Články

- Knižní novinky -

21 způsobů výkladu tarotové karty (Mary K. Greerová)
Soutěž ukončena. Výhercem se stávají: Jitka Kimlová, Šárka Morávková a Jiřina Kummerová, gratulujeme.
Zodpovězte soutěžní otázku a TŘI Z VÁS vyhrají knihu
od nakladatelství NOXI:
21 způsobů výkladu tarotové karty - (Mary K. Greerová).
Soutěžní otázka:
Otázka je snadná. Kolik výkladových metod popisuje zmíněná publikace?

a) 7
b) 11
c) 21


Soutěž bude probíhat od 16. 9. 2015 do 27. 9. 2015. Ze správných odpovědí vylosujeme tři z vás, kteří dostanou zmíněnou knihu: 21 způsobů výkladu tarotové karty Správné odpovědi posílejte na email: admin@esoterikweb.cz a nezapomeňte napsat celou vaši adresu.

Ke každé správné evidované odpovědi přiřadíme pořadové číslo a prostřednictvím třetí osoby se bude losovat z daných čísel zde. K výherním číslům si přiřadíme adresu a výhra může putovat k vám. Po skončení soutěže zveřejníme pouze jména vylosovaných výherců. Adresy nikomu neposkytujeme ani nearchivujeme a po skončení soutěže budou všechny vymazány.


Děkujeme Pavlu Zuskovi za poskytnuté knihy do soutěže.

21 způsobů výkladu tarotové karty
Mary K. Greerová



    Praha, 17. 9. 2015 Ve vydavatelství Noxi vychází úžasná příručka pro kartáře a kartářky či pro ty, kteří se o výklad tarotu zajímají a chtějí se to naučit.tarotových karet. Autorka zdůrazňuje poselství jednotlivých karet z balíčku a popisuje podrobně jejich chápání.

    Mary K. Greerová přezdívaná také jako "Dáma tarotu" žije v Kalifornii a s tarotem pracuje bezmála čtyřicet let. Jako autorka a lektorka pracuje s interaktivními, transformujícími a posilujícími technikami, které zdůrazňují význam osobních vhledů a tvořivosti. Je členkou několika tarotových organizací a na kontě má již sedm knih o tarotu, a také pořádá webové semináře. O této své knize říká, že vám odhalí nové možnosti práce s kartami. Tarot nejsou jen obrázky, ale mají hluboký symbol a podtext z dávné minulosti. Tato kniha vás vtáhne do příběhů jednotlivých karet tarotu a nejenom to. Budoucnost je v kartách.

    Pro všechny, kdo hledají poznání, inspiraci a průvodce na cestě životem, nabízí kartářka, učitelka tarotu a autorka knih Mary K. Greerová nový přístup k práci s tarotovými kartami. Na základě zkušeností ze čtyř desetiletí své práce vytvořila nový a neobvyklý systém, který umožňuje prohloubit vlastní chápání každé karty z tarotového balíčku.

    Publikace popisuje jednadvacet technik, které obsahují jak tradiční, tak osobní výkladové metody. Zahrnují vyprávění příběhů, kreslení, práci se symboly, metaforami i dialogy a další obrazotvorné procesy. Důraz je přitom kladen na interakci, transformaci a posílení osobnosti. Tento mnohostranný přístup k tarotu umožňuje stavět na standardních interpretacích, a zároveň odhalit nové možnosti práce s kartami. Autorka přitom ukazuje důležitost osobních vhledů a tvořivosti tazatele a hlavní úkol kartářky spatřuje v roli „porodní báby duše“. Uvedených jedenadvacet metod lze použít v jakékoliv kombinaci a získat tak nové vhledy a životní perspektivy.

Tarotový deník

    Mnohé knihy o tarotu doporučují vést si tarotový deník a mají k tomu pádný důvod. Deník pomáhá navázat osobní vztah s kartami, umožňuje zpětnou vazbu a zaznamenává vlastní vhledy, ke kterým se můžete kdykoliv později vracet. Deník může mít jakoukoliv podobu od volných listů papíru přes sešit po soubor v počítači. Osobně preferuji kroužkové pořadače. Jsou flexibilní, můžete do nich vkládat stránky vytištěné z počítače i poznámky napsané na ubrousku a přilepené na papíru nebo okopírované.

