Články

- Knižní novinky -

Správné otázky (Debbie Ford)

Správné otázky
Debbie Ford

    Je až s podivem, jak jednoduchý život je. Jak jednoduché jsou otázky, které si položíme a rázem budeme vědět, KUDY se ve svém životě dát. Pro mne byla nejzásadnější otázka hned jedna z prvních - přibližuje vás to k vašemu životnímu cíli? Je to asi nejhlubší otázka a také nejobtížnější na odpověď, protože právě v tuto chvíli máme sklony se omlouvat, zdržovat se, brát ohledy na jiné a uniká nám, že pouze, pokud budeme sami směřovat tím správným směrem, jsme schopni zajistit také potřeby druhých, jsme schopni s úsměvem dělat kompromisy. V knize Správné otázky najdete ještě mnoho dalších, je jich celkem 10 a mají vás podle autorky dovést k jedinečnému životu.

    Já doplním, že je to život jak jedinečný, tak také smysluplný, život, ve kterém se budete každé ráno budit s tím, že vás čeká nový den a že se na něj těšíte. A uléhat s tím, že jste tento den vykonali něco pro sebe, třeba i pro jiné, ale že to prostě nebyl zbytečný den. A kdyby tato knížka uměla jen toto - už tak je to PŘEVRATNÁ ZÁLEŽITOST.

Kniha je motivující, až občas burcující

    Ale stále je to kniha neuvěřitelně laskavá, ovšem nikde, v žádném svém místě, neklouzající k nějakým klišé. Debbie Ford byla jednou z prvních, která začala šířit tyto myšlenky a kniha Správné otázky patří k těm, ve kterých je shrnuto něco nejdůležitějšího. Samotnou mne překvapilo, že autorka už není mezi námi a že patřila, možná někde po boku Louise L. Hay k průkopnicím těchto myšlenek. Všechna čest. Řekla bych, že je to možná opravdu to nejdůležitější, co v této knize popisuje, čeho se nám může dostat. Vymačkaná tresť ze všech duchovních i psychologických mouder. Věřím, že Debbie Ford ve svých posledních knihách již brousila diamanty. Vlastně to je všechno jen čistá psychologie, není na tom nic ezoterického. Dělat věci z lásky k sobě, dělat věci, které vám budou energii dávat, nikoliv nepřiměřeně brát? Ano, dočasně a na krátký čas můžeme z těchto otázek sejít, ale tam, kde se jedná o zásadní životní postoje a situace, to prostě nejde. Tady vám i každý konvenční psycholog řekne, že se to časem projeví na vašem zdraví.

    A dá se také říci, že velmi brzy pochopíte nad každou stránkou této knihy, že velmi dobře víte, o čem to je. Že velmi dobře víte, jak to funguje… Protože jste to už zažili, stačí se ohlédnout zpátky ve svém životě. Jistě zpětně dohledáte nějakou situaci, ve které jste se rozhodli v souladu s těmito otázkami a ono to přineslo dobrý výsledek a posunutí se směrem kupředu. Životní sílu a radost.

Náš vnitřní škodič: Každodenní (ne)přítel

    Autorka se logicky věnuje také jakémusi vnitřnímu škodiči v nás samých. Jakési hluboké odhodlání si škodit. Jakýsi skřet, který se projevuje někdy jako rozum, potom jako impulsivní chování, pak jako jakési konzumní chování a puštění uzdy všemu dobrému, co jsme pro sebe udělali… a najednou se to všechno splaší. Podoby to může mít různé, třeba takovéto:

    „Často podléháme klamu, že najdeme cestu ven tím, že se zakopáme ještě hlouběji. Jediný měsíc se nám podaří udržet rodinný rozpočet a zachvátí nás nákupní horečka. I když jsme právě prohráli celý plat, nepřestáváme karbanit. Dvě hodiny cvičíme v posilovně a odměníme se velkým zmrzlinovým pohárem.

    Takové chování v sobě skrývá paradox - víme sice, že bychom se měli držet dlouhodobého plánu, zároveň se ale nechceme vzdát okamžitého uspokojení. I v této věci je ovšem třeba dobře rozlišovat, protože ne všechna uspokojení, jsou nutně špatná. Někteří lidé se tak urputně soustředí na dosažení vzdáleného cíle, že si odepírají každou všední radost. Všichni si občas potřebujeme odpočinout od svých povinností a vyhodit si z kopýtka. Každý z nás má právo čas od času si dopřát. Jen je třeba myslet na to, abychom si nedopřávali v těch životních aspektech, ve kterých se snažíme něčeho dosáhnout. Je-li tedy vaším prvořadým cílem zhubnout, musíte si dát pozor, abyste si nedopřávali okamžitého uspokojení v jídle. Podobně je-li vaším primárním cílem ušetřit peníze, vyhovte raději své touze po velkém zmrzlinovém pohárů, než abyste podlehli nutkání koupit si nový kabát za deset tisíc.

    Musíme si klást tyto otázky: „Udělám-li to, nezabrání mi to dosáhnout budoucnosti, po které toužím?“ Nebo: „Opravdu se rozhoduji o své vůli, nebo mě ovládají nevědomé potřeby?“


    Správnou otázku „Přinese mi tato volba dlouhodobý užitek, nebo jen krátkodobé uspokojení?“ byste si pak měli položit zejména tehdy, když se vyplnění vaší touhy stále ztrácí v nedohlednu, když se rok za rokem svému cíli ani nepřiblížíte a nedaří se vám vymanit se ze zažitých vzorců chování.“
O autorce:
    Debbie Ford byla mimořádně uznávanou odbornicí a průkopnicí v oblasti sebe rozvoje a autorkou mnoha knih, které se věnovaly hledání těch odvrácených tváří lidské psychiky a duše a hledajících cestu zpět. Její kniha The Dark Side of the Light Chasers (1998) se stala bestsellerem a od té doby se věnovala také workshopům, vyučování svých teorií a byla častým hostem ve známých televizích pořadech (např. u Oprah, Good morning America, Larry King live apod). Ve svých knihách prokázala mimořádný talent nahlížet pod skořápku problémů a pod masky lidí, hledat vnitřní pravdu. Odkaz její práce žije dál v jejím Ford Institutu, ve kterém v Debiině práci a poslání pokračují její následovatelé.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2016, www.synergiepublishing.com


Vydáno:   25. 09. 2016

Přečetlo:  945 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)