Články

- Knižní novinky -

Barefoot: žij naboso! (Lucie Pytlová)

Barefoot: žij naboso!
Lucie Pytlová

    Ještě nedávno bych skoro řekla, že tam, kde se chodí bez bot, musí neustále řešit nějaká zranění nohou. A to nejen třeba od střepů nebo nepořádku na cestě, ale třeba i zvrtnuté kotníky a ukopnuté palce, ale opak je pravdou, píše se v této knize. A také vyměkčená bota není pro nohu nutně lepší, naopak, právě v ní si nohu zvrtnete snadněji než s bosou nohou. To samé platí o těch zpevněných botách, které naši nohu v podstatě zchoulostiví.

    Ale nebuďme tak dogmatičtí, to ani autorka není a přiznává společně s odborníky, které do své knihy přizvala, že co noha, to naprosto jiný příběh a co někomu udělá dobře, druhému nohu může poškodit.

    A s tím přístupem prosím knihu čtěme… Mne zaujala, protože bosé nohy miluju. Barefoot bot jsem se dotkla jen okrajově (a asi ne v kusech nejvyšší kvality), ale přesto jsou placaté, dole měkoučké boty, mými oblíbenými a dost dlouho trvá, než je na podzim sundám a vyměním za něco, v čem mi noha nezmrzne. A to jsem u druhého tématu, které mne nadchlo ? otužování nohou! Miluju, miluju miluju! Zimu na nohy, nikoliv však prochladlost. I tady nám autorka vysvětlí, že nohu nemáme jenom na chození, ale také na chlazení. No řekněte, dozvěděli jste se to někdy v minulosti někde? Já tedy ne…

    Ano, nohy je dobré mít v teple a snadno se od promokřených a prochladlých nohou nachladíme, ale to už jsme za hranicí běžného chlazení. Zkuste horký den strávit na chladivé dlažbě a ten samý den uvězněna na teplém koberci. Je asi zřejmé, kde vám bude líp.

Znovu i tady platí, že co člověk, to originál.

    A někdo prostě musí mít i v horkém létě ponožky. V tom jsem postupně nacházela obrovské nadšení, protože nic z toho, co tu je psáno, nemusí být tak stoprocentní, až samozřejmě na několik základních anatomických pravidel. Autorka se tak pouští do tématu, kterého se zvídavá mysl člověka teprve (znovu) dotýká a (znovu) nalézá zdravý vztah k chůzi. A že těch informací už je! A ráda si je přečtu od fyzioterapeutky, tím víc, že tu pak je vysvětlen i vztah k ostatním kloubům a zádům.

    Zajímavým pokusem může být pro čtenáře i to, že si vyzkouší, jestli jsou svaly přední strany krku aktivní při chůzi v botách… a při chůzi naboso. A je to vážně znát! Nedá se nic dělat, bosá chůze aktivuje i krční páteř, dá se pak předpokládat, že špatně obutá noha skutečně se může na krční páteři nepěkně podepsat.
O autorce:
    Lucie Pytlová je česká fyzioterapeutka se zájmem o zdravá chodidla, obor vystudovala na Fakultě tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově a v diplomové práci zkoumala vliv obuvi na držení těla.

    Autorka v knize čerpá mnohé informace z vlastních zkušeností. Sama nemá stoprocentně zdravá chodidla, a přesto vidí v chůzi naboso a v barefoot obuvi mnohé výhody. V nynější době je na mateřské dovolené, a tak musí řešit obuv i pro své dítě, což není vždy jednoduché. Jako fyzioterapeutka pracovala ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Psychiatrické nemocnici Bohnice.
A kde knížku najdu: www.alferia.cz/barefoot-zij-naboso-9992



Vydáno:   15. 05. 2021

Přečetlo:  424 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)