Články

- Prezentace -

Původ a význam mandaly
    S pojmem mandala jste se jistě již někdy setkali. Barevné kruhové obrazce přitahují náš pohled, jejich tvoření zase zklidňuje mysl a léčí pocuchané nervy.
Původ mandaly
    Mandala představuje kruhový obrazec se středem, k němuž nebo od něhož směřují další geometrické obrazce. Ve východních kulturách mají mandaly i nadále svůj původní náboženský význam, v jiných kulturách se tímto pojmem označuje širší spektrum kruhových ornamentů.

    Významem samotného slova mandala je kruh, někdy magický/rituální kruh. Původ tohoto výrazu najdete v sanskrtu, ale přesto, že mnoho lidí má mandalu spojenou s východními kulturami, najdeme kruhové obrazce snad ve všech kulturách po celém světě, tu naši nevyjímaje.


    Ty nejstarší pochází už z paleolitu, což jen potvrzuje, že kruh byl pro člověka odjakživa magickým symbolem sám o sobě. V našem prostředí spatříme kruhové ornamenty např. jako součást vitráží nebo jako symboliku v lidové kultuře - malby na štítech domů, dřevořezby či výšivky na oděvech.

    Mandalu jako pojem přivedl ve 20. století do západního světa psycholog C. G. Jung, který tak začal označovat kresby jak své, tak kresby svých pacientů a zároveň tak pojmenoval různé kruhové obrazce, které nacházel po celé Evropě. Pojem se ujal a rychle rozšířil.
Barvy, tvary, harmonie a energie
    Mandala spojuje barvy představující ženskou energii a tvary představující mužskou energii v jeden celistvý obrazec. Můžeme říci, že je to krásná ukázka toho, jak se z chaosu stává harmonie - jednotlivé různě barevné dílky jsou poskládány ve fungující celek.

    Tvoření takového ornamentu s sebou přináší samozřejmě i energii, která se promítá do psychiky toho, kdo ji vytváří. Není tedy divu, že se této činnosti nezřídka využívá jako doplňkové léčby v rámci psychoterapie. Nicméně tato blahodárná energie se neuvolňuje pouze tvořením mandaly, ale i jejím pozorováním. Sledování pravidelných obrazců rovněž navozuje vnitřní klid.

    Významy vnitřního uspořádání mandal se v různých kulturách samozřejmě liší. Někde se setkáte s tím, že geometrie odráží uspořádání světa v celé jeho historii, jinde přináší vědomosti a zdraví člověku, který sedí v jejím středu.

    Zajímavým objektem jsou související indické jantry, které představují kruhový obrazec uzavřený do čtverce a symbolizují propojení lidského a božského principu.


    I u mandal však samozřejmě platí, že jejich význam je právě takový, jaký jim ho sami dáváme a jak je vnímáme. Různé barvy a různé geometrické motivy působí na každého z nás individuálně.
Mandaly u nás
    Mandaly, kruhové obrazce a symboly se objevují ve světě okolo nás dodnes např. v architektuře. Přitahují nás svou pravidelností a barevností. Ať už si to přiznáte či nikoli, nějakým způsobem na nás působí.

    Pro někoho představují jen pěknou dekoraci do domácnosti - např. mandaly na sklo, pro jiné nástroj sebepoznání, pro další pak způsob, jak se uvolnit a uklidnit při jejich vybarvování.

    V naší nabídce na www.poznani-knihy.cz naleznete omalovánky s mandalou nebo třeba mandaly štěstí, které můžete darovat někomu blízkému.

Vydáno:   10. 04. 2018

Přečetlo:  1313 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)