Články

- Zajímavosti -

Feng Shui v praxi
Feng Shui

Feng Shui je starověké čínské umění uspořádání a návrhu prostoru založené na pohybu životní energie čchi. Jeho počátky spadají do období vlády 3 čínských legendárních císařů (Fu-Si, Šen-Nung a žlutý císař Chuang-Ti).
Podle východní filozofie je náš domov nebo pracovní prostředí naší druhou kůží. Vše od uspořádání měst, čtvrtí a ulic přes styl domu až po umístění postele může mít hluboký vliv na naše zdraví, materiální úspěch a prosperitu, vztahy s partnerem, rodinou a přáteli, nebo na tvořivost, moudrost a duchovní aspekty našeho života. Prostřednictvím Feng Shui můžete všechny tyto oblasti pozitivně aktivovat, pokud se vám zdá, že některá ze zmíněných vlastností vám nefunguje.

Pu-Kua

Pa-Kua je původní čínský termín pro tzv. osm trigramů, jež symbolizují různé kvality energie vyskytující se v přírodě. Trigramy (např. Vítr, Hora, Jezero) jsou ve vztahu s jednotlivými oblastmi lidského života (bohatství, moudrost, vztahy atd.) a graficky se znázorňují do osmiúhelníku. Vše, co existuje v tomto světě, všechny předměty, emoce, barvy, duševní vlastnosti, roční období, prostě cokoliv, může být podle tradičního Fu-siho pojetí považováno za součást jedné z oblastí Pa-Kua (jednoho trigramu).
Danou oblast - např. vztahy - můžete pak ovlivnit nebo vylepšit změnami a úpravami v příslušné části půdorysu. Každá prostorová část má dále souvislost také s jedním z pěti základních elementů.

Feng Shui v praxi

Dříve, než začnete upravovat prostor, je vhodné zjistit, v které oblasti se nedaří nebo co chcete ve svém životě posílit. Jiné potřeby má rodina s dětmi, starší lidé, samostatně žijící lidé nebo podnikatel.
Uvědomte si své životní cíle a srovnejte je s tím, jak se vám je daří naplňovat. K popisu stačí asi 4 věty, kterými shrnete kladně a případně i záporně stávající situaci. Východiskem pro harmonizaci životního prostoru jsou 3 až 4 vhodně formulované pozitivní cíle, které chcete posílit. Z těchto cílů vyplyne jedna nebo dvě oblasti, které budete harmonizovat. Oblasti, se kterými jste ve vlastním životě spokojeni, zásadně neměňte. Účinek harmonizace prostoru přichází asi tak do 3 měsíců.


Nejprve se půdorys prostoru doplní na pravidelný obdélník, pokud některá zeď zasahuje dovnitř nebo vně prostoru. Máte-li už pravidelný obdélník, rozdělte jeho šířku i délku na třetiny a tím vznikne 9 menších pravidelných obdélníků.
K určení jednotlivých oblastí života se používá Pa-Kua, která se přikládá na půdorys prostoru, místnosti, kanceláře, obchodu nebo celého domu. Střed Pa-Kua bude totožný se středem prostoru a sever (číslo 1, prvek Voda) bude směřovat na sever podle kompasu. Metoda orientace podle vstupních dveří, používaná na Západě je zjednodušením, které ve většině případů nefunguje přesně. Po obvodu Pa-Kua najdete všech 8 oblastí příslušejících vašemu životu.

Harmonizace pomocí obrazů

Do oblastí, které souvisí se stanovenými cíly, umístíte obraz, který se vám líbí. Zpravidla je jedno místo, kde bude obraz nejvíce působit. Při hledání toho nejlepšího místa se nechte vést intuicí.
Následující podrobný popis vysvětluje, které prvky, barvy a symboly oblast podporují a také naopak ty, které působí oslabujícím nebo až ničivým účinkem. Prvek, který je zde doma a který posiluje tuto oblast, má zde převažovat. Prvky oslabující a zejména ničící se snažíme z této oblasti odstranit.

Kariéra, povolání, životní cesta

Průběh života a spokojenost se zaměstnáním, ve kterém máte svou práci, kterou chcete dělat. Je důležité, jak se cítíte bezpečně ve člunu na řece života - zda se rozbíjíte mezi útesy nebo hladce prokluzujete mezi skalisky.
Číslo 1, sever
Prvek vody - modrá, černá.
Kov posiluje - bílá, zlatá, stříbrná, kovová.
Dřevo vyčerpává - zelená.
Země ničí - žlutá, hnědá.
Posílení přítomnosti Vody fontánkami, obrazy s mořem, rybníkem nebo vodním tokem, obrazy a předměty, které upomínají symbolicky na naši kariéru a pokrok, motivy zobrazující touhy a nejtajnější přání.

Manželství, partnerství, vztahy

Všechny druhy vztahů jsou důležité - od těch s partnerem až po ty v zaměstnání. Vyjadřují bohatost společenského života a to, jakou důležitost přisuzujete mezilidským vztahům.
Číslo 2, jihozápad
Prvek země - žlutá, hnědá.
Oheň posiluje - červená, vínová.
Kov vyčerpává - bílá, zlatá, stříbrná, kovová.
Dřevo ničí - zelená.
Posílení prvkem Země, vyjádření otevřenosti a přívětivosti pomocí dvou kusů křesel oblých a jemných tvarů, obrazy s motivy krajiny, dvě květiny nebo červené svíčky, společné fotografie.

