Vaše příběhy

Teorie a myšlenky

Spánková paralýza nebo hra mozku? - (komentáře)

adija
ano ano
13. 10. 2013 14:59

jistě měl jsem před léty tento zajímavý pocit, ale pocitů bylo více a zcela jiné, jednou například, bylo to asi v 10 letech jsem při běhu pocítil tak strašnou bolest hlavy, že jsem málem upad a bolest proházela páteří směrem dolů, hmm nikdy mě přímo nezasáhl blesk ale v tu chvíli mi to tak připadalo, hodně později jsem se dověděl, že to bylo spontánní otevření kundalíni čakry. Jindy jsem viděl i se zavřenýma očima atd bylo toho hodně. Ale k tématu, mám pocit, že to co se nám stává je součást vlastního uvědomování, kdy entity nám chtějí sdělit, co všechno je možné.
Milan1805
RE
23. 08. 2012 18:35

Někdy mívám také divné sny a několikrát se mi stalo že jsem se probudil spocený a trochu vyděšený. Podle mého názoru jde o intenzitu spánku.Do mozku člověka se ukládají do paměti všechny zážitky. Paměti jsou dvě, krátkodobá-kamse ukládají věci,typu co musím zítra, pozítří nebo za týden udělat, po uplynutí této doby se tyto věci vymažou a nahradí je jiné v daný okamžik pro nás důležité avšak jen do doby kdy se naše pozornost upne jinam.
Pak je tu dlouhodobá paměť - sem se ukládají věci,které nám pomáhají vyhýbat se nepříjemným věcem jako třeba,pád z kola,popálení se o kamna a pod. Tedy věci při ktrých jsme ucítili bolest,strach,radost apod. A nyní je třeba představit si mozek jako nekonečně velká knihovna kde ve dvou řadách jsou police s knihami a co kniha to zážitek (jedna řada jen ty krátkodobé a druhá dlouhodobé).
A pak přijde spánek, lehký bezesný a spokojený - nic se neděje, sen nepřichází.
A nebo po dni plném stresu,napětí přijde spánek sice krátký ale o to více hlubší v té chvíli se změní srdeční frekvence, proudění krve a mozek místo odpočinku začne pracovat se zmiňovanou knihovnou, je to jako zemětřesení a v ten okamžik některé z knih z těchto polic vypadnou a otevřou se a informace z těchto knih se začnou spojovat.
Pak už záleží jen na tom ze které strany knihovny vypadne více knih a hlavně jaký je jejich obsah.
Je to jen můj názor a pokus o vysvětlení činnosti mozku.
Engai
Sylvia,Pacey
11. 02. 2012 18:34

Diky za nazory:)
Sylvia
Pacey
10. 02. 2012 10:22

Zvedavost mi nedala, ale bala som sa. Ja uz som vedela, ze tam ludia vidavaju rozne postavy, tak som si este hovorila, ze teraz ked nieco uvidim....ale nastastie to nebolo nic hrozne.
Pacey
Sylvia
9. 02. 2012 19:12

To se divím, že jsi otevřela oči :) já bych na to asi neměl odvahu.Mně úplně stačilo, když sem cítil ty ruce na hlavě. Naštěstí sem žádný zvuky neslyšel. :)
Sylvia
Pacey
9. 02. 2012 18:50

Pocula som upenie, mrukanie....boli to take zvuky, jak z hororu, a hlavne viac ludi, nie len jedneho a dost ma to teda vystrasilo, ked som otvorila oci, tak som sice nic fyzicke nevidela, ale premietol sa mi na stene obraz, a tam bol nejaky symbol...nasla som si ho na nete a bol podobny jednemu keltskemu symbolu, ktory znamena spojenie materialneho a duchovneho spektra. No a potom sa mi tam premietla nejaka postava od pasa dolu, v nocnej koseli a bezala z prava do lava. Ale hovorim, bol to premietnuty film na stene, nic fyzicke. Mna tie zvuky ale vyplasili najviac. Ja som sa totiz pokusala o AC a neslo mi to a za cas sa mi zacali objavovat tieto paralyzy, tak som si hovorila, ze mozno teraz sa mi to podari, lenze ked som pocula tie zvuky, tak ma srandy presli.

Druhykrat som pocula uz iny zvuk, bolo to ako keby startovalo lietadlo.
Pacey
Sylvia
9. 02. 2012 18:36

Mně se to taky stalo, neni to nic příjemného. Je to hodně reálné a strašidelné. Můžu se zeptat jaké zvuky jsi slyšela?
Sylvia
Teoria
9. 02. 2012 18:01

podla lekarov je, ze ked spis, telo je tkzv. paralyzovane a je to obrana proti tomu, aby si nekopirovala snove pohyby v spanku. Ked sa vedomie zobudi, ale mozog telu neda pokyn, ze sa zobudilo, tak prave zazivas tento stav. Vacsinou sa to stava, ked clovek zle spi, malo spi, ale spi naopak prilis dlho. Sprevadzaju to aj zvukove a zrakove halucinacie. Tento stav za bdeleho stavu cez den nemozes preto dosiahnut.

Zvlastne su ale tie halucinacie, pretoze clovek naozaj fyzicky citi, ze ho niekto/nieco tlaci k posteli. Mne sa to stalo parkrat a je to dost strasidelne.

Podla privrzencov astralneho cestovania je to ale prave ten vychodzi bod, kedy clovek moze astralne vycestovat. Niektori sa snazia tento stav dosiahnut vedome, teda ti, ktori chcu astralne vycestovat. V kazdom pripade ten pocit, ze niekto v miestnosti s Tebou je, je tak intenzivny, ze sa to dost tazko rozlisuje od halucinacie, ja som napriklad bola presvedcena, ze tam niekto pri mne stoji, ale nemohla som sa tam otocit. Nastastie som nic nevidela, ale pocula som zvuky, ktore uz by som nikdy pocut nechcela.
Perchta
co člověk, to názor...
9. 02. 2012 12:43

Neurologové pro to mají termín hypnoagogické halucinace, ke kterým dochází právě určité mozkové aktivitě v určité fázi spánku (detaily si nepamatuji), těsně před usnutím a procitnutím... Jsou propojeny se smyslovým vnímáním (hmat,čich, sluch...). "Obět´" většinou nemůže vykonat volní pohyb (pohnout se, otevřít oči, zakřičet...) Pocity mohou mít i charakter sexuální- někdy si tak vědci vysvětlují ve středověku hojně zaznamenávaná a navzájem si podobná "znásilňování" žen i dívek Satanem a démony, kde tyto halucinace spolu se sexuální frustrací "zavinily tuto módu"...

Jiní tvrdí, že jde o pokus nečistých sil o ovládnutí duše i těla, děje se to ve spánku proto, aby nebyla možná žádná aktivní obrana napadeného člověka. Většinou se proti těmto útokům radí užití amuletů, škapulířů atd...