Články

- Knižní novinky -

Citové pouto

Citové pouto

    Přímo uprostřed nějakých vztahů se nacházíme každý. Bojíme se, že je ztratíme, bojíme se, že nás někdo bude mít rád a budeme mít zodpovědnost. Bojíme se, že… a tak se vyhýbáme. To je ve zkratce tzv. „vztahový attachment“, tedy pojednání o tom, jaké typy vztahování se k druhým lidem existují a jak si občas vzájemně nesedí.

A o tom život je. Jsme uprostřed celého vztahového šílenství.

    Dá se ovšem říct, že vztahům a principu vztahového attachmentu se nevyhneme nikdy. Když už jsme sami, stejně podobnými tahy, vztahy procházíme s rodinou, rodiči, kamarády, v pracovní oblasti. Buď se bojíme vztahů, nebo se bojíme opuštění. A mezi tím je tisíc různých odstínů chování, jednání, často nevědomého do té míry, že netušíme, kde se v nás bere a činí to nejen nás, ale i druhé nešťastnými. Co lze na této knize ocenit je kapitola o efektivní komunikaci, která přichází ve chvíli, kdy jste v knize už dávno za polovinou a pochopili jste, do kterého vztahového typu patříte, a kde je tedy vaše ? možná doživotní ? slabina. Nemusíte ji napravovat, ale stačí, když o ní víte a umíte rozeznat, kdy z vás nemluvíte vy, ale tato slabina. Kdy za vás tato slabina přemýšlí a našeptává vám, povětšinou naprosto hloupá řešení.

    Najdete tu spoustu otázek, které si můžete položit. A hloubat nad odpověďmi, které často trefí do černého. Můžete se naučit podle návodů, teorií, praktických příkladů a přehledných tabulek mnohem efektivnější komunikaci, jež bere v potaz jistý, vyhýbavý nebo úzkostný attachment. Paradoxem totiž je, že někdy se komunikaci vyhýbáme proto, aby si partner nemyslel, že o něj příliš stojíme, nebo naopak aby si nemyslel, že o něj nestojíme. Jak fikané jsou deaktivační strategie, abychom se lásce vyhnuli? Po opadnutí okouzlení ztrácí člověk pel, no ano ? protože přichází život. A tam teprve všechno začíná, nikoliv končí…. Nebo… touhy po ztracených láskách, ach!

    „Touha po ztracené lásce má svůj praktický význam ? slouží jako spolehlivá deaktivační strategie pro případné nové partnerské vztahy. A i když se ke své staré lásce již nikdy nevrátíte, spolehlivě zastíní vašeho nového partnera, který nikdy nebude moci dosáhnout jejích kvalit.“

Guláš. Dokonalý.

    Citové pouto je kniha, která dokáže tento guláš velmi efektivně rozebrat na jednotlivé ingredience. Možná se guláš nezmění, ale vy se v něm, až ho dopodrobna poznáte, mnohem lépe vyznáte.

No a ten největší kus práce na vztazích je na vás!

    Abych pravdu řekla, mám pocit, že není na světě nic fikanějšího, vychytralejšího, než lidská mysl a její umění přechytračit sebe samu.
O autorech
    Rachel S.F. Heller: Sociální psycholožka, studovala na Kolumbijské univerzitě a strávila dětství různě po světě, je nadšenou cestovatelkou, přednášela, pracovala jako konzultant pro velké firmy a nyní má psychologickou praxi pro rodiny a páry.

    Dr. Amir Levine: Psychiatr a neurovědec, který při studiu na Kolumbijské univerzitě pomáhal matkám, aby si k dětem vytvořily bezpečné citové pouto. Jeho terapie a teorie vztahového attachmentu odhalila spoustu souvislostí s tím, jak se chováme ve vztazích, jak cítíme a reagujeme.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2019, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   21. 03. 2019

Přečetlo:  674 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)