor této knihy je lékař, internista, který vystudoval také ayurvédskou medicínu. Jeho doménou je sledování zdravotního stavu právě z hlediska biorytmu a tato kniha je vyčerpávající studnicí informací ohledně přirozeného fungování lidského těla. Přiznám se, že dost často mi tato kniha přinášela do hlavy spíše další a další otázky, než odpovědi. A více a více mě autorovo přesvědčení zajímá.

    Má pravdu v tom, že biologické hodiny jsou zcela přirozené a jsou tady s námi již od počátku vesmíru. Však už jen ta představa, jak jsme tady my, jako lidé, zcela malicherní v soustavě celého vesmíru, jak je naše Země přesná a pravidelná ve svém obíhání kolem Slunce. A my si myslíme, že si rozsvítíme žárovky a začneme pracovat i noční směny? Bez následků na zdraví? Jak pošetilé!

Brala jsem však knihu s nadhledem

    Úmysl autora je jistě skvělý - snaží se nám ukázat, jak skutečně lidské tělo funguje a jak nerespektování biologických potřeb člověka stojí za spoustou rádoby civilizačních nemocí. Civilizace se snaží znásilnit biorytmus člověka do nepřirozených mantinelů a ne každý to dobře snáší. Jsme individuální. Někomu noční směny vyhovují, jiný se z nich po týdnu zhroutí. A stejně tak jsem snažila brát tuto knihu.

Jako návod, jaký by člověk byl, kdyby mohl a bylo mu umožněno žít ve zcela přirozených podmínkách.

Před očima se mi zjevovalo něco jako ukázka ráje…

    Se soumrakem přirozeně usnout, s rozbřeskem se nechat vítat zpěvem ptáků, jíst kdy chci, chodit na záchod, kdy chci… celkový pocit uvolnění byl úžasný. Jenže realita je jiná a tak je třeba se přizpůsobovat novodobým problémům. Třeba problém posunů času při cestování nebo lidí typu sova nebo ranní skřivan.

    Anebo jen takové přirozené výkyvy krevního tlaku. To už jsou věci, u kterých se člověk opravdu zamyslí a je rád, že lékařská věda začíná brát tyto faktory v potaz. Začíná… takže jsme ještě na začátku.

Pak se můžou stávat různé věci:

    „Léčba na základě klinických studií nerespektuje 24 hodinový průběh krevního tlaku. Tyto drahé studie nevycházejí z biologických rytmů a do studií se zařazují lidé, kterým naměřili vysoký krevní tlak po 1 - 2 měřeních bez ohledu na denní dobu. Výsledky se pak hodnotí falešně s větším procentem „úspěšně léčených“, které ale vysoký tlak vůbec neměli. V jedné studii (rozpočet 60 milionů dolarů), již po méně než roce podávání placeba (neúčinné látky, např. jen cukru v tabletě vypadajícího stejně jako lék), mělo 48% pacientů normální krevní tlak (na počátku studie měli krevní tlak v normě, jen byl chybně hodnocený jako zvýšený nebo naopak, na konci studie měli zvýšený tlak, který ale běžným měřením nebyl zachycen).“

    Chronoterapie by měla být zařazena jako součást léčby mnoha nemocí. A právě vysoký krevní tlak a jeho kolísání je velmi závislý na biologických hodinách člověka. Jen málo lékařů to ale respektuje. Zvyšuje se tak nejen riziko toho, že budete nesprávně nebo zbytečně léčeni, ale také, že vám může v nesprávnou dobu podaný lék ublížit.

    Jak citlivý je lidský biorytmus, ale i jak je přizpůsobivý a dokáže se přizpůsobit třeba i pevně daným hodinám nebo společenským změnám, to všechno se dozvíte v této knize Davida Freje. Je příjemným přemýšlením nad celistvostí člověka a naprosto nepřirozeným směrem, kterým se lidstvo dává…

    Je nadějí, že když alespoň sami v sobě, v rámci svých možností, budeme respektovat své tělo, můžeme nalézt ztracené zdraví. Nebo pohodu.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

Vydáno:   06. 03. 2015

Přečetlo:  1131 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)