Články

- Zamyšlení -

Dny duchovního probuzení

17. listopad 1989, kdo by si v tento čas nepřipomínal významné datum z historie Česka. Pád komunismu někteří očekávali, ale většina vůbec nevěřila, že k tomu dojde právě v uvedenou dobu. Existovaly jen menší skupinky lidí, kteří si nenechali svou víru ve svobodu vzít. Když tyto zlomové dny nadešly, mnozí jásali, ale byli a jsou i tací, kteří by se rádi vrátili do doby vězně, uzavřeného do teplé místnosti s pravidelnou stravou, bez možnosti výhledu za kulisu klamné hry.

Není zde v mnohém podobnost se slavným Matrixem? Zrádce z řad bojovníků raději volil život v slastném nevědomí, než aby šel cestou poznání, mnohdy těžkou a nejistou, ale směřující k odhalení pravdy. Dá se přirovnat tato doba temna k našim špatným návykům, myšlení, egu, které nás ovládá, a my se jimi necháváme ovlivňovat pořád dokola, vláčení životem zdánlivě bez smyslu? Podobnost jako by nebyla náhodná.

Myslím si, že doba zlomu duchovního převratu jistě nastane, někde dříve, jinde možná později, ale dojde k tomu stejně nezadržitelně, jako když cvrnkneme do první kostky domina. Hra už je rozehrána. Někdo bude možná ještě chvíli podpírat ten svůj kámen, v obličeji s útrpným výrazem však uvidí usmívající se lidi kolem sebe a pustí své léty oprašované břímě. Potom se bude hodně dlouho smát a jeho úsměv už z jeho tváře nezmizí. Všem se nám otevře cesta skrz, stejně jako po pádu Berlínské zdi a bude záležet jen na nás, kudy se vydáme. Není to vydlážděná cesta předem daná, je to cesta svobodné vůle.

Pokud cítíte, že tohle je ta pravda, pak má smysl bojovat v tyto dny více než kdy jindy. Proto se nenechte nikým a ničím odradit a věřte jen v to, co vám napoví srdce, ne nějaká kniha, člověk či společenství. Nenechte se odradit pocitem prázdnoty, důvěřujte vyšší moci a věřte si.

Doufám, že již brzy nastane doba, kdy budeme slavit dny duchovního probuzení stejně jako ty za svobodu a demokracii.

Vydáno:   19. 11. 2009

Přečetlo:  1700 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ re Zbyněk
20. 11. 2009 9:16
Administrátor
¤ Raději bych
19. 11. 2009 22:13
Grush
¤ Můj názor
19. 11. 2009 18:15
Zbyněk P
¤ Matej
19. 11. 2009 0:10
Vampire Matias