Články

- Knižní novinky -

Co děláte se svým životem? (Džiddú Krišnamúrti)

Co děláte se svým životem?
Džiddú Krišnamúrti

    Co děláte se svým životem? Když kolem vás nebezpečně často krouží tato otázka, když si ji sami pokládáme, je nejvyšší čas otevřít takovou knihu. Nebo podobnou. Ale Džiddú Krišnamúrti mne potkal ve chvíli, kdy se dá říci, měla jsem podobných knih dost a nevěděla, co s nimi.

    Je tu moudrost, někdy stará známá, někdy neznámá, a přitom tak přívětivá k lidské duši, že se na ni hned rozpomenete. Ale je tu to zásadní, co autor celý svůj život razil - ani on, ani nikdo jiný za vás práci neodvede. Není to moudrost hodná následování, je to moudrost k přemýšlení. Společnost nás učí fakta, ale měla by nás učit spíše přemýšlení nad fakty a samostatnému hledání.

Můžeme si tu:

- Opravit svůj vztah ke vztahům
- Opravit vztah k sobě samým a nalézt to, proč jsme se na Zemi vůbec narodili.
- Opravit svůj vztah k dynamice života

    Já vím, že i tohle zní jako klišé, ale v knize je několik oddílů rozdělených tématicky, a tak se můžeme ponořit právě do toho, které vás pálí, trápí nebo naopak v něm potřebujete podporu směrem kupředu. A klišé se stane příjemným rozpomínáním si na to, jací jsme. Možná přímo nad knihou nepřijdete na to, co přesně ve svém životě dělat, jak má vypadat vaše láska a partner, ale něco se ve vás rozehřeje. Něco to pocítí… a možná to něco pak bude sloužit jako magnet, jak rozbuška toho, že až na to přijde, poznáme tu chvíli. Tu chvíli, ve které potkáváme to, proč jsme se narodili… ve které potkáme svého partnera, nebo nás napadne po pár dnech způsob, jak se usmířit s rodiči.

    Jak chtít, toužit a přitom se těmito emocemi nevyčerpávat. Jak moc na nás funguje připoutanost k věcem, které nám působí bolest. Dílem to je krásné duchovní dílo, dílem dokonalé shrnutí lidské psychologie a dílem novodobá epigenetika, která tady dostává lehký háv, jež netíží vědeckými argumenty, ale přesto nám dává šanci pochopit, že lidské myšlení i city tak nějak fungují stále stejně.

    I ti šťastní, dokonalí, bohatí, zamilovaní a milovaní - jsou stále stejní jako ti nešťastní, nedokonalí, chudí nebo nemilovaní. Až na drobnosti jsme všichni stejní, takže berme tuto knihu i jako návod na to, jak se sebou pracovat.

Jak sami sebe použít.

To lidské tělo, lidskou duši a náš vztah ke společnosti i životu jako takovému.

Milé čtení na dobrou noc,

Milé čtení pro dobré ráno.

Ale už platí - čím méně z ní čtu, tím lépe.


Už je vzácné koření, protože co věta, to velká, hluboká moudrost, která zasahuje do dialogu s vaší vlastní moudrostí.

Ideální dárek. Ideální kniha pro každou ženu, která cítí, že potřebuje najít sebe. Svůj smysl života.

Nenajdete ho v této knize, ale najdete ho tím, že začnete přemýšlet jako autor.

A čím méně informací, tím lépe... mám poslední dobou ten pocit...
O autorovi:
    Džiddú Krišnamúrti (1895 - 1986) se narodil indickým rodičům v Madanapalle, malém městě na jihu Indie, vzdělání získal v Anglii a později přednášel po celém světě. Odmítal příslušnost k jakékoliv kastě, národnosti či vyznání a nehlásil se k žádné tradici. Skoro šedesát let křižoval svět, setkal se i s významnými vědci, psychology, náboženskými vůdci a profesory na univerzitách - lidé se sjížděli na jeho promluvy, četli jeho knihy. Ústřední téma jeho knih je odvrhnutí duchovních i psychologických dogmat, autorit, a to včetně kultu jeho samotného. Hlásal, že člověk se od strachu, dogmat a naučených vzorců osvobodí jen upřímným poznáním sebe samého. V češtině vyšlo 12 jeho knih.
Vydalo nakladatelství Alferia, www.alferia.cz

Vydáno:   06. 04. 2021

Přečetlo:  367 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)