Vaše příběhy

- Sny a realita -

Zvláštní sen
Od doby, kdy se mi zdál onen zvláštní sen, už uběhla řada let, přesto mi ale utkvěl v paměti do všech podrobností (což se mi jinak nestává).

Bylo to v noci ze 14. na 15. dubna 1992. Zdálo se mi, že plavu pod vodou - ne jako potápeč a dýchacími přístroji, ale prostě jen tak - jako bych tam byl doma. Voda byla temná a kalná a vznášely se v ní částečky zvířeného bahna. Nebylo téměř vůbec nic vidět.
Pak jsem ale přece jen kdesi pode mnou zahlédl matný obrys nějakého velkého předmětu. Přiblížil jsem se a poznal jsem, že je to loď. Začal jsem být zvědavý a pomyslel jsem si, že bych se na ni měl podívat blíž. Sotva mě to napadlo, ozval se odkudsi za mnou, jakoby za mými zády, hluboký mužský hlas, který řekl: "Neplavej tam, ta loď je plná mrtvol!" Já ale neposlechl.
Doplaval jsem k lodi a zamířil dovnitř. A vtom jsem zjistil, že hlas měl pravdu. Všude v chodbách a kajutách byly mrtvoly mužů, žen a dětí - vznášely se tam a byla jich spousta. Hrozně jsem se vyděsil - a rázem jsem se probudil. Byl jsem celý zpocený a srdce jsem měl až v krku. Podíval jsem se na budík, který ukazoval tři čtvrti na dvě (ten čas si stále pamatuju). Po chvíli jsem se uklidnil a zase usnul.
Ráno jsem měl onoho snu plnou hlavu, přehrával se mi pořád dokola. Během dne se mi však podařilo ho nějak potlačit a odpoledne jsem už na něj ani nevzpomněl. Když jsem přišel domů z práce, pustil jsem si televizi. Právě vysílali pořad pro mládež, jmenoval se myslím: Studio Kontakt. Moderátor zadal soutežní otázku pro diváky, která zněla: co se stalo v noci ze 14. na 15. dubna 1912? V závěru pořadu prozradil odpověď: bylo právě 80. výročí potopení Titaniku! Okamžitě jsem si vybavil svůj podivný noční sen...

Dodnes jsem přesvědčen, že to nebyla jen náhoda - proč se to ale zdálo právě mě, nemám ponětí. Když bylo v roce 2002 90. výročí katastrofy, napadlo mě, zda se mi zase nebude zdát něco podobného. Nezdálo. Naštěstí - opravdu to nebyl příjemný zážitek.

Vydáno:   21. 7. 2007

Přečetlo:  1843 čtenářů
Autor (vložil): antares

TIP: Pro zobrazení všech příběhů autora klikněte na jméno



Komentáře k příběhu...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ taky se mi něco podobného zdál
25. 07. 2007 19:20
Richenza
¤ to katu
24. 07. 2007 15:17
antares
¤ minuly zivot
24. 07. 2007 13:18
katu
¤ Titanic
21. 07. 2007 19:03
Jino