Články

- Knižní novinky -

Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu

Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu
David Michie

    Jeska, chlupatá láska Jeho Svatosti dalajlamy. S rozkošnickou radostí jsem se těšila na čtení další Dalaljamovy kočky (a čtyřech tlapek duchovního úspěchu). Jak jsem byla spokojená? Podíváme se na knížku z několika různých úhlů pohledu, protože jak víme, čtenáři jsou různí…

A zase tu nejde jenom o kočky

    Nebojte se, není to jenom kočičí rozkošné čtení o vyvalování se na slunci a tlapkání do Himalájské literární kavárny na mlsoty do tlamičky i do ucha. Pro mne jsou ale právě tyhle kočičí části ty nejsladší. A prozradím, že nás Jeska, dalajlamova kočka, pozve do hodně tajných zákoutí kočičího života a to jak praktického zvířecího, tak i toho duchovního. Ale nejde tu jen o kočky. Z lidského hlediska tu najdeme několikero lidských příběhů, které se sbíhají do čtyř základních pilířů moudrosti a životního úspěchu. Když vše včas a správně pochopíme, což není vůbec jednoduché, jak si ostatně na těch mravenčích upachtěných lidských příbězích ukážeme. Zavede nás do lidského světa, který ale v tom horském sluníčku a mlhavých večerech vypadá trošku jinak. Ten nadhled všemu dělá dobře a pomáhá pochopit principy lidského bytí.

Hloubka a láska k lidem

    Jste-li z těch, kdož hledají v dalajlamových kočkách hluboké duchovní moudro a milují to povídání si s dalajlamou - i toho se dočkáte. Jelikož má příběh tentokrát celkem svižnost, doporučuji si dát každou takovou pasáž dvakrát za sebou, abyste si ji více užili. Ano, i tuto touhu kniha uspokojí, až pro sebe mám dojem, že předchozí dalajlamovy kočky byli pomalejší a línější. Inu, dospíváme no…

Audiokniha s příjemnou vypravěčkou

    Myslím, že výběr Ivany Jirešové jakožto vypravěčky příběhu se podařil. Její zvonivý hlas si dovedu představit jako hlas dalajlamovy kočky a celému vyprávění dává život a svižnost. Příjemné poslouchání k nějaké té klidné domácí činnosti nebo k usínání. Jako bych při poslechu cítila ty tlapky uchozené po celém dnu, ty tlapky, které nám vyprávějí nadšeně to, co za celý den prožily.

Kdo bude nadšen?

    Čtenáři předchozích „koček“… knížka skvěle doplňuje a rozšiřuje ty další.
    Milovníky hebkého milého čtení… v obyčejných příbězích je hebce vetkána moudrost, kterou netřeba zapomínat.

    Audioknižní milovníci…. Protože Ivana Jirešová opravdu dává příběhu šťávu a hodí se pro kočičí povídání.

    Příznivci buddhismu… příběh znovu lehce uvádí buddhismus do západního světa tak, jak jsme schopni ho v našem bytí a životním stylu pochopit.
O autorovi:
    David Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, žil v Londýně a nyní bydlí s rodinou v australském Perthu. Řadu let seznamuje čtenáře s tím, jak se v uspěchaném světě buddhisticky uklidnit. Jeho série o Dalajlamově kočce sklidila úspěch na celém světě a i u nás všechny jeho knihy postupně vychází. Na stránkách www.davidmichie.com se o něm můžete dozvědět víc aktualit.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2020, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   25. 11. 2020

Přečetlo:  389 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)