Články

- Knižní novinky -

Klidný Buddha na dobrou noc (Dharmachari Nagaraja)

Klidný Buddha na dobrou noc
Dharmachari Nagaraja:

    Pohádky se začátky, které naznačí, jakéže dobrodružství nás čeká, naznačí kus děje, ale přitom nic neprozradí, hmmm… ty jsou k zamilování. Navíc máme být prý zachumláni v peřinkách, a teprve potom se s dlouhým nádechem i výdechem se ponoříme do příběhu, kdy strýček Cibulka nechal jednoho dne svou zahradu na starost malému synovci. Jak to asi dopadlo, co myslíš? O tom se dočteme v následujícím příběhu. Tak to je úvod, který upoutá pozornost i dospělého.

Já teda nevím jak vy, ale já se už těším!

Relaxační večery? Rozhodně!

     Dáte si každý večer jednu pohádku? Pak vám vystačí na krásných 18 večerů, při kterých budete usínat jako v bavlnce. Pohádky vychází z buddhistických příběhů a jsou převyprávěné do zábavné a pro děti přístupnější formy, zjednodušené, s výraznými dialogy a zásadními uvědoměními, která si ještě ke konci každého příběhu zopakujeme.

    Autoři mají pravdu, v dnešní době je významnější a užitečnější než kdy dřív, naučit se zvládat stres. Můžete na to mít jakýkoliv názor, podle mě je to smutné, ale je to tak. Děti jsou dnes často tlačeni a stresováni způsobem, který je vlastně zbytečný… O to víc díky za takovéto knihy, které umí vrátit dětskou duši do světa fantazie a nevinnosti. Tam, kam patří. Naučit se uvolnit a navodit do duše klid je důležitým uměním přežití. Naučit se čelit alespoň zatím teoreticky životním výzvám, protivenstvím a zážitkům a řešit je s klidem, nadhledem a soucitem. Často tu autor probírá témata, se kterými se v životě potkáváme. Závist, únava… brzké souzení někoho.

    Pohádky jsou ale často vtipné, zábavné a uklidňující zároveň. Jejich cílem je rozpustit obavy, starosti, ukázat, že vždycky je někde pomocná ruka a že i my sami se můžeme stát pro někoho požehnáním jen díky tomu, jací jsme nebo co umíme a můžeme nabídnout.

Hlas Naďi Konvalinkové je tak hladivý!

    Zalezte si s dětmi do postýlek a pusťte si namluvené pohádky. Ujala se toho Naďa Konvalinková a její měkoučký hlas je jako hřejivá deka.

    Tohle z vás udělá parádní rodiče a jedna knížka nebo cédéčko se stává prostředníkem mezi duší rodiče a dítěte v tu nejbezpečnější chvíli, přesně před spaním.

Je to návykové. A uvolňující.

    A se stoprocentní účinností zanechávající pozitivní stopu v dětské duši a nesmazatelnou vzpomínku, byť třeba jen na pouhých 18 večerů pod peřinkou.

    „Zhluboka se nadechni a dlouze, uvolněně vydechni, zachumlej se do peřiny a poslechni si příběh o pěti dětech, které trávily léto u tety. Ta teda bydlela na samotě na kraji hlubokého lesa. Jednoho dne si děti hrály na průzkumníky, a to, co při tom objevily, je dost vyděsilo. Co myslíš, že to bylo? O tom se se dočteme v následujícím příběhu.“

Budete si s dětmi hrát, ochutnáte voňavý koláč zrovna vytažený z trouby a zažijete pořádně horkou a dobrodružnou chvíli, kdy nastává velká záhada? Skutečně kolem tetina domu žije pět příšer? Jedna horší než druhá. A nejhorší je, že ji láká vůně koláče?

    Jak to všechno dopadne… a my prozradíme jen to, že na konci knihy je tato afirmace, kterou bychom nikdy neměli zapomínat.

    „Je důležité naslouchat názorům druhých lidí. Moudrý člověk ví, že pravdu odhalí, když své vlastní hledisko zváží společně s tím, co zastávají druzí.“
O autorovi:
    Dharmachari Nagaraja je více než dvacet let praktikujícím buddhistou, vedl centrum v Londýně a nyní v Glasgow, kde pracuje také jako psychoterapeut. Je autorem mnoha knih a objevil se nejen v rádiových pořadech, ale také v pořadu Nebe a země na BB1.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2018,, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   01. 12. 2018

Přečetlo:  530 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)