Články

- Knižní novinky -

Polibek kobry (Barbora Hu)

Polibek kobry
Barbora Hu:

    Svět žen, jejich temnoty i síly. Hadí síla, kundalini síla, jóga, cykličnost a puls života. Jak jen ve zkratce tuto knihu popsat? Autorka rozkrývá svět, který je nesmírně obsáhlý, pojednává o ženské cykličnosti, o dechu, o pulsu života jaký kolem nás je, přizývá hosty zabývající se ženskou tématikou a životními proměnami, ale také oživuje text citacemi, vlastními snovými deníky, léčivými terapeutickými imaginacemi a kdo má rád Junga, přijde si na své.

    V podobném duchu, v podobné atmosféře se noříme do síly a kvalit hlubinné psychologie a čtení to není na jeden zátah, to ani náhodou. Často se zastavujeme ve vysvětlivkách, často nás zastaví vlastní hloubání a bádání a nebála bych se říci, že to je i jedna z těch vzácných knih, od kterých je někdy dobré dát si pár dní pauzu a odebrat se do ústranní. Pokud můžete. Ideální čtivo na dvouměsíční pobyt v horách, řekla bych.

Ukázka z části pojednávající o menstruaci (str. 149)

    „Zmiňují se o tom, že skutečně nemalé procento žen cítí v době menstruace zvýšené libido, které se ale bojí uvolnit, protože sex při menstruaci má stále v konvenčním vnímání stopu perverze, hygienického rizika či obskurnosti. Jeho potlačováním však může vzniknout neurotizující tlak, stud či pocit provinilosti za vlastní pokleslost, které vyrůstají z internalizované představy, že menstruační krev je nečistá…

    Tak to je jedno z hlubokých téma, do kterého může vstoupit každá žena. A tady teda půjdeme opravdu hodně do podstaty této části ženského života. A kdoví, třeba někomu pomůže uvolnit bloky. Zrovna tuto část knihy považuji za nejsilnější a jdoucí daleko za hranice jakékoliv konvence.

    Mezi další témata, která mne zaujala patří různé archetypy, bohyně, buddhismus, kde se potkáváte nejen s omyly autorky a s názory hostů, které se do všech těchto témat dívají velmi hluboce a vidí i nevýhody nebo omyly, které ale k vývoji patří. Pamatuji si na téma archetypů bohyň, jejich vyzdvihování a vidění pouze pozitivní síly je špatně. Každá z nich má svou temnou, ničivou a smrtonosnou stránku. A popravdě - takto to má i žena samotná.

A jsme znovu u té hloubky, která se otvírá na každé z tříset stran knihy.

Klady a zápory:

    Klady knihy: - neskutečný rozsah (hosté, citace dávají další rozměr)


Zápory knihy: -složitý jazyk (ale pomalé čtení a mlsání textu to spraví)

    Nic pro někoho, kdo potřebuje rychle přečíst hodně informací a jednoduše je strávit. Toto není fastfood, ale bohatá hostina, kde na konec stolu ani nedohlédnete.
O autorce:
    Barbora Hu vystudovala indologii a kulturologii na FF UK, studium sebe sama považuje za neukončený proces. Přes půlku svého života se věnuje józe, po šest let provozovala vlastní jógové studio. Je autorkou pěti knih pro dospělé a děti, věnuje se publicistice na téma jóga, sebepoznání a osobního rozvoje. Vede lekce, semináře a kurzy pro veřejnost, i terapeuticky zaměřené sese. Je matkou syna Tadesáše. www.barborahu-yoga.cz
Knihu vydalo nakladatelství Alferia, www.alferia.cz



Vydáno:   19. 07. 2021

Přečetlo:  318 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)