Články

- Knižní novinky -

SYMBOLON: Karty, které zpřítomní minulost

SYMBOLON: Karty, které zpřítomní minulost

    Je to trochu paradox, ale karty, které ze všeho nejvíc budí bázeň, neboť vypadají, že někdy až strašidelně prorokují ještě strašidelnější budoucnost, jsou kartami, které byly vytvořeny za účelem se lépe a účinněji dostat do minulosti. Pochopit ji, vyřešit ji.

    Symbolon patří ke karetní klasice a já se přiznám, z něj mám velký respekt. A až s touto kapesní sadou jsem díky promluvě autora teprve pomalu pronikala skrze předsudky a tu pro mě dosti děsivou středověkou symboliku a obrázky, které nejsou v mých očích příliš přívětivé. A muselo to trvat delší čas, musela jsem x krát posbírat odvahu a opravdu je vyložit, nechat se pokárat, ale také pořádně nechat Symbolon sáhnout do hlubin minulosti. A opravdu, nejsou úplně tím, co vám předpoví špatnou budoucnost, ale rozhodně vám umí ukázat na momentálně bolavé místo, které, pokud ho nepořešíte správně, může v budoucnu hodně bolet.

Naše vnitřní osobnosti

    Asi nejlépe Symbolon prezentuje představa, že z nás vytahuje naše vnitřní osobnosti, které žijí hluboko v nás. Ve svých zákoutích, chodbách a tunelech, o kterých často ani nemáme tušení. Jsou tu celé temné a mnohdy nás temně ovládající. Strachy, úzkosti - a jsem doma! Právě tohle ze mne Symbolon tahá už jen svou pouhou přítomností na stole. A tyhle části naší zraněné, bolavé nebo ustrašené či nevyřešené osobnosti umí tyto karty vytáhnout na světlo. A bude na nás, jak s nimi naložíme. Symbolon umí pomoci. Navrhuje řešení, ukazuje celou syrovost otázek, ne které se ptáme. Umí popostrčit lepším směrem, pokud nejistě přešlapujeme a sbíráme odvahu. A umí říct, kde děláme chybu a za čím bychom měli už udělat tlustou čáru. Třeba. Nebo cokoliv jiného. Výkladů může být tolik, kolik bude otázek.

    I záměrný a speciální výklad na tři pozice, které symbolizují problém, cestu z něj a výsledek - i ten doporučuji si vyzkoušet. A nejlépe vícekrát. S každým dalším výkladem totiž vystupuje schopnost si i z jediné větičky z knížečky o kartách, vybrat to pravé pro sebe. Někdy totiž nemusíme kartu vytáhnout proto, aby byla celá pro nás a o nás. Ale stačí jenom malá nápověda, třeba ta, že máme své řešení hledat v sobě. Nebo se máme rozhlédnout kolem.Anebo, když si vytáhneme kartu Vina, pohlédnout na svůj problém i tím úhlem, že to může být částečně i naše vina. Že to nechceme, máme nějakým způsobem přijmout a zamyslet se nad tím tímto úhlem.

Karty MĚŇAVKY

    Závěrem bych svou zkušenost se Symbolonem popsala jako setkání s měňavkami. Nejenže samy o sobě v každé kombinaci, ale i pro každého jiného člověka i jinou situaci, říkají něco úplně jiného (leč stále ve stejném duchu), tak i otázky, které jsou jim kladeny, se mění do dalších otázek, do překvapivých odpovědí, které jsou někdy velmi zarážející, ale… dříve či později úlevné.

    Mění nás pohled na nás, na své nitro. Jednoduše asi opravdu vytahují ty vnitřní osobnosti, které se skrývají a sem tam nám podsouvají něco jednoduchého, svůdného, zlého, sebeponižujícího - však každý ví, kde ty jeho slabé stránky jsou.

A pokud neví - Symbolon je rád odhalí.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2019, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   19. 02. 2020

Přečetlo:  738 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)