Předci, rodina, zdraví, tradice, minulost

Vztahy se staršími - rodiči, učitelem, nadřízeným, vztah ke svým předkům a autoritě. Tato oblast také souvisí s našim zdravím.
Číslo 3, východ
Prvek dřeva - zelená.
Voda posiluje - modrá, černá.
Oheň vyčerpává - červená, vínová.
Kov ničí - bílá, zlatá, stříbrná, kovová.
Posílení pořádkem, kdy se zbavíte starých a nepotřebných předmětů, což povzbudí vaši budoucnost. Jste-li konfliktní, vytvořte toto pole tiché. Hodí se předměty a nábytek ze dřeva, obraz a plakáty a motivy rostlin a lesů.

Bohatství, prosperita, hojnost

Dostatek všeho, co potřebujete ve svém životě - dostatek materiálních a duchovních statků. Jak umíte vycházet se svými penězi nebo zda vás pronásledují dluhy. Důležitý je pocit štěstí a naplnění materiálních potřeb a zda máte všeho tolik, kolik potřebujete.
Číslo 4, jihovýchod
Prvek dřeva - zelená.
Voda posiluje - modrá, černá.
Oheň vyčerpává - červená, vínová.
Kov ničí - bílá, zlatá, stříbrná, kovová.
Posílení symboly, které podporují Dřevo - obraz vody, akvárium, symboly celistvosti a blahobytu, dostatek světla, štíhlé vzhůru rostoucí rostlinky.

Taj-čchi, zdraví, jednota, střed

Zde je centrum Pa-Kua, kde je zdraví a to zastupuje vnitřní rovnováhu a stabilitu. Zde dochází ke shromažďování a přerozdělování energie. Souvisí s hlubokou jednotou, pořádkem a čistotou, která ovlivňuje všech 8 ostatních polí místnosti a zvláště pak zdraví.
Číslo 5, střed
Posílení je volným prostorem, který ve středu místnosti uchováte. Aby energie dobře proudila, neměl by zde být nepořádek, nábytek či jiné překážky. Rozdělování energie lze harmonizovat křišťálovým lustrem nebo koulí, zvonkohrou, spirálou, kobercem se vzorem mající kruhový střed dále pak předměty podporující prvek země.

Nápomocné osoby, přátelé, cestování

Jedná se o viditelnou nebo neviditelnou podporu, které se vám dostává. Obsahuje nejen pomoc od přátel a ostatních lidí, ale zahrnuje i to, jak sami jste ochotni pomoci ostatním.
Číslo 6, severozápad
Prvek kovu - bílá, zlatá, stříbrná, kovová.
Země posiluje - žlutá, hnědá.
Voda vyčerpává - modrá, černá.
Oheň ničí - červená, vínová.
Posílení pomocí kovových předmětů, symboly síly a mužnosti, ozdoby z křišťálu. Vhodný je také prvek Země (kámen, terakota, keramika), který posiluje energii prvku Kovu.

Děti, tvořivost, zamilovanost, budoucnost

Tvořivost je obsažena ve vašich dětech, plánech a životních osudech. Důležitý je vztah k dětem a to, jak dokážete uskutečňovat své nápady a plány. Číslo 7, západ
Prvek kovu - růžová, fialová, bordo.
Země posiluje - žlutá, hnědá.
Voda vyčerpává - modrá, černá.
Oheň ničí - červená, vínová.
Pole by nemělo být zaplněno nepořádkem - pokud uklidíte, rozproudí se tvořivost vašich myšlenek a nový pohyb podpoří inspiraci a tvorbu nápadů. Posílení je pomocí prvku Kovu a kovových oblých tvarů. Také prvek země může podpořit vaše plány.

Moudrost, znalosti, meditace

Souvisí nejen s vnějšími znalostmi a diplomy, ale i s ochotou poznávat moudrost uvnitř sebe. Nepodceňujte potřebu klidu, který je opakem světského shonu a najděte si čas na nalezení vnitřního klidu a míru.
Číslo 8, severovýchod
Prvek země - žlutá, hnědá.
Oheň posiluje - červená, vínová.
Kov vyčerpává - bílá, zlatá, stříbrná, kovová.
Dřevo ničí - zelená.
Svou vnitřní stabilitu posílíte umístěním pevného a stabilního nábytku do této oblasti. Hodí se tu hliněné květináče, skříně, vitríny, vázy a komody. Prvek Země lze posílit i uměleckými díly v barvě Ohně. Zde je ideální místo pro pravidelnou meditaci nebo odpočinek.

Sláva, úspěch, uznání, cíl

Jak působíte na ostatní lidi, zda vyzařujete teplo, jasnost a porozumění svého vlastního života. Máte zdravou míru sebedůvěry a pro ostatní jste zdrojem inspirace.
Číslo 9, jih
Prvek ohně - červená, vínová.
Dřevo posiluje - zelená.
Země vyčerpává - žlutá, hnědá.
Voda ničí - modrá, černá.
Posílení prvkem Ohně v otevřeném krbu, svíčkami, vhodným osvětlením a uměleckými díly, z nichž vyzařuje silná inspirace. Hodí se i silné zdravé pokojové rostliny, zelené předměty a obrazy s přírodou.

Kontakt

Bližší informace o poradenství při posílení příbytků a pracovních prostorů podle Feng Shui získáte na:
Ing. Mojmír Mišun, Jabloňová 2883/106
106 00 Praha 10 - Záběhlice
Telefon: 272 650 797, mobil: 608 420 584
Nabízíme:
? prodej obrazů pro Feng Shui podle Pa-Kua
? Feng Shui poradenství, přednášky, horoskopy
? posouzení a nalezení nejlepšího Feng Shui bydlení, pracovních prostorů a místa ke stavbě.


Vydáno:   11. 10. 2007

Přečetlo:  5121 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)