Články

- Meditace a relaxace -

Meditace je zdravá a rozšiřuje vědomí, vědí rosekruciáni
    „Důvod, proč se učíme meditovat, je ten, že jsme duální bytosti, které mají fyzické já a psychické já. Obě stránky jsou nezbytné a mají svůj specifický smysl. Navíc by samy o sobě ani nemohly existovat. Přehlížet či potlačovat jednu na úkor druhé je chyba, a není to v souladu s přírodními zákony,“ vysvětluje dlouholetý člen Starého Mystického Řádu Růže a Kříže.

    Tento rosekruciánský řád, používající také zkratku A.M.O.R.C. (z latinského názvu Antiquus Mysticusque Ordo Rosae Crucis), věnuje meditaci velkou pozornost a považuje ji za jednu ze základních praktik pro sebepoznání a rozvoj osobnosti. Za zmínku stojí, že je celosvětově rozšířený a působí i v ČR a na Slovensku (www.amorc.cz).
    Jeho členové se již na začátku svého studia seznamují se speciální technikou meditace, která je založená na aktivní fázi, při níž se soustředíme na předmět meditace, a pasivní fázi, při níž zůstáváme otevřeni vjemům, které se k nám mohou dostat.
    Jinými slovy, v meditaci se uvolníme, ztišíme své ego a zaměříme pozornost na určitou myšlenku. Přitom zachováváme pokorný a otevřený postoj a jsme v očekávání. Naše vnímání okolního prostředí se postupně umenšuje, což mysli umožňuje vnímat a vytvářet myšlenkové obrazy.
Změny v mozkových funkcích
    „Meditace je stav vědomí doprovázený změnami ve fyziologických a neurochemických funkcích v mozku. Neurologický výzkum umožňuje náhledy do vztahu mysli a mozku a fyzických a psychických účinků meditace,“ říká další člen A.M.O.R.C., který je zároveň lékař.
    Dodává, že v meditaci neexistují obvyklé rámce času, prostoru a dalších aspektů vědomí, ačkoliv mysl nespí. Meditace tak představuje jedinečný stav vědomí, což potvrdily různé studie mozkových funkcí. Má také mnoho účinků, které vyplývají z jejího vlivu na mozková řídicí centra.
Například spotřeba kyslíku je snížena o 16 procent, dokonce víc než činí pokles při spánku (o 12 procent). Dále jsou aktivovány nervové struktury, které úzce souvisejí s řízením autonomního nervového systému. Ubývají galvanické reakce kůže, fázové změny krevního tlaku jsou zmenšeny a srdeční tep zpomalen. A v neposlední řadě se nedostavuje každodenní sekrece stresových hormonů. Meditace může přinášet prospěch některým lidem s vysokým krevním tlakem a astmatem.
Pomoc v každodenním životě
    Pravidelně meditující lidé po určité době zjišťují, že mnohem lépe zvládají nároky každodenního života. K hlavním psychickým výhodám, k nimž se díky meditaci „dopracují“, patří:

- zlepšení koncentrace a pozornosti umožňující vyšší produktivitu, účinnější řešení problémů, tvořivost, schopnost učit se a organizaci paměti
- zvýšení sebehodnocení
- snadnější zvládání každodenního stresu
- větší společenskost a tolerance
- zlepšení nálady
- dokonalejší sebeovládání.

    Chvíle meditace znamenají také uvolnění a chvilkové osvobození od všech starostí a problémů. Už to samo o sobě je v dnešní době cenné - najít si čas sám pro sebe a nenechat se nikým a ničím rušit. „Je to jako vrátit se domů,“ poznamenává jeden meditující vědec.

Vydáno:   08. 12. 2015

Přečetlo:  1590 čtenářů
Zdroj: http://www.amorc.cz

Autor (vložil): Eva Novotná



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)