Články

- Zajímavosti -

Deeksha ( Dikša )
Lidé odedávna navštěvovali energeticky silná místa nebo jiné lidi, ze kterých vyzařovala silná energie. Dikša je fenomén, který se manifestuje skrze předávanou energii. Člověk se snaží prolomit hradbu mysli, která ho odděluje od Boha nebo Duchovna skrze meditace, techniky, učení ale každá forma úsilí o zklidnění mysli ho spíše od daného cíle vzdaluje. Sri Bhagavan říká: „Myšlenka nemůže zastavit myšlenku, úsilí nemůže zastavit úsilí, já nemůže zastavit své já“. Každé pronásledování posiluje pronásledovatele. Když zjistíme, že toto úsilí má opačný účinek, objeví se nová forma úsilí - úsilí zastavit všechna úsilí - a tím se úsilí násobí exponenciální řadou. V tomto boji s myslí ztratil velký počet hledajících naději. Duchovní probuzení volá po vzplanutí fenoménu a „Dikša“ je odpověď na toto volání.

Teď je to „Bůh“ nebo „Božství“, co proráží díru ve zdi, aby mohl člověk projít.

„Dikša“ je založena na dávném principu, který praví: „Cokoli může být přeneseno, ať už jsou to stavy vědomí, rozumu nebo energie“. Existuje mnoho odkazu na různé formy tohoto přenosu. Například fenomén „sestoupení ducha svatého“, kdy po přiložení rukou apoštolovů měli lidé spoustu různých prožitků. Ve východních tradicích používali mistři mantry k přenosu duchovních prožitků a moudrosti.

Dikša může být v různých formách; Přenos dotykem (Sparsha Dikša), přenos očima (Nayana Dikša), přenos záměrem (Smarana Dikša), atd. Způsob předávání Dikši prochází změnami v závislosti na osobním vývoji (předávajícího i přijímajícího).

Vlivem Dikši dochází k neurologickým změnám v mozku. V mozku je 16 center zodpovědných za dané prožitky jako je smyslové vnímání, pocity žárlivosti, nenávisti, strachu, soucitu, lásky, radosti, oddělenosti, sounáležitosti, tvořivosti, učení, atd. Dikša vede k aktivaci některých center a deaktivaci (utlumení) jiných a tím přináší posun ve vnímání a prožívání života. Proces nakonec hledajícího zanechá v trvalém stavu, hlubokého vědomí.

Jedinečným rysem tohoto fenoménu je že „předáváním Dikši zároveň Dikšu přijímáme“. Když přijímáte Dikšu jste příjemci, ale když Dikšu předáváte, tak se váš duchovní proces výrazně rozšíří. Hrajete roli převozníka, který převáží ostatní na druhý břeh. Miliony lidí po celém světě, přijímají Božskou milost ve formě Dikši, která uhasí žízeň každému.

Je to sjednocení lidského chtění a Božského soucitu.

Co je to Deeksha?

Deeksha je přenos božské inteligentní energie. Proces deekshy vytváří nerurobiologické změny v mozku a probouzí v těle energetická centra (čakry). Tato změna ve vědomí osvobozuje od utrpení, které vytváří mysl, uvádí do rovnováhy přirozené zdraví těla a jeho léčivé energie, uvádí do souladu mozek s polem jednoty a tím ukončí iluzi „zdánlivého oddělení“. Již po první iniciaci nastává postupný proces probuzení, který vede do trvalého stavu jednoty, vnitřního míru a duševní pohody. Deeksha je cestou trvalého osvobození od vnitřního utrpení, k přirozenému životu v radosti a lásce.

Proč se Deeksha objevila právě teď?

Deeksha se objevila v období, kdy naše planeta prochází důležitým evolučním přechodem a to má vliv jak na naše okolí, tak na naše individuální a kolektivní vědomí. Všichni jsme součástí tohoto procesu čištění a zotavení. A v konečném důsledku my všichni jsme tímto procesem! V souladu s tímto přechodem indický mistr a žijící Avatar ? Sri Bhagavan předal Mukti(Osvobození) Deekshy jako pomoc při naší evoluci k dosažení kolektivního stavu jednoty.

Je Deeksha součástí nějakého vyznání?

Deeksha nepaří k žádnému náboženství nebo vyznání, je „bez jakékoliv dogmatu“ univerzální energií , která je dostupná pro kohokoliv, ať už si vybral jakoukoliv cestu, kterou bude následovat. Pracuje zcela unikátním a inteligentním způsobem, k tomu, aby nás přímo spojila s pravdou našeho vlastního bytí.

Co je to neurobioligická změna?

Deeksha dává do rovnováhy energii mezi (abnormálně aktivními) centry myšlení v mozku a (utlumenými) frontálními laloky kde jsou centra klidu. Tato změna neurologických drah v mozku, osvobodí smysly od vlivu mysli. Když jsou smysly zbaveny vlivu mysli, tak se přirozeně projeví jasné vnímání, které je doprovázeno pocitem radosti, vnitřním klidem a vnímáním jednoty.

Jak to souvisí se změnou planety?

Každý, kdo probudí svůj skutečný přirozený stav, tak to skrze efekt vnitřního propojení ovlivní celek a tím pomůže lidstvu na cestě ke úplné globální transformaci. Čím více lidí dosáhne stavu jednoty, tak tím snadnější to pak bude pro ostatní.

Kdo může dostávat Deekshu?

Všichni lidi mohou dostávat Deekshu a to i včetně dětí. Výjimkou jsou: těhotné ženy po šestém měsíci těhotenství. Lidé, kteří trpí vážnými psychickými problémy (v těchto případech se může dát Healing (uzdravující energie))

Kdo může dávat Deekshu?

Deeksha může být předávána kýmkoli, kdo obdržel zasvěcení během 21 denního procesu v Indii. Deeksha dávající pak pracují pouze jako kanál skrze, který proudí předávaná energie.

Jak je předávána Deeksha? Co mohu prožívat?

Deeksha je předávána deekshadávajícími. Základním (ale nikoliv jediným) způsobem předávání deekshy, je přiložením rukou na hlavu. Prožitky během přenosu se mohou lišit, někdy jsou silné někdy jemné. Někdy může přijímající cítit pálení v hlavě, někdy úžasnou energii procházející tělem, nebo nemusíte cítit nic, není to až zas tak důležité. Přijímající by měl vědět, že nezáleží na tom, co prožívá během samotného přenosu, proces probíhá podle vaší vlastní přirozenosti, která vás povede k postupnému (někdy i náhlému!) probuzení.

Mohu urychlit proces transformace?

Jakmile jsou jednou energetické dráhy a centra otevřena, pak je tělo schopno přijímat vyšší stupně energií. Pokud je Deeksha přijímána jednou týdně a je kombinována s meditací na čakry s pozorností na dech, tak to může zvýšit sílu a milost této transformace. Dělejte ale jen to, co cítíte, že je pro vás přirozené a je v souladu s vaší cestou, kterou jste si vybrali

Vydáno:   08. 11. 2007

Přečetlo:  2878 čtenářů
Zdroj: http://www.deeksha.cz

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Taky mě to zajímá
25. 11. 2007 14:20
pančo
¤ Dotaz
11. 11. 2007 19:14
iv