Články

- Knižní novinky -

Zahrada síly - souznění přírody a člověka v tvorbě zahrad
Zahrada síly - souznění přírody a člověka v tvorbě zahrad
Heiko Hähnsen


    „Zahrada síly“ patří už dík spoustě nádherných fotografií ke knihám, které zaujmou na první pohled. Vždyť kdo by se nechtěl v teple domova vypravit na procházku nádhernými zahradními scenériemi, tajemnými krajinami nebo důvěrnými zákoutími, kde je možno se oddávat přátelskému hovoru i osamělé meditaci. Nemáme tu to činit s pouhou příručkou typu „udělej si sám“, spíše se zdá, že autor chtěl vytvořit knihu pro potěchu duše, nezávisle na tom, zda čtenář má dosti prostředků a sil k podobné kultivaci svého okolí.

    Tento aspekt je tím podstatnější, že zahrada byla pro člověka odjakživa symbolem ztraceného - a možná znovunalezeného - ráje, obrazem nitra, předmětem zájmu a dokladem tvořivosti mágů a alchymistů. V našem případě se však nejedná o vševědoucí manuál zahradního architekta, ani o kompendium tajných nauk, slibujících magický zisk a triumf nad přírodou i bližními, spíše jde o jakýsi kurs vnímání přírodních dějů i vlastních emocí, uvádění všech těchto podnětů do vzájemné harmonie, její následné zhmotňování a přenášení do konkrétního terénu, který si zase s sebou nese svůj příběh, svoje zázraky i rány, jež je třeba léčit. Zahrada pak dokáže citlivě odrážet jak okolní krajinu, tak nitro těch, kdo ji budují, může věrně kopírovat, ale i vytvářet účinný, smysluplný a esteticky hodnotný kontrast.

    Péče o zahradu se tak stává cestou, poskytující vhled do vlastního nitra, stejně jako do společenských poměrů a přírodního dění. Můžeme se naučit rozumět symbolice tvarů a struktur, důvěrněji se obeznámit s působením přírodních živlů a přistoupit k nim s úctou i tvořivě. Rozhodně nezůstává jen u vjemů a jejich zachycování, ať už do naší tělesné paměti či kresbou, autor poskytuje četné ve vlastní praxi vyzkoušené rady ohledně členění terénu, použití a kombinace různých materiálů, dekorativních prvků, zídek a živých plotů, staveb a plastik.

    Značná pozornost je samozřejmě věnována výběru rostlin, které mohou být nejen - v podstatě celoroční - okrasou, nýbrž i chloubou naší kuchyně, parfumérií a lékárnou. Přehledné tabulky, doplněné fotografiemi rozhodně potěší. To lze říci i o podrobných návodech, kterak zahradu založit a dále rozvíjet do krásy a originality, jak pojmout různé zóny a spoluutvářet jejich charakter, kam nejlépe umístit posezení - s ohledem na to, kdo je bude užívat. Dovíme se, jak pojmout vchod a jeho okolí, abychom se rádi vraceli domů, kam nejlépe nasměrovat terasu, jak se vypořádat s některými méně příjemnými vnějšími okolnostmi, kterak zpevnit svah, jaké pocity se zpravidla objeví při stoupání vzhůru či sestupu dolů a jak jim můžeme popřát sluchu, která schodiště jsou praktická a která spíše okrasná, jak modelovat otevřené prostory i skryté kouty, kde chceme mít především soukromí. Zahrada může být tou částí univerza, v níž se přesvědčivě a bohatě odráží celek, místem, kde se rádi setkáváme s rodinou a přáteli, i jedinečným a velmi osobním meditačním prostorem, v němž poznáváme přírodu, svět, život a především sami sebe.
    Kniha Zahrada síly - souznění přírody a člověka v tvorbě zahrad vyšla v roce 2016 v nakladatelství Václav Kazda. Lze ji objednat se slevou 20% u nakladatele na: www.knihykazda.cz/zahrada-sily, nebo koupit v knihkupectvích.

Autor textu: Magdalena Havlová

Vydáno:   26. 12. 2016

Přečetlo:  846 čtenářů
Zdroj: http://www.knihykazda.cz

Autor (vložil): Václav Kazda



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)