Články

- Kurzy, Akce, Semináře -

Stále se učíme žít v páru
    Je to více než rok, kdy jsem se setkal s jednou dobrou známou. A jak to bývá, dali jsme se do řeči a z jedné minuty se stala hodina, jak se to u dobrých setkání stává. Ona vždy plná energie a síly se přede mnou sesypala hned po první zdvořilostní frázi, kdy jsem se zeptal: „Jak se máš?“ Dostal jsem odpověď, kterou jsem v podstatě očekával z toho, jak ona vypadala. Jindy energická a pozitivně vyzařující žena řekla s vyhaslým výrazem ve tváři: „Rozvádím se...“.

    Bohužel v poslední době sleduji okolo sebe více takových případů, kdy se člověku zdánlivě sesype celý život v jednom okamžiku. Co dělat v takovém případě, a jak celou situaci správně uchopit? Jak vztah najít je snadnější, nežli si myslíme, ale jak vnímat náš stávající vztah a učit se z něj? Každý člověk po narození má dar tolerance a chuť se něčemu novému naučit. Bohužel věkem tento dar začneme brát spíše jako přítěž a začneme jej ze svého života vytlačovat, až jej úplně vytlačíme. A tak tomu je i ve vztazích. Když se zamilujeme a vytvoříme duální vztah, jsme šťastní a užíváme si ho. Ale pak se stane něco a to „něco“ nás od sebe začne vzdalovat. A pokud nezasáhneme včas, náš krásný vztah to „něco“ ovládne a vztah zničí.

    Co vlastně je to „něco“, co nás ničí? Je to nechuť učit se novým a doposud neznámým situacím a překážkám. Někdy je to práce, přesčasy a pozdní příchody domů, jindy je to neuvařený oběd nebo únava životem, a pak se začnou hromadit další neshody. „Něco“ se vždy někde ukáže a vyskočí jako černý Petr ve chvíli, kdy se nám to nejméně hodí. Přestože máme pravidla a dodržujeme je, zastavíme si chuť učit se z nově vzniklé situace a „něco“ vstoupí do našeho života. Jindy tolerantní partner začne být nervózní, nebo v horší variantě apatický a „něco“ nám začne celý vztah pohlcovat. Řekneme si: „Já si ale nezačal nebo nezačala“. A tady už máme jasno, koho nechuť učit se také pohltila. Ano, právě nás, kteří jsme vůbec připustili tuto myšlenku a otázku vyslovili. Právě vzniklá situace je hnacím motorem našeho vyvíjejícího se duálního vztahu. Záměrně popisuji pouze duální vztahy, protože vztah jednostranný vždy končí rozchodem, nebo rozvodem a nemá žádný smysl ani pro jednoho z nás.

    V duálním vztahu máme šanci začít se opět učit. Nyní, jak na to? Je to snadné, pro začátek stačí pouze jediné, chuť to udělat, nedovolit, aby „něco“ ovládlo náš duální vztah. Metod je několik, ale to nejdůležitější se skrývá uvnitř nás a to je opět otevřít srdce toleranci a umění zasmát se nově vzniklým situacím. Pochopit, že i dospělý člověk se potřebuje učit, že nelze jen sedět a brečet anebo utíkat ze vztahu při první překážce a setkáním se s „něco“. A ano, je potřeba mít chuť k dílu, je to jako v kuchyni s kořením. Chceme-li uvařit oběd pouze z brambor, pak si asi nepochutnáme. Je zapotřebí koření a jiné zeleniny a jiných ingrediencí. A to, co se nám děje, jsou ingredience života. Starosti, trápení, pozdní příchody domů a únava - to vše jsou koření života a motivují nás k učení nově vzniklým situacím. Bez nich by se vztah stal stereotypním a nudným, i když pro někoho zdánlivě klidným a harmonickým. Přimějme se chtít učit se a poznáme, že je to chuť, kterou známe z dětství, vzpomeňme si na radost z učení. Dívejme se na náš vztah dětskýma očima, učme se a naše vztahy omládnou a vše, co připomíná „něco“, se stane naším učitelem. A my pak poděkujeme sobě navzájem krásným a duálním vztahem, který se rozvíjí a postupuje dál.

    A jak to tehdy dopadlo s mou známou? Dopadlo to dobře. Tehdy jsem své známé osvětlil „svět vztahů“ z alternativního pohledu a ona šla ve svém životě dál. A ano, osud jí dal novou šanci a našla k sobě duálního partnera. Protože naslouchala své duši a pochopila. Dokonce za čas i poděkovala svému muži za rozvod, a opět s úsměvem, jí odjakživa obdařeným, přijala tuto situaci jako koření života. S láskou a úctou Vladimír Červený.

    Autor článku Vladimír Vojtěch Červený bude přednášet na toto téma na festivalu Miluj svůj život v Praze v neděli 12.2.2017. Více info k celé akci najdete na viz. zdroj.

Vydáno:   21. 01. 2017

Přečetlo:  882 čtenářů



( Sekce Kurzy, akce, semináře není zahrnutá do diskuzí, má strukturu pouze informační )