Články

- Knižní novinky -

Plyšový Buddha (Michal Čagánek)

Plyšový Buddha
Michal Čagánek

    Jsou knihy, které vzbudí množství otázek. Takových, které snad ani autorovi říct nechcete, protože jsou tak niterné a tak vaše! Plyšový Buddha je jedinečnou knihou, ve které se snová zvláštní příběh. Trochu sen, trochu horečka, trochu příběh z drsného amerického venkova, trochu Malý princ, trochu dokument o životě v Praze a trochu… trochu příchuť lásek z kankánu. No, s tou láskou je to zvláštní a tady jsem si uvědomila, téměř až ke konci knihy, jak moc je tato kniha vnímaná různými čtenáři různě a to právě díky tomu, jaké zkušenosti a životní emotivní vzpomínky si neseme s sebou.

    Tato kniha se lepí na vaše emoce. Vybírá ty vaše… vybírá a ukazuje na světlo znovu ty, které jste možná už dávno zasunuli. Nejsem si vůbec jistá, jestli to je dobré čtení pro někoho, kdo je v depresi, nebo jestli to je dobré čtení pro optimistu. Ale jo, tak ten v tom zase najde moudrost maloprincových postaviček, kterými se to v poslední době také v literárním světě jen hemží. Ale tady je ještě taková zvláštní lyrika, sametová vata podivné opojenosti životem a propojeností s hloubkou života nebo SMRTI.

Plyšový Buddha je spojnicí života a smrti?

    A tak jsem se pomalu dostala k myšlence, že Plyšový Buddha je nejen velmi hezkou příběhou knihou, ale že v sobě skrývá mnoho podivných podlinií příběhů, které se sem tam otvíraly předčasně a budily ve mne nepříjemný strach z neznámého. Nevím, jestli ze smrti, umírání, nebo z konců obecně. Spíše to bylo znechucení z beznaděje, která mezi lidmi vládne. Znechucení z lidí, kteří jsou jiní než já a nejsme schopni si porozumět.

    „Urputně jsem se snažil přijjít na to, proč, proč jsem přišel právě na Zem, co mám za úkol tady udělat, jestli mám vůbec nějaký úkol, jestli jsem třeba úplně obyčejně nehavaroval. Jestli vůbec nejsem celý rozbitý, když pořád dokola jenom sedím a nemluvím, a oni nemají pravdu, že bych se měl léčit. Nechat se přiříznout tu a tady, abych nevyčníval z řady. Naučit se jejich řeč, odpozorovat jejich chování, protože jinak budu stále podezřelý.“

    Ale na druhou stranu tu je mnoho krásných silných chvil, které jsou spojeny s duší zvířat, setkání s koněm, který si pak šel svou cestou, aby i jeho pán mohl jít tou svou… chvíle jiného nahlížení na lásku, na smysl života, a zase se dostáváme k tomu, že tím, jak se hlavní hrdina knihy chová, Pavel Plyšatý, jež na své vizitce má funkci „debil“…. se zase stává podezřelým. Protože se nechová jako drtivá většina lidí okolo.

Dalekohled i mikroskop v jednom

    Plyšový Buddha je rozhodně knihou, ve které vyvstávají problémy lidí, duší, lidstva, společnosti i celého nastavení našich životů v groteskním a nesmyslném světle, kdy vidíme to, zač bychom se měli stydět… kdy vidíme sebe ve své nahotě a s úžasem objevujeme nahou lidskou duši, která je ale ze studu a hanby zakrývána. A přitom…. A přitom by to mělo být? Jak? No, a to je právě ten neidentifikovatelný pocit, který máte jako čtenář… Tak já ho přeji všem v plné parádě! Stojí to za to.
O autorovi:
    Michal Čagánek: Nemohu tvrdit, že se vše, co v této knize popisuji, skutečně stalo. Kdykoliv však rád odpřísáhnu, že všechno, o čem píši, je pravda. Neumím si vymýšlet. Slova do mě vstupují tak, jako voda vstupuje do krajiny. Dávám jim prostor se projevit, ne slovům, ale tichu za nimi… Michal Čagánek je spisovatel, hudebník. Vyrostl na Moravě, bydlí v Praze, pracoval jako učitel v mateřské škole, policista i prodavač bio potravin. Pořádá autorská čtení, hudebně meditační cvičení, kurzy seberozvoje a svou knižní tvorbou inspiruje a těší stále více čtenářů. www.prameninspirace.cz
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2017,, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   04. 01. 2018

Přečetlo:  664 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)