Vytvořte si složky pro některá nebo všechna následující témata:

- jednotlivé tarotové karty (poznámky z knih, diskuzních skupin, vlastní vhledy, související obrázky),
- čísla (od jedné do deseti),
- čtyři barvy a živly,
- symboly,
- rozklady nebo karetní hry,
- výklady pro sebe,
- výklady pro druhé,
- informace o dějinách tarotu,
- rituály a meditace,
- tvořivé procesy,
- vlastní nákresy karet.

Styl výkladu a souhrnný pracovní list

    Příloha I obsahuje pracovní seznam shrnující všech jedenadvacet způsobů výkladu tarotové karty. Není to žádný kontrolní seznam, podle něhož se musíte řídit, má vám pomoct vzpomenout si na možnosti, které máte k dispozici. Než začnete číst tuhle knihu, doporučuji, abyste si v seznamu označili ty metody, které již používáte. Taky doplňte techniky, které v seznamu chybí. Ty jsou klíčové pro váš aktuální styl výkladu. Jak byste jej popsal/a na základě označených a/nebo doplněných položek seznamu? Po dokončení práce s touto knihou vyberte kroky, které byste chtěl/a do svého vlastního „kufříku s triky“ přidat. Změnil se váš styl výkladu? Pokud ano, jak byste ho popsal/a teď?

Pasti a jejich řešení

    Samostatnou kapitolu této knihy, přílohu H, jsem věnovala tématu, kterému říkám „pasti a řešení“. Zaměřuje se na výklady ve stylu RITE (interaktivní, transformativní, posilující). Poukazuje na typické léčky, do kterých může kartář padnout, a nabízí možnosti, jak je obejít.

Slovníček pojmů

    Pokud vám bude některý výraz cizí, možná naleznete jeho vysvětlení ve slovníčku na konci knihy. Pro lepší orientaci si slovníček prolistujte již nyní a předběžně se seznamte s jeho obsahem.
Ukázka:
Cesta mistra

    Následující krok můžete prozkoumat buď teď, nebo se k němu vraťte, až budete mít vyzkoušené další způsoby výkladu tarotové karty.

Vývoj barvy

    Při pohledu na jednotlivé barvy jako celek zjistíme, že každá barva prochází určitým vývojem ve svých číslech. Doporučuji učit se koncepty, které umožňují vizualizaci tohoto vývoje. Uvědomíte si lépe konkrétní etapu zobrazenou danou kartou v kontextu toho, co předchází a následuje. Pomocí dějové linie si jednodušeji zapamatujete posloupnost a zároveň získáte obrazovou, zkušenostní metaforu pro pochopení a vyjádření významu té či oné karty. Každá barva vypráví samozřejmě jiný příběh tematicky laděný s asociacemi a korespondencemi dané barvy; kupříkladu láska, potěšení a představivost (poháry); tvořivost a duchovní růst (hole); hojnost, práce a zdraví (pentakly); mysl a řešení problémů (meče). Číslo jakožto vývojový stupeň v příběhu si lze představit jako nositele akce, zápletky, vrcholu a vyústění.

    Tento příběh lze šikovně vyjádřit kresbou jako pěší túru přes horu. Následující děj převádí do slov obrázky tarotových karet, které byly vytvořeny na základě Rider-Waite-Smith sady, jako například Robin Wood nebo Univerzální tarot. Rozložte karty Malých arkán před sebe, abyste se mohli dívat na obrázky. Na některých místech možná nebude vaše sada karet nebo koncept čísel zcela odpovídat popsanému scénáři. Klidně příběh přepište tak, aby fungoval pro vás

    Teď si tedy představte, že se jednoho rána vzbudíte s chutí podniknout něco jiného a vzrušujícího - celodenní pěší túru, vylézt na nedalekou horu! Najednou jste úplně bdělí a připravení vyrazit. To je eso. S esem holí jste nadchnuti svým úžasným nápadem a sršíte elánem. S poháry překypujete láskou k přírodě. Meče naznačují cílevědomé odhodlání čelit výzvě. Pentakly se těší na čerstvý vzduch a dobrý trénink těla, který přinese odměnu ve formě posílení svalstva a zlepšení kondice.

Z anglického originálu 21 Ways to Read a Tarot Card přeložila Mária Zinburgová.
Vychází 17. 9. 2015 ve vydavatelství NOXI za maloobchodní cenu 359 Kč.
Pavel Zuska
Vydavatelství: NOXI
Více na: www.noxi.cz/kniha/162-mary-k-greerova-21-zpusobu-vykladu-tarotove-karty.html
Koupíte v knihkupectví nebo na: www.noxi.cz

Vydáno:   16. 09. 2015

Přečetlo:  1896 čtenářů
Zdroj: http://www.noxi.cz

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)